В Ужгороді відбувся пленум Закарпатської профспілки працівників культури (ФОТО)

На пленумі Закарпатської профспілкової організації працівників культури розглянуто питання про завдання профспілкових організацій області по реалізації рішень У з’їзду профспілки працівників культури України та завдань УІ з’їзду ФПУ щодо соціально-економічного захисту членів профспілки.

В Ужгороді відбувся пленум Закарпатської профспілки працівників культури (ФОТО)

Як зазначила в своїй доповіді голова обласної профспілкової організації, член Ради Федерації профспілок України Наталія Товтин,  галузева профспілка намагається активно впливати на розв'язання проблем оплати і охорони праці, дотримання трудового законодавства, турбуватися про оздоровлення працюючих та членів їх сімей, розвиток культурно-масової та спортивної роботи в трудових колективах. Маючи єдину позицію зі своїми соціальними партнерами відповідних управлінь облдержадміністрації, обком профспілки був ініціатором включення до Регіональної угоди між облдержадміністрацією, об'єднанням роботодавців "Закарпаття" та профспілковими організаціями області на 2009-2010 роки конкретних пропозицій щодо життєдіяльності та фінансування закладів культури та мистецтва, спортивних установ, редакційних та поліграфічних колективів. Вперше укладено колективну угоду між управлінням культури облдержадміністрації і обкомом профспілки працівників культури на 2011-2013 роки, посилено контроль за укладанням і виконанням колективних договорів на місцях.

Обкомом профспілки спільно з управлінням культури ОДА щороку проводяться огляди-конкурси сільських клубних та бібліотечних закладів. Узагальнено і видано окремими буклетами досвід роботи: щодо соціальної захищеності працівників будинку культури с. Кам'яниця Ужгородського району та спільної роботи відділу культури і туризму Міжгірської РДА і райкому профспілки щодо створення належних умов праці і соціального захисту працюючих в умовах фінансово-економічної кризи. Значно більше уваги стало приділятися навчанню профспілкового активу, підвищилася якість цієї роботи. Профспілкові активісти галузі брали участь у Всеукраїнських акціях протесту в м. Києві, які проводила Федерація профспілок України. Започатковано обмін досвідом роботи з галузевою профспілкою Брестської області Республіки Білорусь.

Разом з тим, як зазначалося в доповіді, на всеукраїнському рівні не вдалося вирішити проблеми оплати праці працівників бюджетної сфери. Визначення розміру посадового окладу І-го тарифного розряду здійснюється в порушення норм ст.96 КЗпП України, ст. 6 та 9  Закону України "Про оплату праці", що спричинило штучне стримування зростання заробітної плати працівників культури. Мають місце проблеми із забезпеченням належного функціонування тургосподарств ПРАТ "Закарпаттурист".

Про гострі проблеми життєдіяльності галузей культури, шляхи привернення уваги органів місцевої влади до їх вирішення, оплати і охорони праці, дотримання трудового законодавства при проведенні оптимізації клубних та бібліотечних закладів, відрахувань профорганізаціям 0,3% фонду оплати праці на культурну – масову  спортивну та оздоровчу роботу, участі у Всеукраїнських акціях протесту йшлося як в доповіді так і в виступах членів пленуму – голів Іршавського та Воловецького райкомів профспілки Оксани Сидор та Марії Більської, голови профкому управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Анатолія Плеханова,  директора Берегівської районної ЦБС Єви Варги , голови Мукачівського міськкому профспілки працівників культури Ольги Стадник, голови профкому Ужгородського коледжу мистецтв Лесі Глуханич та інших.

    У прийнятій постанові районним, первинним профорганізаціям запропоновано провести   пленуми, профспілкові збори, розширені засідання профкомів, на яких всебічно обговорити завдання по реалізації рішень У з'їзду профспілки працівників культури України, завдань та резолюцій УІ з'їзду Федерації профспілок України щодо соціально-економічного захисту членів профспілки. Дотримуючись домовленостей, визначених Генеральною, Галузевою Угодами, а також колективною угодою між управлінням культури ОДА і обласною профспілковою організацією працівників культури на 2011-2013 роки, керуючись Законом України "Про культуру", у разі необхідності домагатися скасування неправомірних рішень органів місцевого самоврядування щодо скорочення клубних і бібліотечних закладів, переведення працівників на неповний робочий тиждень. В числі найближчих завдань  - організація й проведення літнього оздоровлення дітей, ряду професійних свят, футбольного турніру команд – журналістських колективів до Дня журналіста тощо.

Сергій Баранчиков, Обласна рада профспілок Закарпаття

16 травня 2011р.

Теги: культура, профспілка

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини