В Ужгороді стартує акція «Стоп інсульт 2011»

9 червня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання з нагоди проведення в Ужгороді 5 (ювілейної) Школи клінічних нейронаук «Карпатські читання», у рамках якої в обласному центрі Закарпаття стартує всеукраїнська акція «Стоп інсульт 2011». Після Ужгорода акція пройде й в інших містах України.

В Ужгороді стартує акція «Стоп інсульт 2011»
"День боротьби з інсультом" в Ужгороді відбудеться у суботу, 11 червня, на Театральній площі з 10 до 12 години. Силами волонтерів буде організований імпровізований лікарняний кабінет, де всі бажаючі зможуть виміряти артеріальний тиск, рівень глюкози, визначити персональний ризик виникнення інсульту та поспілкуватися з фахівцями з питань профілактики інсульту. Ця хвороба щороку забирає з життя у 10 разів більше жінок, ніж рак молочної залози і вдвічі більше українців, ніж інфаркт міокарда. Від інсульту помирають більше людей, ніж від туберкульозу, СНІДу та інших інфекційних захворювань разом взятих. Фахівці стверджують, що проблема інсульту суспільством недооцінена.
 
Микола Поліщук, Президент Української асоціації боротьби з інсультом,член.-кор. АМН України, професор, екс-міністр охорони здоров'я розповів, що масштабна конференція "Карпатські читання" проводиться саме в Ужгороді завдяки тому, що на Закарпатті ефективно поєднано роботу медиків, влади і наукових установ. "Суть "Карпатських читань" полягає у просвітницькій роботі серед лікарів усіх спеціальностей, (а в основному невропатологів) щодо сучасних досягнень неврологічної науки.
 
Відмінність цієї конференції від інших полягає у тому, що ми не є промоутерами якихось компаній і ліків. Сюди приїжджають фахівці, щоб почути від лекторів з різних країн нову інформацію про те, як працює європейська і світова неврологія", -- каже М. Поліщук.
 
За його словами, в останні роки в Україні на 14,1 % зменшилася смертність від інсультів. Цю тенденцію пов'язують не із вкладанням бюджетних коштів, а завдяки громадським організаціям, здійсненій ними профілактичній інформаційній роботі.
 
М. Поліщук також розповів: "Наступного року "Карпатські читання" більше уваги приділять усім формам больових синдромів неврологічних захворювань. Фахівці з усієї країни зможуть долучитися до роботи в онлайн-режимі".
 
Роман Шніцер, начальник управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА наголосив на тому, що основна запорука успішного лікування інсульту – вчасна госпіталізація хворого. "У нас є і спеціалісти, і умови для того, щоб цю патологію ефективно лікувати", -- каже головний медик області.
 
Володимир Смоланка, професор, керівник Центру нейрохірургії та неврології, депутат Закарпатської обласної ради зауважив, що основне завдання "Карпатських читань" -- навчати лікарів, як слід боротися з інсультом і як правильно здійснювати профілактику. "Найважливіше -- ми поєднуємо практичну медицину і здобутки науки, адже щороку у світі з'являються нові дослідження і нові результати застосування різних методик лікування, про які повинні знати лікарі-практики. Для їх навчання ми використовуємо різні методи, майстер-класи тощо", -- каже В. Смоланка. 
 
Ігор Студеняк, проректор Ужгородського національного університету розповів, що на базі Інституту мозку УжНУ та обласного Центру нейрохіругії та неврології змодельовано повний цикл підготовки фахівців неврології і нейрохірургії вищого класу. Науковець запропонував озвучені на "Карпатських читаннях" презентації видавати окремими "науковими записками".
 
Марина Гуляєва, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації боротьби з інсультом повідомила, що у Україні щорічно виникає більше 100 тис. нових випадків інсульту. Близько 50% осіб, які перенесли інсульт, стають інвалідами, залежними від оточуючих. Третина хворих – люди працездатного віку. Захворюваність на інсульт в Західному регіоні України складає 188 осіб на 100 тисяч населення (на Закарпатті найнижча кількість випадків інсульту в країні). 44% померлих в минулому році в Україні пішли з життя через інсульт. Ті ж хворі, для кого інсульт не став фатальним, страждають від різних неврологічних порушень: від втрати здатності рухатися до зниження пам'яті та інтелекту.
 
Головним фактором розвитку інсульту є нелікована артеріальна гіпертензія, але, нажаль, багато людей просто не знають рівень свого артеріального тиску. І це незважаючи на факт, що на цю недугу в Україні хворіють 11,5 млн. людей. Тобто інсульт загрожує кожному четвертому українцю і ця загроза є фатальною.
 
Запобігти інсульту допоможе здоровий спосіб життя, уникнення куріння, у тому числі пасивного. За словами М. Поліщука, лише профілактика і заборона куріння у громадських місцях здатні зберегти життя десяткам тисяч українців.
 
Основні ознаки інсульту, які повинен знати кожен -- раптова слабкість у одній з рук чи ніг (в одній половині тіла), порушення мови і раптова сліпота на одне око.
09 червня 2011р.

Теги: інсульт, Шніцер, Смоланка, Поліщук

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини