У Міжнародному турнірі «Дружба» в Ужгороді взяло участь 400 легкоатлетів

Міжнародний легкоатлетичний турнір «Дружба» був добре відомий в СРСР та прикордонних країнах – Чехословаччині, Угорщині, Румунії. Кращі легкоатлети держав брали в ньому участь. Наприкінці 90-х років минулого століття саме на цьому турнірі легкоатлети України встановили багато нових рекордів.

У Міжнародному турнірі «Дружба» в Ужгороді взяло участь 400 легкоатлетів

Серед них Анжела Кравченко, Тамара Коба, Ольга Турчак, Валентина Федюшина, Владислав Дологодін, Сергій Лебідь, Євген Сиротін, Олександр Величко, Олексій Дем'янюк, Євген Семенюк, Олександр Багач і багато інших, які протягом 15-20 років є рекордсменами нашого легкоатлетичного турніру. За останні 12-13 років рівень турніру відчутно впав. Причин на це кілька. По-перше, легкоатлетичні сектори, бігові доріжки вже застаріли, зазнали двох повеней, і серйозні легкоатлети перестали приїжджати в Ужгород. На сьогоднішній день майже всі турніри комерційні. Не секрет, що провідні легкоатлети заробляють на прожиття. Це другий вагомий аргумент, який "заважає" збирати в Ужгороді кращих легкоатлетів. Третє – відсутність електронного фінішу, без якого сьогодні результати не фіксують. Є ще кілька чинників, які впливають на імідж легкоатлетичного турніру, але вони не такі вагомі, як перші три.

Період із 2000 до 2010 років були дуже складним. Скоріше за все, цей турнір вдалося втримати "на плаву" завдяки ентузіастам легкої атлетики Закарпаття Це, у першу чергу, Ярославу Свиді, а також Михайлу Безезі, Анатолію Коломойцю, Геннадію Буткевичу, Анатолію Плеханову, Леоніду Городному.

Задум проведення міжнародних легкоатлетичних змагань між прикордонними областями належить відомому в області організатору спортивної роботи Йосипу Голінці (на жаль, покійному). Саме Йосип Голінка і Леонід Городний в 1961 році провели перші міжнародні легкоатлетичні змагання в Ужгороді. Спочатку планували по черзі проводити в Ужгороді, Кошіце, Ніредьгазі, але потім все ж було обрано наше місто. І ось на черзі 50-і змагання кубка "Дружба" – найстаршого легкоатлетичного турніру України. Саме він став одним із найкращих за останні 10 років.

Потрібно віддати належне оргкомітету, який очолив заступник голови облдержадміністрації Іван Іванович Качур. Під керівництвом Івана Івановича була проведена велика робота, яка в підсумку дала хороші результати. Паралельно з міжнародним легкоатлетичним турніром проходив і чемпіонат області з легкої атлетики серед молодих спортсменів.

Усього на старт змагань вийшло понад 400 легкоатлетів. У кубку "Дружба" змагалося 270 учасників. Відрадно, що було показано ряд високих результатів. Особливо порадували спринтери та учасники змагань із штовхання ядра, метання списа та диска. Загалом за два дні змагань на ужгородському стадіоні "Авангард" були показані 2 результати вище майстра спорту міжнародного класу, 14 результатів – вище майстра спорту, 16 – вище кандидата у майстри спорту і 57 – вище І спортивного розряду. Побито рекорд кубка у штовханні ядра, який тримався цілих 20 років. У 1992 році Олександр Багач (чемпіон світу, призер Олімпійських ігор) штовхнув ядро на 19,97 м. 7 травня Андрій Бородкін, наш закарпатський богатир, штовхнув металічну кулю на 20 м 46 см, що на 49 см краще рекорду Багача. Результат Андрія – це шостий результат з даного виду спорту в світі у цьому сезоні. Цим кидком Андрій Бородкін зробив вагомий крок на поїздку до Лондона. У секторі для штовхання ядра була напрочуд напружена боротьба. Показано 1 результат мсмк, 2 результати мс та 4 – кмс. Такі досягнення прикрасять будь-які змагання. Порадували також спринтери: 1 результат – мсмк, 8 – мс, 6 – кмс і 20 – I розряду. Якби працював фотофініш, то було б побито рекорд кубка в бігу на 100 м у жінок. Чернівчанка Олена Парнета пронеслася на стометрівці за 11,2 сек., що вище нормативу мсмк на 15 сотих секунди. На жаль, рекорд не буде зафіксовано.

Незважаючи на холодну суботню погоду, вже перші старти в спринті приємно здивували. У чоловіків троє спринтерів пробігли 100 м вище нормативу мс і 2 – вище кмс. У фіналі Олена Парнета показала 11,2 сек. Це справді високий результат. Вище нормативу мс пробігли цю дистанцію Марина Бех із Хмельницька та Христина Мікуля з Івано-Франківська. Кращою із закарпатських спринтерок стала Ольга Жмурко з Тячева, яка фінішувала з часом 12,9 сек. У чоловіків Олег Данилюк та Віталій Чикало пробігли спринтерську дистанцію за 10,5 сек. Мукачівець Сергій Топорков, який нещодавно перехворів і не встиг набрати відповідної форми, фінішував п'ятим із часом 10,9 сек. На дистанції 200 м таких результатів як на 100 м досягти не вдалося, але все ж Олена Парнета показала 23,5 сек., що значно вище нормативу мс. Друге місце посіла талановита Олеся Келемен із Хустського району, якій не вистачило всього якихось 0,3 сек., щоб виконати норматив кмс. Третє місце в 15-річної мукачівки Аліни Сенченко, якій до виконання нормативу І розряду не вистачило 0,1 сек. Будемо сподіватися, що високі результати в Аліни й Олесі ще попереду. Слід відмітити четверте місце Юліани Гудзь, якій до І розряду треба скинути 0,2 сек.

У спринті в нас доволі обнадійливі справи. У чоловіків із бігу на 400 м переміг Юрій Романюк із Волині, якому тільки трішки не вистачило, щоб виконати кмс. У жінок Анастасія Ткачук показала час вище кмс. На дистанції 800 м переміг івано-франківець Дмитро Калашник – 1.55,7 хв., що лише трішки не дотягує до кмс. Наш Андрій Купар виборов срібло – 1.56,3 хв. На дистанції 1500 м ніхто із спортсменів не зміг наблизитися до результату I розряду. У бігу на 110 м з бар'єрами приємно здивували наші бар'єристи Андрій Комар та Роман Мартинюк. Золото у Комара – 14,2 сек., що вище нормативу мс. У Мартинюка – 14,8 сек., що вище нормативу кмс. Бронзова медаль у Юрія Кумка з Чернівців – 14,9 сек. У бігу на 400 м з бар'єрами як у жінок, так і в чоловіків переможці фінішували з результатом вище I спортивного розряду.

У ходьбі на 10 км мукачівець Владислав Свідницький показав час вище I розряду – 47.34,8 хв., що принесло йому перше місце. У жінок на дистанції 5 км перемогла Олександра Оляновська. У нашої Георгіни Кондур третій результат. У потрійному стрибку перемогу здобув наш 17-річний стрибун Ярослав Ілляшко – 14,41 м, що відповідає I розряду. Стрибнути далі 15 м міг Імре Газда з Тячева, але травма, отримана на розминці, завадила йому взяти участь у змаганнях. У Едуарда Матяша – 13,86 м і четверте місце. У жінок Наталія Снігур зуміла стрибнути на 13 метрів рівно. Наша Кароліна Варга стала третьою – 11,47 м. У стрибках у висоту перемогли стрибуни з Одеси Павло Жариков – 1,95 м та Юлія Наливайко – 1,65 м. Перемогу у стрибках у довжину в жінок здобула Наталія Снігур – 6,22 м, що є вище нормативу мс. Порадували наші юні Юліана Гудзь та Аліна Сенченко. Юліані 3 см не вистачило до виконання нормативу кмс. Її результат – 5,87 м. У Аліни – 5,80 м. Обидві дівчинки прогресують, і фахівці сподіваються, що вже у цьому році вони приземляться на відмітці за 6 метрів.

В естафеті 4х100 як у жінок, так і в чоловіків жодній команді не вдалося показати високі результати.

А потім порадували всіх чоловіки в штовханні ядра. У секторі для штовхання зібралося 11 спортсменів. Поки більшість налаштовувалися на боротьбу, Андрій Бородкін у першій спробі штовхнув на 20,35 м, що стало рекордом кубка "Дружба". Цей результат відразу вибив усіх із колії. Максимум, на що спромоглися спортсмени, так це виконання двох майстрівських результатів. Поляк Бельзський став другим – 18,63 м, а третім – івано-франківець Роман Шмигельський – 17,51. Один із претендентів до збірної України Іван Шарій з Івано-Франківська показав тільки 16,78 м. Андрій Бородкін у шостій спробі послав ядро на 20,46 м. А це вже майже гросмейстерський результат. Почин чоловіків не підхопили жінки. Тут результат тільки на рівні II розряду.

У киданні диска поза конкуренцією у чоловіків був польський дискобол Каміл Бельзський – 59,21 м, що відповідає нормативу мс. Із наших порадував Володимир Пупена з "Інваспорту", який кинув диск на 45,58 м і завоював бронзову медаль кубка.Результати жінок значно слабші.

Зате у метанні списа результати у жінок кращі. Так, львів'янка Тамара Євдокимова перевиконала норматив кмс, а її землячка Мар'яна Матвеєва стала другою, показавши результат вище I розряду. Краще I розряду кинула спис і бронзова призерка кубка – івано-франківка Христина Полив'яна. У чоловіків львів'янин Дмитро Шеремет кинув снаряд на 62,70 м, але до результату кмс трішки не дотягнув. У змаганні взяв участь і молодий 17-річний ужгородець Владислав Грохольський. На цей раз він посів 7 місце, але порадувала стабільність його результатів, кращий з яких 44,70 м є вище III розряду. Не дивлячись на результат, зазначимо, що потенціал у хлопчини хороший, і якщо він старанно тренуватиметься, за рік-два зможе виступити значно краще.

Роль міжнародного турніру з легкої атлетики кубок "Дружба" дуже важливий. Ужгород є містком між Україною та Євросоюзом, і це необхідно враховувати. Саме на цьому акцентували увагу в своїх виступах на урочистому відкритті голова оргкомітету, заступник голови ОДА Іван Качур, голова Закарпатського відділення НОК України Іван Риляк, один із кращих легкоатлетів в історії закарпатської легкої атлетики , начальник фізпідготовки та спорту Міністерства оборони України Олександр Величко, головний суддя змагань Михайло Безега, учасник та один із організаторів кубка "Дружба" Леонід Городний. Як зазначив у своєму виступі Іван Качур, 50-ий розіграш кубка є ювілейним, а отже дозволяє підвести вагомі піввікові здобутки цього самобутнього і одного з найстаріших традиційних спортивних заходів, які проводяться на Україні. Кубок "Дружба" стверджує в історії легкої атлетики філософію олімпійського девізу "Швидше! Вище! Сильніше!". "Я сподіваюся – продовжив виступаючий, – що саме ці символи стануть ведучою силою даних змагань".

Іван Іванович не помилився. Цей турнір справді став одним із кращих за останні роки. Розпочинається нова ера легкої атлетики на Закарпатті.

 

 
 

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, Спорт тайм

13 травня 2011р.

Теги: легкоатлети, турнір, Дружба

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини