Закарпаття і Пряшівщина виробляли "дорожню карту" подальшої співпраці

Як уже повідомлялось, 19 квітня голова облдержадміністрації Олег Гаваші побував з робочою поїздкою у Словаччині і провів переговори з головою Пряшівського самоврядного краю Петером Худіком.

Закарпаття і Пряшівщина виробляли "дорожню карту" подальшої співпраціЗакарпаття і Словаччину, зокрема Пряшівський край, зв’язують давні традиції. В нашій області проживає понад 5 тисяч словаків, а в близько 300 населених пунктах південно-східної Словаччини компактно мешкає українська національна спільнота, яка нараховує майже 40 тисяч чоловік. Тож між прикордонням Словаччини і нашою областю постійно відбувається обмін делегаціями, зокрема освітніми та культурними. Так, нещодавно у Братіславі та Кошице з великим успіхом відбулася виставка творів закарпатських художниць Одарки Сопко, Олени Кондратюк, Людмили Корж-Радько та Надії Пономаренко. На «біс» пройшли у березні і виступи Закарпатського народного хору.

Словаччина займає досить важливе місце і у зовнішньоекономічній сфері Закарпаття. За обсягами прямих іноземних інвестицій, що надійшли в економіку області, ця країна посідає восьме місце. За 2006 рік зовнішньоторговельний оборот Закарпатської області зі Словаччиною склав 87,6 млн. дол. США.

Тому у розвитку співпраці в різних сферах транскордонного співробітництва зацікавлені як закарпатська, так і словацька сторони. Між Закарпатською областю і Пряшівським самоврядним краєм з 2005 року діє Угода про співробітництво. В рамках пряшівського візиту Олег Гаваші та Петер Худік говорили про розвиток майбутніх взаємин і транскордонне співробітництво згідно із затвердженим договором про співпрацю. Сторони обговорили програму дій у площині економічного співробітництва, можливості залучення інвестицій, проблеми розвитку ринку праці у прикордонних словацько-українських регіонах, зокрема можливість збільшення квоти для закарпатців, що офіційно працюють у Словаччині. Прийнята Програма спільних дій на 2007 рік розділена на 5 частин і передбачає як постійні контакти перших осіб регіонів, так і співпрацю на рівні органів місцевого самоврядування.

Курс на поглиблення співпраці задекларували й учасники круглого столу, що відбувся в рамках візиту закарпатської делегації. Його учасники оцінювали можливості двостороннього розвитку підприємництва та інвестування.

Під час переговорів говорили і про необхідність підписання на міжурядовому рівні Угоди про так званий малий прикордонний рух між Україною і Словацькою Республікою. Раніше, під час IV засідання українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, воно вже порушувалось.

Як відомо, з початку 2008 року очікується приєднання Словаччини, Угорщини та Польщі до Шенгенської угоди. Це створить певні труднощі для українців, що подорожують у ці країни. Перш за все, будуть ускладнені процедури видачі в’їзних віз на території цих країн та перетину кордону з ними. У разі підписання зазначеної Угоди мешканці заздалегідь визначених сторонами прикордонних смуг з обох боків українсько-словацького кордону матимуть можливість взаємно відвідувати території України та Словаччини в межах згаданих смуг без наявності віз, але зі спеціальними посвідченнями, що цілком і повністю відповідає прийнятій в Європейському Союзі практиці. Пан Петер Худік висловив повну підтримку ініціативи Закарпатської облдержадміністрації про прискорення процедури підписання Угоди. Керівники Закарпатської області та Пряшівського самоврядного краю вирішили звернутися зі спільним листом на цю тему до очільників держав та керівників МЗС України і Словаччини.

Олег Гаваші та Петер Худік виступають зі спільною ініціативою і щодо відкриття нового пункту переходу «Уліч - Забродь» на українсько-словацькому кордоні. Це питання пропонується до розгляду на V засіданні міжурядової комісії із транскордонного співробітництва, проведення якого планується у червні.

Але до того, вже 12 травня, керівники регіонів знову матимуть нагоду поспілкуватися: того дня на прикордонному переході «Ужгород – Вишнє Нємецке» відбудеться традиційний День добросусідства. Планується підписання низки документів щодо співпраці у сфері культури, а також розбудови прикордонної інфраструктури.

До слова, словацька сторона запросила закарпатців взяти участь у фольклорному святі в Камінці. Протягом літа також планується налагодити обмін студентами та школярами для відпочинку у Високих Татрах та в Закарпатті.

До речі, днями надійшла подяка голові облдержадміністрації Олегу Гаваші від імені Генерального консульства України в Пряшеві та всієї громади Східної Словаччини за підтримку і допомогу, що надає Закарпатська облдержадміністрація українській національній меншині Словацької Республіки у проведенні різних заходів культури. Зокрема, вернісаж виставки картин „Чотири виміри” закарпатських художниць у Кошице та виступ Закарпатського народного хору у Пряшеві мали великий успіх у Словаччині. Генеральне консульство України в Пряшеві сподівається на подальшу співпрацю між нашою областю та Кошицьким і Пряшівським краями Словаччини.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
24 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини