У Львові вийшов трилер про філфак, Закарпаття і упирів

Алла Сєрова. Інший вид. – Львів, Кальварія, 2010. – 172 с.

У Львові вийшов трилер про філфак, Закарпаття і упирів

Я ніколи не думав, що таке можливо - написати доволі жорстку за стилем історію, наближену до горору, яку при цьому можна при бажанні можна рекомендувати шанувальницям Маргарет Мітчелл або Дарії Донцової. Якщо у своїх попередніх романах "Правила гри" та "Подвійне дно" запорізька авторка Алла Сєрова ще якось припускала, що поруч із головними героїнями - сильними українськими жінками, можуть і мають право існувати в рамках однієї історії особи чоловічої статі, причому - не завжди безхребетні підкаблучники, то "Інший вид" мужчинам читати не рекомендується. Хоча, повторюся, це не мелодрама і тим більше - не феміністична агітка, а повноцінний трилер, навіть не стільки містичний, скільки психологічний. Але це - жіноча психологія, котра не дає мужикам жодного шансу стати героєм. Хіба дійовими особами, та й то - не головними. Ну, хіба можна відстоювати питомо чоловічі цінності, коли одного звуть Мар`ян, а іншого - Орест...

Все, що сказане вище - здебільшого відчуття. Ніде не написано прямим текстом: "Геть чоловіків!", але той, хто читатиме "Інший вид", напевне зрозуміє, що я маю на увазі. Правда, авторка вправно підстрахувалася, придумавши своєму феміноцентризму логічне виправдання, яке сто процентів грає на користь сюжету: шестеро дівчат, котрі вирушають на Закарпаття збирати фольклор, а насправді потрапляють у пастку до упирів, вчаться на філологічному факультеті. Де навіть хлопчина, який випадково забрів не на свою територію, не мужніє на фоні слабкої статі, а з часом втрачає чоловічі риси, перетворившись на амебу звичайну в жіночому царстві.

Героїні Сєрової належать до різних соціальних верств, і, до її честі, авторці вдається скупо, зовсім по-чоловічому, дати кожній з них вичерпну характеристику. Так прописують персонажів для кіно, та й сам роман досить кінематографічний, окремі сцени можна навіть спеціально не адаптувати до сценарного формату. Правда, спочатку мені здалося, що читаю український слешер - це такий різновид горору, коли група молодих людей опиняється у замкненому просторі та гине по черзі від зубів упиря, різницького ножика чи бензопили. Проте я помилився, все не так просто, і ось тут варто замовкнути - адже розкривати, що насправді сталося з філоложками на покинутій базі відпочинку, не слід. Бо для чого тоді платити гроші за книжку і читати її? А зробити так варто, навіть не зважаючи на те, що чоловіків відсувають на узбіччя сюжету, а чоловічій світ піддається нещадній критиці. Суть якої - жінка завжди сексуальний об´єкт, а вже потім - самостійна особистість. Куди мені з моїм сексизмом це зрозуміти...

Скажу лишень, що героїням доведеться розбиратися навіть не в слов`янській, а взагалі в єгипетській міфології. Що напевне змінить нашу уяву про природу упирів та вурдалаків. Хоча конфлікти всередині жіночого товариства авторці вдалися набагато краще, яскравіше та гостріше, ніж протистояння в упирському середовищі. Перегорнувши останню сторінку, я зайвий раз усвідомив, чому жінки ненавидять працювати в суто жіночих колективах. І під час читання окремих епізодів складається враження: ось раптом зараз Аліна вчепиться в горло Риті, а Ліка почне рвати зубами Катю - тут і вурдалаки не потрібні.

 

 

Андрій Кокотюха, Буквоїд
 

17 травня 2011р.

Теги: трилер, книга, Сєрова

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини