Учні української Недільної школи Будапешта здійснили екскурсію на теплохід «Україна» (ФОТО)

27 травня, напередодні Міжнародного Дня дітей, учні Недільної школи Будапешта, що діє при Товаристві української культури в Угорщині, разом зі своїми батьками та вчителями здійснили цікаву екскурсію на теплохід «Україна». Реалізувати давню дитячу мрію допомогли ВАТ Українське Дунайське Пароплавство в особі керівника головної агенції в Угорській Республіці Валерія Раю, капітана судна «Україна» Сергія Кравченка та Посольства України в УР.

Учні української Недільної школи Будапешта здійснили екскурсію на теплохід «Україна» (ФОТО)

Слід зазначити, що вже майже 20 років по одній з головних водяних артерій Європи – річці Дунаю – ходять під державним прапором України українські пасажирські та вантажні судна. А ВАТ Українське Дунайське пароплавство є одним з найбільших судноплавних компаній не тільки в Україні, але і в Європі, яке за роки своєї діяльності підтвердило свій авторитет надійного партнера і перевізника у співпраці з провідними німецькими операторами-фрахтівниками пасажирських суден. Пасажирський флот УДП здійснює захоплюючі туристичні круїзи від верхів''я Дунаю до його гирла на Чорному морі і користується великою популярністю у туристів багатьох країн світу.
Цікаво нагадати, що Дунай – єдина річка в Європі, що тече з заходу на схід. Вона бере свій початок на східних схилах Шварцвальду (Німеччина) в місті Донауешинген на висоті 678 м над рівнем моря, де з''єднуються два гірські струмки – Бреге і Бригах і тече через десять країн – Німеччину, Австрію, Чехію, Словаччину, Угорщину, Сербію, Хорватію, Болгарію, Румунію та Україну. Його довжина – 2960 км. Круїз починається з німецького міста Пассау. Наразі по Дунаю курсують чотири комфортабельні судна – "Україна", "Дніпро", "Волга" та "Молдавія". Всі вони обладнані сучасними навігаційними приладами й машинами, цілком оснащені системою кондиціонування повітря, мають чотири палуби і відзначаються високим сервісом та професійністю команд. Отже, кожен такий корабель – автономний плаваючий готель з усім необхідним для життя, побуту і відпочинку людей.

День для екскурсії видався сонячним і теплим. На пристані "Академія" поблизу угорського парламенту вже стояв теплохід "Україна" з синьо-жовтою трубою і українським гербом. В призначену годину наша група в складі 23 чоловік зібралася біля трапу корабля. На палубі нас зустріли помічник капітана по пасажирській частині Олександр Корсунський та другий помічник капітана Олег Жмиров, які люб''язно провели цікаву екскурсію по своєму плаваючому господарству. Спочатку ми побували на верхній палубі корабля, де на кормі, у просторому приміщені управління судном, прослухали розповідь про історію корабля, ознайомилися з чисельними сучасними електронними приладами, потрималися і за великий дерев''яний штурвал, який на всяк випадок також може бути потрібний. Тут же, на верхній сонячній палубі, розташований чималий басейн з підігрівом, зручні місця для відпочинку туристів, які відразу оцінили навіть малі діти. Далі нам показали приміщення затишного бару, музичний салон, комфортабельні каюти для туристів, зал з бібліотечкою, телевізором та іншою апаратурою для відпочинку персоналу, сувенірний кіоск, великий красивий панорамний ресторан, де висококласні кухарі готують різноманітні страви європейської кухні, а також національні українські страви.

Ми дізналися, що теплохід "Україна" може прийняти на борт 150 пасажирів, а обслуговує його 60 членів екіпажу, серед них – капітанський склад, машиністи, моряки, кухарі, офіціанти, бармени, стюардеси, лікар, масажист, перукар, кіоскер, покоївки, прибиральниці. Побачили ми і найголовніше місце на кораблі – його серце – машинне відділення. Незважаючи на те, що теплоходу 31 рік, все на ньому сучасне, чисте й добротне. Закінчилася наша екскурсія у великому залі для відпочинку. А коли всі зручно розташувалися за столиками, офіціанти пригостили нас солодкими напоями та різноманітними смачними тістечками, які випікають на кораблі. Це був святковий сюрприз. На прощання ми заспівали українську народну пісню "Ой на горі та женці жнуть", а голова Державного самоврядування українців Угорщини п. Ярослава Хортяні подарувала командуванню на згадку про відвідання теплоходу "Україна" декілька книг та журналів "Громада", які видає Товариство української культури в Угорщині. Всі ми дістали незабутні враження від такої пізнавальної екскурсії. Пройде час і хтось із наших дітлахів обов''язково стане моряком, штурманом, капітаном.

Надія Музичук, Державне самоврядування українців Угорщини
 

01 червня 2011р.

Теги: теплохід, Дунай, Будапешт, Угорщина

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини