Ужгородський БЮТ: Пігулки від ілюзій

Якщо у Києві каменем міжблокового спотикання, а відтак, і «нових майданів» стали різночитання Конституції та деяких законів, то в такому загалом спокійному регіоні, як Закарпаття, протиріччя виявляються в приземленому вигляді. Тут не вагаються, як охарактеризувати рішення депутатів голосувати за ті чи інші питання: а так, як велить... матеріальний інтерес.

Ужгородський БЮТ: Пігулки від ілюзійВ Ужгороді найприбутковішим бізнесом, на думку багатьох експертів, є виділення земельних ділянок, що здійснюється поза аукціонами. Оскільки право визначати коло майбутніх володарів земельних наділів мають депутати ради, то саме в цих голосуваннях вони виявляють справжнє обличчя. Тоді й пряма вказівка з Києва, навіть якщо вона надходить від самої леді Ю, — не указ.

Остання сесія Ужгородської міської ради мала розподілити ні мало ні багато, а два десятки гектарів дорогоцінної в межах міста землі. Коли з’ясувалося, що більшість депутатів укотре не готові голосувати за земельні питання, оскільки ті не пройшли попереднього обговорення в комісіях, а насамкінець виявилося, що й кворум відсутній, мер Сергій Ратушняк закрив сесію. Розійшлися і журналісти, і депутати.

Аж тут — сталося. Невідомо, хто і як уплинув, але депутати чомусь знову з’являються в залі, набирається кворум, і вони голосують результативно, виділяючи землю в повному наборі за підготовленим раніше планом. Вирішальними стали голоси бютівців, які мають найчисельнішу фракцію в раді. П’ятнадцятеро з них проголосували за земельний дерибан і двоє утрималися. Їх підтримали пористи, а голосування «за» з боку народників і регіоналів, за традицією, не здивувало (ці фракції — проурядові).

Ми звернулися за коментарем до заступника голови облорганізації ВО «Батьківщина» Андрія Сербайла. Він зазначив: «Оцінку діям колег за порушення внутріпартійної дисципліни членами фракції БЮТ у міській раді будемо давати окремо на спеціальному зібранні. Моє ж особисте ставлення — негативне». Усім відома принципова позиція партії про те, що її представники в радах не мають дерибанити землю, майно. Земля повинна продаватися виключно з аукціонів. Голова міської організації партії Павло Федака, який теж голосував «за», зігнорував партійні вимоги. Чи надалі керуватиме ВІН організацією — під знаком питання». Цікаво, що після всього мер Сергій Ратушняк таки заявив, що не підпише земельних рішень, оскільки вони не пройшли попередніх узгоджень і прийняті з порушеннями законодавства.

Ці фіглі скинули маску опозиціонерів із облич бютівців у міськраді. Цікаво, що й у обласній раді депутати, які пройшли від БЮТ, виявляють партійний непослух. Не зважаючи на задекларовану позицію київських очільників помаранчевих, в Закарпатті досі не створено коаліції в новому форматі — за участю бютівців і нашоукраїнців. Як і раніше депутати, що відкололися від ядра БЮТ і сформували власну фракцію під назвою «Батьківщина», голосують разом із більшістю. Що далі, то очевиднішим стає меркантилізм у формуванні коаліцій. І для виборців що далі, то більш очевидною стає неспівпадіння декларацій і дій багатьох партій і політиків на місцевому рівні.

Чи можуть виграти від цього народні демократи у випадку проведення дострокових виборів до Верховної Ради? «Ми готові підтвердити свою послідовну позицію в питаннях, які зачіпають інтереси виборців, виправдати їхні сподівання. Поведінка ж основних гравців у міській раді стане пігулкою від... ілюзій, — заявив голова Закарпатської облорганізації НДП Олексій Кіндрат. — Принаймні вони починають розуміти, що не обов’язково той, хто найбільше галасує та протестує, здатен оберігати їхні права, дбати про інтереси. Відтак, пересічному громадянинові надалі стане набагато простіше робити правильний вибір».
Василь БЕДЗІР, Ужгород, Україна і світ сьогодні
21 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини