Міжгірщина - 17-та у рейтингу оцінки соціально-економічного розвитку міст і районів Закарпаття

Чергове засідання колегії Міжгірської РДА вступним словом цими днями відкрив перший заступник її голови Василь Радовецький. Він ознайомив присутніх з порядком денним важливого зібрання і регламентом роботи, наголосив на необхідності серйозного обговорення запропонованих на розгляд питань.

Міжгірщина - 17-та у рейтингу оцінки соціально-економічного розвитку міст і районів Закарпаття

На цьому ж зробив наголос і голова РДА Василь Щур, який сказав, що через місяць у цій залі будемо підбивати підсумки економічного і соціального розвитку району за перше півріччя 2011 року та виконання місцевих бюджетів за відповідний звітний період. Бо ж з інформації начальника управління економіки РДА Володимира Поповича про результати соціально-економічного розвитку Міжгірщини за три місяці цього року видно, що навіть у порівнянні з відповідним періодом 2010 року, район здав позиції у цій справі. Адже із 16 позначки у минулому році ми нині опинились на 17 рейтингової оцінки серед міст і районів Закарпатської області із забезпечення сталого соціально-економічного розвитку Верховини у першому кварталі 2011 року.

Опісля виступу В.Ф. Поповича голова РДА Василь Щур запропонував присутнім сказати своє бачення можливостей отримання позитивних результатів з більшості позицій рейтингової оцінки за підсумками роботи у першому півріччі поточного року. З цього приводу висловились директор РЦЗ Михайло Штелень, сільський голова Тюшки Володимир Сенькович, начальник відділу архітектури і містобудування РДА Іван Фуцур. Останній, до речі, дав чіткі роз'яснення щодо введення в експлуатацію житла та низки об'єктів соціально-господарського призначення на місцях. Бо ж і в цій позиції рейтингової оцінки район не має відрадних результатів, хоч і будуємо не менше, ніж наші сусіди.

За цього В. М. Щур дав доручення найближчим часом провести наради з тими керівниками структурних підрозділів району, які не забезпечують отримання позитивних результатів, що псує загальний фон рейтингової оцінки з соціально-економічного розвитку Міжгірщини. Їх необхідно провести під егідою управління економіки РДА, щоби своєчасно реагувати на розв'язання проблемних питань. Приміром, як ефективне використання автотранспорту, посилення контролю з легалізації робочих місць, сплатою податків і обов'язкових платежів тощо. Таким чином треба "пройтись" майже по кожній позиції, які й визначають рейтинг.

Так само це ж стосується і наповнення дохідної частини місцевих бюджетів за перший квартал цього року, так як в інформації з даного питання начальник фінансового управління РДА Надія Юртин наголосила на появі негативної тенденції погіршення стану мобілізації податків і зборів до місцевих бюджетів. Хоч до загального фонду місцевих бюджетів за перший квартал поточного року надійшло платежів у сумі 3981,9 тис. грн., що на 170,5 тис. грн. більше затвердженого плану і виконання становить 104,5 відсотка, аналіз показників за 4 місяці ц.р. говорить про те, що погіршення стану справляння податків і зборів до місцевих бюджетів має таки місце. За словами Надії Вікторівни, у першому кварталі поточного року тільки дві сільські ради не справились з виконанням планових наміток, однак за підсумками виконання місцевих бюджетів за перше півріччя поточного року кількість таких може збільшитись. Чого категорично не можна допустити. Тож не дивно, що в ході обговорення даного питання голова РДА Василь Щур тематично часто доповнював її.

Керівники місцевих рад району своєчасно отримують дотаційні кошти, а ось належний контроль за станом наповнюваності дохідної частини місцевих бюджетів не всі прискіпливо здійснюють. Тому й не дивно, що з 14 видів основних платежів загального фонду, які надходять до місцевих бюджетів, затверджений план виконано тільки з 8. У цілому загальна картина зі справляння податків і зборів до місцевих бюджетів абсолютно не радує... Допускають значне відставання від наміченого зі сплати земельного податку 4 сільради, 11 сільських рад за станом на 1 квітня ц.р. не забезпечили надходження податку з доходів фізичних осіб у визначених обсягах. З єдиного податку за перший квартал до місцевих бюджетів план виконано на 81 відсоток або отримано менше затвердженого коштів на 49 тис. грн.

Наразі за оприлюднення цих та інших даних з наповнюваності дохідної частини місцевих бюджетів голова РДА Василь Щур надав слово для виступів начальнику ДПІ у Міжгірському районі Олександру Кавці та начальнику відділу Держкомзему в Міжгірському районі Наталії Больбан щодо посилення контролю за сплатою земельного податку, орендної плати як в цілому по району, так і по ряду місцевих рад, а сільський голова Лозянського Іван Сопко виступив з конкретними пропозиціями щодо сплати земельного податку окремими господарюючими суб'єктами на території Міжгірщини. Надія Вікторівна Юртин зазначила, що бухгалтери органів місцевого самоврядування мають посилити контроль за надходженням податків і зборів до місцевих бюджетів, щоби за результатами їх надходжень за місяць, квартал, півріччя їх суми не викликали подив. Бо ж чого гріха таїти, мають місце факти, що з деяких видів податків і зборів недоотримані суми коливаються у межах від 20 до 100 грн. й більше.

Далі з інформацією "Про стан виконавської дисципліни в структурних підрозділах райдержадміністрації, районних організаціях і установах виконавчих комітетів Міжгірської селищної та сільських рад за перший квартал 2011 року" на колегії виступила завідувачка сектором контролю апарату РДА Тетяна Мущинська, а начальник служби у справах дітей РДА Андрій Томаш ознайомив присутніх зі станом забезпечення прав дитини, розроблення та реалізації комплексу заходів щодо вдосконалення роботи у цій сфері.

За свого виступу "Про представлення багатодітних матерів району до присвоєння почесного звання України "Мати-героїня" начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту РДА Тетяна Горова поінформувала учасників колегії про чисельність удостоєного цього високого звання багатодітних горянок, стан надходження відповідних документів-представлень з місцевих рад району до РДА та вищих інстанцій. До речі, оперативна їх подача відділом у справах сім'ї, молоді та спорту РДА (начальник Т.Ф. Горова) неодноразово відзначалася в Закарпатській ОДА. Цього разу Тетяна Федорівна виступила з пропозицією обговорити представлення на присвоєння цього високого звання матері 5 дітей з Келечина Г.М. Сенько згідно з буквою закону. Члени колегії одноголосно підтримали пропозицію.

Відтак Тетяна Федорівна звернулась до присутніх з проханням пожвавити цю роботу на місцях, особливо стосовно багатодітних горянок старшого віку. А директор РЦЗ Михайло Штелень у своєму виступі відзначив успіхи в організації оплачуваних громадських робіт на підпорядкованих територіях Син.-Полянської, Тюшківської, Пилипецької сільських та Міжгірської селищної рад, а також звернув увагу присутніх на прискорення благоустрою і ремонтних робіт на окремих відрізках автодоріг району. Крім цього, Михайло Федорович попросив керівників місцевих рад своєчасно здавати звіти в РЦЗ про проведення оплачуваних громадських робіт та організацію таких на належному рівні на місцях.

Василь БЕЛЕНЬ, "Верховина" для mizgir.com.ua

06 червня 2011р.

Теги: Міжгірщина, рейтинг, оцінка

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини