Ужгородську ромську дев'ятирічку хочуть "оптимізувати" в початкову школу

Рівень освіти громадян у суспільстві визначає і стан розвитку країни. Чим більше його мешканців мають повну середню, вищу освіту, тим краще вони можуть адаптуватися в його середовищі, працевлаштуватися.

Ужгородську ромську дев'ятирічку хочуть "оптимізувати" в початкову школу

Журналіст Мирослав Горват уважно слідкує  за процесом навчання ромських дітей, про що неодноразово розповідав у програмах по телеканалу Тиса-1. "Ми щиро раділи успіхам роботи шкіл, хвилювались за їх недоліки. – каже Мирослав. –  А ось останні чутки, які широко обговорюються серед ромської спільноти, викликають у нас занепокоєння.  Мова йдеться про  "оптимізацію" виховного процесу в Ужгородській  школі № 14 І-ІІ ступенів, а саме про реорганізацію школи з 9-річки, учні якої отримували неповну середню освіту, у початкову школу!"

"На наш погляд, –  каже Мирослав Горват, –  це крок назад у здобутті учнями відповідних знань і навичок. Фактично після 4 класу ромським дітям пропонується продовжувати навчання в навчальних закладах, де на них будуть мало звертати увагу, що призведе до того, що ромські діти перестануть ходити в школу і поповнять ряди "дітей вулиці".  
       
Ужгородська дев'ятирічна школа №14, в якій навчаються діти ромів,  у грудні буде святкувати своє 85-річчя. Накопичено значний досвід роботи з цією категорією учнів з часу    відкриття школи і до наших днів. У журналі "Пчолка", що виходив у Підкарпатській Русі за часів Чехословацької Республікі, за 1927/28 навчальний рік вдалося  знайштии фотографію "Циганська школа в Ужгороді" без супроводжуючого тексту. Пошуки привели до бібліотеки краєзнавчого музею м. Ужгорода, де було знайдено два авторські екземпляри статті  шкільного інспектора Ужгорода Кирила Немешкала.         

"У 1926 році було вирішено, що для навчання ромських дітей необхідно спеціально побудувати школу, розмістивши ії безпосередньо біля табору. Для того, щоб побороти опір ромів проти навчання їхніх дітей в школі, було вирішено залучити їх самих до участі в будівництві.

Школа мала тільки один клас,  вмивальну кімнату, вчительську. Годували дітей в школі безкоштовно, через   Червоний Хрест.
 
Навчання велося за спеціально розробленою спрощеною програмою, де велика увага приділялась урокам музики. Враховувалися традиції ромських родин, нахил до скромного способу життя, до особливого духу ромського виховання.

Вчитель Шестак, який розмовляє як словацькою мовою, так і ромською, домігся того, що діти його люблять і звуть "Йожі – бачі".

При ромській школі були організовані вечірні курси для дорослих з метою навчити їх писати і читати. В цьому році всі діти навчались в одному класі, в наступному планується розділити їх на 2 класи і далі.

Таким чином, спроба залучити ромів до кращого і підняти їх до більш високої культури певною мірою вдається''.

Таким чином, сьогоднішня школа № 14 в Ужгороді є однією  з перших ромських шкіл в Європі.         
        
З перших днів встановлення на Закарпатті нової влади перебудовувалася і система народної освіти. 20 серпня 1946 року знову відновила роботу початкова школа № 6 для ромських дітей. Її  очолив М. Тарбич. У школі було проведено віковий перерозподіл учнів по класах. Були направлені і нові вчителі – А. Машкаринець та М. Шкіряк.  
        
Новим вчителям довелося фактично все починати заново. У 1969/70 році у зв'язку з обов'язковим переходом до восьмирічної освіти школа № 6 була перейменована в школу № 14. Велика робота була проведена директором школи М. Івашковичем, який провів перебудову шкільних приміщень і добудував ряд нових класів.
        
Коли він помер, у знак поваги в останню путь його проводжав ромський оркестр. Наступні директори Ю.Ю. Когутка, Ю.Ю.Палінчак, Й.С. Фекийшгазі і нинішній директор школи О.І. Легеза   за допомогою різноманітних засобів, зокрема –   художньої самодіяльності, намагаються  навернути дітей до школи. В цьому найбільшу заслугу має вчителька співів і музики, вчитель-методист М.С. Гасинець.

Отже, школа у своєму розвиткові пройшла значні позитивні  реорганізації. Спочатку це був тільки один клас. Поступово створювались нові групи. З 1946 року школа щороку набирає нових учнів і  переходить до 7 річки. З 1969 року до 8-ми річної, а пізніше – до 9-ти річної освіти. Був час, коли при школі працювала і вечірня школа, що намагалась створити умови для здобуття юними ромами повної середньої освіти.

"Нинішній перехід знову тільки  до початкової ланки освіти  нам не зрозумілий, – каже журналіст і керівник громадської організації "Романі Черхень" Мирослав Горват. – Система налагодження освітнього процесу для ромських дітей в Ужгороді   пройшла довгий і тривалий період. Зламати її легко. Чи доцільно це робити?  Сьогодні економія на освіті ромів, в подальшому може обернутися великими соціальними проблемами, які важко буде подолати."

Ми поцікавилися, як ставляться до "оптимізації" вчителі, які довгий час працюють з ромськими дітьми. Чи не поповнять вони ряди дітей, що в наш час залишаться тільки з початковою освітою? Ось що вони нам розповіли.

Уряди європейських країн збільшують фінансування на освіту ромів.  У 2000 році Рада Міністрів Європи прийняла рекомендацію  "Про освіту дітей Рома в Європі", де визначені принципи освітньої політики щодо ромських дітей в Європі. 

На сьогодні ця робота  відбувається у рамках програми під назвою "Ромська декада: 2005 – 2015 роки". Розроблені і втілюються різноманітні напрямки у сфері покращення освітнього процесу: працюють так звані "посередники" між ромами і освітянами.  Це особи, що допомагають залучати дітей до школи,  є перекладачами з ромської і на ромську. Саме вони допомагають дитині краще засвоювати новий матеріал, адаптуватися в шкільний колектив.
 
Так, це потребує значних коштів. "Освітній процес завжди був дорогим. Але суспільство в цілому зрештою тільки виграє, тому що освіта –  перепустка в доросле життя. Обмежувати її, враховуючи тільки сьогоденні проблеми – це не державний підхід. – каже Мирослав Горват. –  Треба зробити так, аби завтра було не соромно, за непопулярні кроки нинішньої влади. Ми хочемо пишатись за тих, хто виборов своє право керувати містом, освітою зокрема. Хочеться вірити що у цих дітей буде гарне майбутнє, на яке вони теж заслуговують. І що проблему, яка нині постала перед Ужгородською дев'ятирічною школою №14, буде вирішено в гідний спосіб".

29 травня 2011р.

Теги: роми, восьмирічка, школа, оптимізація

Коментарі

Місто 2011-06-02 / 10:47:00
шкода дітей!.

Вітя 2011-05-31 / 19:33:00
Я пропоную продати ромам цю школу!

міська рада 2011-05-31 / 13:50:00
Уважаемые жители, просто эту школу кто то заказал для себя!

M.E. 2011-05-30 / 23:59:00

Я не обізнаний детально з загальним становищем в сфері навчання серед ромів, але вважаю, що завдяки ініциативі та зусиллям освічених представників ромського населення, як наприклад, пан Мирослав Горват, відчутних позитивних результатів можно буде досягти менше ніж за 10 років. "Розслабитися" державі тут заборонено, бо такий крок влади, може відкинути ромів у їх розвитку на десятиріччя.

Вчитель 2011-05-30 / 19:41:00
Мені дуже шкода цих дітей, дійсно ці діти завтра будуть на вулиці.... і я не вірю що їхні батьки їх будуть водити в інші школи.... до-речі а Мирослав молодець.


E. Z. 2011-05-30 / 14:18:00
Вчитель Шестак, який розмовляє як словацькою мовою, так і ромською, домігся того, що діти його люблять і звуть "Йожі – бачі".

Йожи бачи – это по ромски или по словацки?

А если более серезно. В соседних странах ромские вожди выстпают против "чисто" ромских школ, кричат, это сегрегация. У нас наоборот. По моему наш подход, то есть отдельная школа, для БОЛьШИНСТВО ром больше пользы принесет. Кого из ром цыганские школы не устраивают, могут пойти в любую школу. К сожаленню таких, которые хотят попрощаться с "цыганскай судьбой" очень мало.

Проблема созревает. В Украине только у нас и разве что в одесской области. Будет, как Венгрии или в Румунии.

местный 2011-05-30 / 08:13:00
никто ведь не ведет статистику, какой процент цыганских детей ходит в школу до какого класса и уж тем более, после какого урока уходят - так что каждый может утверждать что ему заблагорассудится...

кстати, Табачник и Ко. сокращает или "оптимизирует" кол-во "ненужных", по-его мнению школ, по всей стране. сотни школ. не только цыганских, как вы понимаете...

Антон 2011-05-30 / 02:30:00
"Ужгородець" очевидно близько знайомий з розпорядком дня у ЗОШ №14 -- з такою впевненістю стверджує.
Сумно, якщо дійсно дітей спонукатимуть податись на вулицю. Хоча певен, частина перейде у сусідні школи -- ромські діти є в багатьох ужгородських школах (так, Ужгородець, вони туди ходять задурно поїсти і після дзвоника на п'ятий урок гуртом ідуть красти).

Юра і Белий 2011-05-29 / 20:39:00
Погорєлов мстить ромам!

Саша, городской совет 2011-05-29 / 20:33:00
Власть сегодня хочет экономить на образовании.
А на ком, конечно что на ромах.

Ужгородець 2011-05-29 / 20:05:00
це - повна фігня... цигани і у 14-ту школу ходять тільки то 4-го класу і тільки до обіду - щоб пожерти на-шару, а після обіду йдуть на вулиці красти і жебракувати

Віктор 2011-05-29 / 18:23:00
Состояние образования у цыган и так не очень, а тут еще и это им предлагают.

Европа это нам не простит.

Наталя 2011-05-29 / 17:50:00
Дуже цікаво!.
До-речі а чого дійсно це робиться в Ужгороді?.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини