У прес-центрі «Закарпаття» анонсували науково-практичну конференцію «Ерделівські читання» (ФОТО)

У вівторок у прес-центрі «Закарпаття» говорили про святкування 120-річчя з дня народження Адальберта Ерделі. Про науково-практичну конференцію «Ерделівські читання», яка проходить в Ужгороді щороку з 2003 року до дня народження А. Ерделі (25 травня) розповіли ректор Закарпатського художнього інституту Іван Небесник та культуролог Михайло Сирохман.

У прес-центрі «Закарпаття» анонсували науково-практичну конференцію «Ерделівські читання» (ФОТО)

Цього року, щоправда 2 жовтня, також виповнюється 120 років з дня народженн Йосипа Бокшая. Про підготовку міжнародної конференції, присвяченої такій гучній даті в мистецькому житті краю, розповів професор Іван Небесник. В рамках святкування такого мистецького ювілею ще восени минулого року керівництвом художнього інституту спільно з керівництвом Національної Спілки художників України було запропоновано цілий ряд заходів. Стосовно конференції, яка розпочнеться 13 травня у комплексі "Золота гора", то пан Небесник розповів, що нинішніми її гостями стануть Андрій Чебикін, ректор Київської національної академії мистецтв та архітектури, Андрій Бокотей, ректор Львівської академії мистецтв та ще близько 60 знаних і не дуже митців з України та з закордону. "Ми запросили провідних художників України... тих, які серед провідних колекціонерів займають перші сходинки: Анатолій Криволап, Тиберій Сільваші, Роман Романишин та інших."



Минулого року вийшов вісник Закарпатського художнього інституту, в який увійшли виступи гостей минулорічних "Ерделівських читань"

На конференції митці, мистецтвознавці та культурологи говоритимуть не лише про Адальберта Ерделі та його творчість. Теми доповідей стосуватимуться розвитку українського пейзажу (А. Криволап), культури сакралу (Любомир Медвідь), шляхів розвитку сучасного дизайну, одна з доповідей торкнеться творчості Муссона. "Тобто, не буде все зациклено на Ерделі. "Ерделівські читання", – сказав Іван Небесник, – це просто символ того, що Ерделі був мистецтвознавцем і це наша основна гордість і ми не будемо припиняти проводити й інші заходи по Ерделі після закінчення конференції".

В рамках конференції заплановані також спогади святкування сотої річниці з дня народження Ерделі, яке проводилося 20 років тому, потім гостей запросять на розширену експозицію творів Ерделі, "на цьому наполіг губернатор", –  додав Іван Небесник. Облдержадміністрація підтримала "Ерделівські читання" ще минулого року, тому цього року, як розповів Іван Небесник, вже на конференцію були заплановані кошти, забезпечено проживання, конференц-зал та транспорт, необхідні для успішного проведення заходу.

Михайло Сирохман більше торкнувся самого Адальберта Ерделі та тієї ролі, яку митець відіграв у житті Закарпаття. Він, за словами пана Михайла, виявився "художником дуже літературним, який багато писав. І нам вдалося у вдови художника деякі його тексти скопіювати". Крім того, промовець розповів, що разом з Іваном Небесником вони працюють над представленням Мюнхенського та французького періоду в творчості Адальберта Ерделі. "Він був дуже емоційною людиною і його філолсофія полягала в такому простому ряді як Бог, мистецтво, любов. Якщо вдасться, то цього року багато що буде опубліковано з його літературної спадщини," – додав культуролог.

10 травня 2011р.

Теги: Ерделі, Небесник, Сирохман, ювілей, живопис, художники, прес-центр "Закарпаття"

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини