На обліку Міжгірської райполіклініки перебуває 430 онкохворих

Онкозахворювання на сьогоднішній день є найбільш поширеними, в тому числі і на Закарпатті. На даний час на обліку в онкологічному кабінеті Міжгірської районної поліклініки перебувають 430 пацієнтів. Серед цього виду хвороб друге місце відводиться жіночим, зокрема, раку шийки матки.

На обліку Міжгірської райполіклініки перебуває 430 онкохворих

З цього приводу фахівці на обласному рівні порушують дану проблему, шукають шляхи її вирішення і переконують, що вчасно виявлені онкозахворювання у жінок піддаються лікуванню. Нещодавно за такої зустрічі обласний спеціаліст — онко-гінеколог Ніна Кубаш рекомендувала районним колегам ознайомитися з досвідом роботи акушер-гінеколога кабінету патології шийки матки Міжгірської райлікарні Альони Дербак. Для профілактичного обстеження жінок та виявлення онкозахворювань, у тому числі й на ранніх стадіях, кабінет патології шийки матки міжгірського фахівця оснащено сучасним медичним обладнанням, необхідним для виявлення хвороб та їх лікування. Серед районних лікарень області кабінет патології шийки матки в Міжгір'ї визнано одним із кращих.

Цими днями на базі Міжгірської районної лікарні акушер-гінеколог кабінету патології шийки матки Альона Дербак ділилася досвідом роботи з акушер-гінекологами відповідних закладів області. У діловій зустрічі фахівців також взяли участь і оператори комп'ютер-ного реєстру райлікарень області. Тут йшлося про те, що управлінням охорони здоров'я ОДА проведено аналіз стану онкогінекологічної захворюваності в регіоні, в результаті якого виявлено, що захворюваність на онкологічну патологію має тенденцію до зростання. Про причини такого стану на Міжгірщині говорила акушер-гінеколог Альона Дербак. Зокрема, вона зупинилася на профілактичній роботі, що має неабияке значення у вчасному виявленні недуги. Стурбованість у лікаря викликає легковажне ставлення жінок до стану свого здоров'я. На профілактичні огляди до гінеколога зазвичай потрапляють ті, хто за своєю професією зобов'язаний це робити. Інші жінки, наражаючи себе на небезпеку, нехтують візитами до лікаря. А коли вже звертаються, на жаль, стає пізно.

— В цьому, — наголосила Альона Василівна, — і полягає основна небезпека. Жінка може роками ходити з певною хворобою, не знаючи про неї, аж доки вона не проявить себе агресивно. Коли вже з'являються больові відчуття, тоді і лікування проходить важче, і фінансові затрати більші, і, звичайно, неприємні емоційні переживання. На сьогоднішній день є певні безболісні і доступні процеси оглядів жінок.

Альона Дербак, демонструючи їх наочно, поділилася з колегами, як вони проводяться на рівні району. Критерієм ефективності цитологічного скринінгу раку шийки матки служить зниження захворюваності і смертності від раку, збільшення виявлення кількості ранніх стадій, зменшення занедбаних форм захворювання. Скринінгу підлягають жінки від 18 до 65 років, і ті, які вперше протягом року звернулися до лікувально-профілактичної установи, незалежно від віку та захворювання. При встановленні первинного діагнозу раку шийки матки жінка виводиться із програми скринінгу. Особи, які підлягають огляду з цитологічним контролем, вводяться операторами у банк даних комп'ютерних реєстрів. Загалом у Міжгірському районі 14787 осіб підлягають скринінгу. На даний час виявлено 1 випадок Ca in sidu (рак в нульовій стадії), коли достатньо провести Д/конізацію шийки матки і таким чином уникнути тривалого та дорогого лікування. Як правило, такі жінки навіть можуть народжувати, а в майбутньому стати не тільки мамою, а й бабусею. Із 5 випадків раку шийки матки запущених 3 із-за відсутності профілактичних оглядів протягом трьох років. За три місяці виявлено 2 випадки гістологічної дисплазії.

Демонструючи на моніторі в кольоровому зображенні різні види захворювань шийки матки, Альона Василівна наводила приклади, коли вчасне виявлення хвороби дало позитивний ефект лікування. Навіть після проведення хірургічних втручань на шийці матки з приводу передракових процесів жінки змогли народжувати природним шляхом, а окремі після такого лікування виношують вагітність повторно. Серед безпечних і обов'язкових процедур під час профоглядів лікар зупинилася на кольпоскопії. Цим методом можна виявити зміни епітелію шийки матки, передпухлинні стани, вибрати ділянку для біопсії, а також спостерігати зміни при тих чи інших методах лікування. Кольпоскопія безболісна і здійснюється на відстані. Сам апарат оснащений системою фото-, відеонаглядів з можливістю архівації та переносу зображень на цифрові носії.

Про стан захворюваності жінок у своїх районах ділилися лікарі-гінекологи Алла Шелевер з Тячева, Петро Янтолик з Іршави, Ілона Штул з Виноградова. З інформацій фахівців з'ясувалося, що на Виноградівщині скринінгу підлягають 34568 жінок. Впродовж трьох місяців тут виявлено три доракових стани, два — раку нульової стадії та один занедбаний. Ілона Артемівна також наводила приклади, коли вчасне виявлення хвороби на ранніх стадіях призвело до одужування і дало можливість жінкам народжувати. На Тячівщині обстеженню підлягають 47775 осіб. З початку року тут зареєстровано три випадки гістологічних фонових захворювань, два — раку нульової стадії. Лікар Алла Шелевер акцентувала увагу на тому, що переважно спостерігається ріст міоми матки, з'являються кісти, пухлинні новоутворення у жінок після 40 років. Впродовж багатьох років жінка може жити з ерозією шийки матки чи папіломавірусною інфекцією, нічого не відчуваючи. А коли з'являються запізнілі симптоми, хвороба може бути невиліковною.

Обговорюючи проблему хвороби, яка має тенденцію до росту, лікарі-гінеколи висловлювали свої міркування щодо її вчасного виявлення. На першому місці Альона Дербак назвала профілактичні огляди, яких, зазвичай, жінки намагаються уникати. До даної проблеми варто би долучитися і сімейним лікарям, фельдшерам амбулаторій ЗП-СМ і рекомендувати своїм пацієнткам добровільно пройти обстеження в кабінеті патології шийки матки. І пам'ятати, що вчасно виявлену небезпечну хворобу можна вилікувати.

У цей час оператор комп'ютерного реєстру кабінету патології шийки матки Мирослава Малета демонструвала свої досягнення колегам з Виноградова Ірині Гавей, Іршави — Яні Лало та Тячева — Євгенії Михайленко. Медичні сестри знайомилися з роботою міжгірської колеги із введення програми "Скринінг цитології" і дякували їй за допомогу в освоєнні окремих програмних моментів.

Завершуючи ділову зустріч, молоді лікарі акцентували увагу на тому, що кожна жінка Закарпаття має можливість пройти кваліфіковане обстеження у лікаря кабінету патології шийки матки у своєму районі. Наголошували на те, що кожна майбутня мати — власник своєї долі, майбутнього своїх дітей, а тому її святий обов'язок дбати про своє здоров'я, вчасно пройти профілактичні огляди і таким чином уникнути непередбачуваного. Разом з тим, вони висловили вдячність за підтримку в роботі, сприяння у згуртованості молодих колег колективу лікарів гінекологічного відділення ЗОКОД в особі завідуючої Ніни Кубаш.

Марія РУБЕЦЬ, "Верховина" для mizgir.com.ua
 

05 травня 2011р.

Теги: онкохворі, медицина, облік

НОВИНИ: Соціо

23:58
/ 1
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини