У прес-центрі «Закарпаття» радилися, як повернути історичне обличчя Ужгорода (ФОТО)

У четвер у прес-центрі «Закарпаття» відбувся «круглий стіл» «Через співпрацю до мети!», під час якого громадські діячі та активісти, які фахово могли б оцінити критичну ситуацію в місті, обговорили проблеми збереження історичного вигляду старої частини міста та можливі шляхи їх вирішення.

У прес-центрі «Закарпаття» радилися, як повернути історичне обличчя Ужгорода (ФОТО)

У "круглому столі" взяли участь Михайло Сирохман (мистецтвознавець), Роман Офіцинський (історик, професор УжНУ), Михайло Колодко (скульптор), Федір Шандор (завідувач кафедри туризму УжНУ), Вікторія Рижова (журналіст),  Людвіг Філіп (краєзнавець), а також активісти громадської ініціативи "Врятуймо старий Ужгород!"..

Перш за все учасники хотіли обговорити питання про те, якою нині є ситуація в старій частині міста; пріоритетні проблеми, які потребують негайного вирішення; шляхи вирішення проблеми руйнування історичного вигляду міста та порадитися стосовно можливостей співпраці громадських діячів та активістів, налагодження контактів та спільної роботи.

Про сучасну ситуацію в старій частині міста почав говорити Михайло Сирохман.
Він відразу окреслив головну проблему: старого Ужгорода вже нема. "Тобто будинки стоять, але зникла ансамблевість. Головна риса Ужгорода – ансамблі, як хтось вдало сказав, "архітектурні виставки". І кожна окрема вулиця старого Ужгорода була окремою архітектурною виставкою". По-друге, як зауважив пан Михайло, зникли прикраси міста: ліпнина, решітка, балкон, зникають дворики. Обличчя Ужгорода – фасади – так само в страшному стані: старі будинки в бароковому стилі з прорубаними вікнами, "етажерки" типу торгового комплексу "Леон", фасади з вензелями та гербами, як на готелі "Летючий Голандець". Однак зараз, як розповів Михайло Сирохман, ведуться розмови про те, аби визначити ареал історичної забудови міста, але "цей млин поволі меле. І поки він меле, міська влада обіцяла покласти мораторій на забудову в історичній частині міста до окреслення того старовинного ареалу".

Михайло Сирохман

Людвіг Філіп, який усе своє життя віддав краєзнавству, розповів, що ще наприкінці '80 років керівництвом краєзнавчого музею був розроблений проект створення історико-культурного заповідника на території Ужгорода. Однак у той час ініціатива не була втілена в життя через брак коштів, а сьогодні вже "Ужгород втратив свою історичну частину, і правобережну, і лівобережну." Сьогодні місто забудовується за принципом "маю гроші, та не маю смаку".

Людвіг Філіп

Скульптор Михайло Колодко більш детально торкнувся питань, причетних до його фаху. "Єдиний вихід, який я бачу в ситуації, яка склалася сьогодні в місті – це створення ініціативної групи. Якби така група була створена, то я міг би створити майстерню з реставрації маленьких ліпнин, тих скульптурних елементів, які представлені в Ужгороді, -- додав він.


Михайло Колодко

Вікторія Рижова наголосила на важливості ще й такого факту, як елемент соціальної відповідальності, який сьогодні відсутній в ужгородців. "Тому сьогодні існують ті явища, які спотворюють старе місто – це все єелементи такої несвідомості людей, які є власниками цих будівель" До вияву такої несвідомості журналістка віднесла й зовнішню рекламу, яка заполонила фасади старовинних ужгородських будинків і яку не можна не помічати.

Вікторія Рижова

В історичну площину розмову повернув Роман Офіцинський. Свою мову він пдвів до того, що в занедбаних будівель немає ефективного власника, "а власник цих будівель здебільшого місто". За словами історика, ще 10 років тому уряд виділяв чималі гроші на відновлення історичної частини міст. Сьогодні ж нинішня влада практично повторює попередню, витрачаючи 77 тис грн на висадку сакур замість приведення до ладу старого міста. А "коштів завжди вистачає, немає бажання." Вихід з цієї ситуації пан Роман бачить у суспільному тиску, завдяки якому можна покінчити з бездіяльною владою, адже за останні роки шкоди місту заподіяно стільки ж, скільки за всю добу радянського тоталітаризму. І запропонував зустрітися в такому ж складі через півроку та проаналізувати дії міського уряду в плані відновлення та збереження обличчя старого Ужгорода.


Про проблему старого міста крізь призму туризму висловився Федір Шандор. Перш за все він наголосив про те, що схильний говорити про Ужгород позитив, а негатив вирішувати в дуже тісному колі компетентних людей. "Я підтримую людей, які вболівають за Ужгород, але не треба забувати про віковий момент міста", – сказав соціолог, зазначивши, що більшість старих будівель були збудовані з вальків, які з часом прогнивали та руйнувалися. Тому до реставрації старих будівель треба підходити дуже індивідуально. Крім того Федір Шандор наголосив, що перш, ніж ремствувати на безлад у місті, ужгородцям варто самим прибрати та привести до ладу своє найближче середовище. Стосовно міфодизайну та міфотворення, які йому часто дорікають, Федір Шандор наголосив, що буде й надалі його практикувати, аби елементарно рятувати в очах туристів імідж Ужгорода.


Завітав на "круглий стіл" і секретар Ужгородської міської ради Віктор Щадей, який одразу ж розповів, як можна виправити ті чи інші прогалини та недогляди. Стосовно спотворених фасадів чиновник запропонував як вихід зібратися з власником будівлі та архітектором та порадитися стосовно можливих варіантів виправлення ситуації і знайти важелі впливу на того ж власника спотвореної будівлі. Аби перенести архітектурні проблеми в юридичну площину, Віктор Щадей висловив доцільність створення громадської ради при міській художній архітектурі.

Віктор Щадей
 

В цьому плані присутні порадили активістам громадської ініціативи "Врятуймо старий Ужгород" скласти список будівель-архітектурних пам'яток міста і таку карту міста подарувати меру міста з тим, щоб він щоразу відповідно реагував на будь-які пропозиції видозміни тієї чи іншої будови. Людвіг Філіп підтвердив наявність таких списків, однак зауважив, що в різних установах вони ...різні і сьогодні немає людини, яка б займалася цією справою. Зі свого боку присутні запевнили молодих активістів у всілякому сприянні та підтримці у відновленні цієї історичної інформації.

Аби розмова за "круглим столом" знайшла своє продовження і було окреслено якісь конкретні виходи з ситуації, що склалася, присутні на завершення домовилися зустрітися в прес-центрі "Закарпаття" через два тижні в розширеному складі - тепер уже за участі головного архітектора Ужгорода, фахівців збереження архітектурно-культурної спадщини та очільника міських комунальників.

Спільною була думка: через байдужість обивателів і влади місто стало некомфортним для людей, які його знають і люблять, а отже назріла потреба проявляти ініціативу, змінюючи себе, змінюючи відношення влади до історичної спадщини, в підсумку - змінювати місто, зупиняючи споживацьке ставлення до нього і відновлюючи старе обличчя Ужгорода...

06 травня 2011р.

Теги: круглий стіл, історія, старий Ужгород, місто, архітектура, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

Янко 2011-05-09 / 00:49:00
анонім, 08.05.2011 15:35
У вас талант возмущаться по поводу и без, опять стандартный набор стандартных фраз.
Где в моих словах цинизм? Пытаюсь без особых эмоций оценить ситуацию. Да и стоит напомнить вам, что за тем самым, так часто упоминаемым "бугром", охраняют не, иногда совсем бездарную лепку какого-то местечкового умельца, а произведения архитектурного искусства. И охраняются эти здания не только на словах, а идет серьезная дотация на государственном уровне. У нас такого и в помине не было! Если здание, идет под снос из за неудовлетврительного технического состояния, владельца спокойно можно заставить воссоздать только фасад строения, если он конечно достоен этого, если нет, то можно построить современное здание "под старинку", возможно значительно красивее и привлекательнее, чем было до того.

2011-05-08 / 15:45:00
Луц, 06.05.2011 11:06
А вас, лично, сегодняшняя жизнь устраивает? Ну, пришли с работы - насмотрелись сериалов, проснулись с тупой башкой, снова на работу, где вы не работаете, а "выдаете продукт, как автомат". Далее - пошли в магазин, потребили продукт. Потом еще, потом еще и т.д. В общем, жизнь "прекрасна", и всё "зашибись"?

P.S. А новые пешеходные дорожки, отремонтированная проезжая часть - вообще не "не нужна". А зачем? Мы "европейцы" - нам бы евромусора побольше на улицах и раздолбанных евродорог. :))))

2011-05-08 / 15:40:00
Конечно, дело не в образовании, что имеют владельцы офисов. Всё дело в эгоизме! Прежде всего! Далее. Я не верю в то, что владельцев самих это радует. Вот, он дал указание - фасад выложить плиткой. А зачем? Будет ли радовать его глаз это? Просто взял и "тупо" сделал. А зачем думать? Деньги заменяют мозг! :( А очень много денег - много ума. :(

Вот, зачем-то, когда-то собственник "Сельпо" на Швабской, дал команду выложить проезжую часть брусчаткой. Зачем? Для чего? Тупо зарыл деньги в землю. А зачем? Что с этого?

2011-05-08 / 15:35:00
Ответ для Янко. Вы поражаете своим цинизмом!

Так давайте уничтожим всю историю, раз вы так предлагаете. :))))) Чтобы и следа не осталось - ни от всемирно известных картин, ни от ретро изделий и т.д. А повальное увлечение "тупой" плиткой - назовём красотой!

Только вот, очень уж угнетает и вгоняет в депрессию - эта вся современность. В т.ч. "прекрасные" билборды, идиотские вывески и т.д.

анонім 2011-05-08 / 11:05:00

2 Михайло (Учансник круглого столу (Колодко?)), 06.05.2011 13:18

Будь ласка, пане Михайло, не смійтесь з мене, але перш за все як братися до роботи і відновлювати (реконструювати) місто, починати слід з каналізації, стабілізації рівня - зеркала грунтових вод. Тільки коли буде професійна концепція, можно починати цю нелегку роботу. Це, якщо дозволять, маленька ремарка в адрес мера, пана Погорелова. Якщо Бог дасть і у міста будуть фінансові можливості, хотів би допомогти у реконструкції філармонії. На названу E- mail адресу відправлю вам моє досьє. Нажаль, за браком часу, наразі прийняти ваше запрошення не маю можливості, далеко я від Ужгороду.

Ребрик 2011-05-07 / 20:47:00
Де мій коментар?

Ужгородка 2011-05-07 / 14:37:00
Збереження історико-архітектурного обличчя - ось наше головне завдання. Відреставрувати, як це правильно роблять у Європі. А нові квартали слід будувати на нових неосвоєних територіях.
Але цього не розуміють наші сьогоднішні власники, які не мають освіти та не розуміють, про що йдеться взагалі і для чого це потрібно.

О.Д. 2011-05-06 / 17:02:00
Описати суть майже двогодинної розмови?.. )))

Янко 2011-05-06 / 16:25:00
Ого! Спасибо за приглашение! Может и приду.
Олег Диба, 06.05.2011 12:56
Надо было так описать происодящее, дабы не было сомнений по поводу)

Михайло (Учансник круглого столу) 2011-05-06 / 13:18:00
Шановний "ЛУЦ" та "Янко" прошу Вас як "експертів" долучитись до обговорення цієї теми та надіслати ваші пропозиції чи зауваження на таку адресу smaukr@gmail.com. Ми як ініціативна група "Врятуймо старий Ужгород!" запросимо вас через два тижні на круглий стіл!

Олег Диба 2011-05-06 / 12:56:00
Для того, аби мати право говорити, що це нагадувало, вам треба було прийти на "круглий стіл", а не формувати своє враження з короткого прес-релізу. ))

Через два тижні в прес-центрі "Закарпаття" буде продовження. Це лише початок. Приходьте.

Луц 2011-05-06 / 11:06:00
Все это напоминает обсуждение на кухне - как нам плохо жить!

Янко 2011-05-06 / 10:29:00
Получается, из за какой-то дурацкой лепки на уродском здании его и перестроить нельзя? Да основная масса старых домов не представляет никакой художественной и архитектурной ценности! Вне всяких сомнений, перед постройкой нового здания надо основательно подумать о его архитектуре и только обсудив разные варианты, приступать к строительству. Ужгород уже никогда не будет тем мифическим городом, о котором рассказывают экскурсоводы, Шандор 100 раз прав!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини