СБУ: Закарпатських угорців допитували згідно з законодавством

Допитаним Службою безпеки України закарпатцям у справі про отримання другого громадянства практично нічого не загрожує, кажуть експерти. Хоч українське законодавство і не передбачає подвійного громадянства, воно не містить і чітких норм щодо покарання. Водночас, експерти відзначають, що для економічно слабкої держави інститут подвійного громадянства може становити серйозні загрози.

СБУ: Закарпатських угорців допитували згідно з законодавством
У Службі безпеки підтвердили інформацію щодо допитів громадян України, яких запідозрили в отриманні громадянства Угорщини. Заяви Товариства угорської культури Закарпаття, щодо протиправних дій співробітників неправдиві, запевнила Радіо Свобода речник СБУ Марина Остапенко.

"Служба безпеки займається цією ситуацією. Дії Служби безпеки залишаються винятково у межах чинного законодавства і в інтересах держави Україна. Ніяких катувань не було. Це було в межах законодавства, з повагою до людей, до громадян України. І все те, що вони пишуть, не відповідає дійсності", – заявила вона.

За подвійне громадянство слід карати – Заєць

Перший заступник голови СБУ, колишній очільник УСБУ в Закарпатській області Володимир Рокитський заявив про потребу ввести відповідальність за подвійне громадянство. Крім того, на Закарпатті обласна організація Української народної партії запропонувала ввести за подвійне громадянство кримінальну чи адміністративну відповідальність. Цю позицію поділяє і перший заступник голови УНП, депутат Верховної Ради Іван Заєць.

"Подвійне громадянство породжує дуже багато проблем щодо прав і щодо обов'язків, – каже він. – Цей інститут став технологією у певних діях наших сусідів. Цей інститут використовувався у Грузії для розпалювання війни. Немає значення якої це стосується країни – чи це стосується Росії, чи Угорщини, чи Румунії. У нас є інститут єдиного громадянства, і у ставленні до нас ці всі країни повинні виходити з позицій саме нашої Конституції".

Сильним державам подвійне громадянство не загрожує – Бала

Нині в Україні покарати за подвійне громадянство досить складно, адже позбавлення українського паспорта – дуже довга судова процедура. Утім, на думку керівника Агентства моделювання ситуацій Віталя Бали держава має не карати, а створювати економічні умови, за яких подвійне громадянство не становитиме жодної загрози.

"Держави із сильними інституціями можуть піти на те, щоб вводити подвійне громадянство. Треба перш за все забирати емоції, заклики про те, що все пропало, про те, що є загрози національним інтересам. Треба все спокійно порахувати. Щойно ми створимо всі умови, щоб люди хотіли жити в Україні, у той момент ми можемо абсолютно спокійно вводити подвійне громадянство. Якщо ми не будемо на 162-му чи 163-му місці зі 179-ти за економічними свободами", – зазначив політолог.

Експерти не беруться називати кількість можливих випадків отримання громадянами України паспортів Угорщини, Росії чи Румунії. Вони лише кажуть, що у кожному випадку таких людей тисячі. Ті, хто отримує паспорт іншої держави, не розголошують цієї інформації, а консульські установи не передають ці відомості державним органам України. Водночас, відомо, що, за даними дослідження Центра Разумкова, понад 49 відсотків громадян України хотіли б мати громадянство ще однієї країни при збереженні українського громадянства.

Дмитро Баркар, Радіо Свобода

04 травня 2011р.

Теги: громадянство, угорці, Угорщина

Коментарі

местный 2011-05-13 / 06:50:00
Министерства иностранных дел двух стран: Украины и Венгрии соревнуются.
Они играют в "молчанку". Кто победит: МИД Украины молчит уже 5 месяцев по поводу выдачи венгерских паспортов, а МИД Венгрии молчит по поводу вызовов в СБУ :)
Пока ничья. 1:1 :)

Интересно, букмекеры еще не принимают ставок: кто и когда первым заговорит?

Патриот Венгрии 2011-05-12 / 14:58:00

Сколько украинцев по миру уже разбежалось (5-8 млн) и бегают с чужими пасспортами, а будет их ещё больше. И что тогда? На каждого найдётся СБУшник? СБУ - Это всего навсего курятник. Не больше!

Istvan 2011-05-06 / 10:16:00
Сам посол Украины в Будапеште признался, что у СБУ просто денег не хватает заниматься с тысячами гражданами, которые получают второе гражданство...

тарас 2011-05-05 / 23:39:00
Николо, та не плазуй вже так перед мадярами, свої бали у них ти вже заробив. Чого по москальськи пишеш, Велікій Могучій Русінській Язик забув, чи шо?

тарас 2011-05-05 / 23:35:00
Rusyn Val, 05.05.2011 18:00
Тарасе - до державного "руля" націоналістам не дістатися.

Ой не кажи, у ситій європі, і то націоналісти вже у багатьох країнах рулять, а у - нас тільки трохи почекати. Краще за себе подумай - ти вже у нас на особливому рахунку, пишися в мадяри і дуй за паспортом - пригодиться.

Ember Zoltán 2011-05-05 / 23:00:00

Местный, согласен на 100.
Могу добавить:
а) почему бы в ВР не поднять вопрос педоставления гражданство этническим украинцам – их по разными даннымуи от 8-ми до 10-и миллионов – проживающих за пределами Украины. Благородное дело: может принести как и моральные, так и экономические дивиденды!
б) никто не видит, или никто не хочет видет, за пределами страны работают опять же по разным данным от 6-и, до 8-и миллионов граждан Украины. Годами! Я уверен, как минимум 10 процентов, то есть от 600, до 800 т. людей имеют уже гражданство той страны, где они трудоустроены. (Я лично знаком с такими людьми!). Венгров в нашей опбласти всего 155 т.

местный 2011-05-05 / 19:26:00
как временный способ переключить внимание людей с существующих в стране нерешенных проблем на вопрос с двойным венгерским гражданством, венгерские паспорта может и потянут. но не надолго.
потому что нужно быть полным "дауном", чтоб не понимать:
1. венгерское гражданство ничем не хуже или лучше скажем израильского или кипрского. т.е. вопрос не в двойном гражданстве конкретной страны, а двойного гражданства вообще. поднимать такой вопрос депутаты ВР имеющие гражданства как раз указанных стран не станут.
2. на сегодня законодательно не предусмотрено наказание за второе (третье, десятое) гражданство.
3. люди получают второе или какое-то там еще гражданство потому, что власти Украины ни хрена дальше разговоров не продвигаются по поводу безвизовой зоны с ЕС, которая для большинства вообще бы сделала неактуальным озабоченность по поводу двойного гражданства. поскольку экономическая ситуация под руководством Януковича-Азарова только ухудшается, кол-во людей, стремящихся получить гражданство еще какой-либо страны исключительно в "бытовых-рабочих" целях будет только возрастать.
ситуация с вызовами в СБУ чрезвычайно выгодна также венгерским политикам типа Ковача, которые могут выбивать из Будапешта очередные баблосы "на защиту интересов" венгров Закарпатья.

Ember Zoltán 2011-05-05 / 18:55:00
Ембер Золтан теж тєльняшку на грудях рвав, а тепер просить про помилування... :)


пить и мечтать меньше надо:)))))

Rusyn Val 2011-05-05 / 18:19:00
Сорри а вы это сам видели?Или вам приснилось?
Вопрос второй - по какой статье СБУ дело "шить" будет?Не смешите.

сорри 2011-05-05 / 18:02:00
Русин Вал, ви даремно налаштовуєте проти себе СБУ. З вашого боку це надзвичайно необачно. :)

Ембер Золтан теж тєльняшку на грудях рвав, а тепер просить про помилування... :)

Rusyn Val 2011-05-05 / 18:00:00
Тарасе - до державного "руля" націоналістам не дістатися.Та ти і сам це знаєш.Україна - це не галицький "хутір".Скоріше галичина це "задвірки"України.От там,на "задвірках" і є "пісочниця" Тягнибока з Фаріон,де їм дозволено гратися.Там вони і залишаться.Не даром Олежка в Севастополь публіку на мітинг мусів привезти,а покидав мітинг з заднього ходу.Так було,так є,так і залишиться.Не бути Україні Бандерлендом.

Rusyn val 2011-05-05 / 17:54:00
СБУ пукнула(на більше не валовшна - до КГБ далеко) а націоналісти готові окропом пісяти від радості.Та нічого не буде хлопці.Опозоритеся зі своєю СБУ знову перед цілим світом.І тільки. Як з п.Сидором.Малий пшик.

сорри 2011-05-05 / 17:27:00
Ember Zoltán, 05.05.2011 11:43
....
Ответ:
1. Украина не признает другое гражданство своих граждан.
2. Украина не запрещает второе, третъе гражданство своих граждан.
3. Украина по действующим законам не имеет право карать своих граждан за другое, третъе гражданство
4. Украина не имеет право прото так лишить граждаства своих граждан. (с)

Це тепер така ранкова мантра, для тих, що ще вчора понтували своїм другим громадянством, а вже нині трясуться, сидячи на допиті в СБУ?.. :)

Hungi 2011-05-05 / 15:50:00
тарас, 05.05.2011 12:"...Ember Zoltán, Rusyn Val, Hungi взагалі ніякого відношення, крім місця проживання, до України не мють" - тарас, ти тільки що назвав якраз тих громадян України, які мріють, щоб їх країна ( Україна ) була цивілізована, розвинута, сильна європейська держава. Життя та історія показує, що радикальний націоналізм, з його неофашистською символікою ( що пахне середньовіччам ) тягне любу країну в економічну та політичну прірву ! Не плутай відношення тих осіб, що ти для прикладу привів, - до своєї рідної землі та країни, та до націоналістів та до тебе. Чим більше свобод в країні - тим вона цивілізованиша ... Националісти можуть лише бардак зробити в країні

тарас 2011-05-05 / 12:18:00
Золі, ти що, неадекватний, не розумієш, що значить КОНСТИТУЦІЯ, що оначає ЄДИНЕ? Якщо справді не розумієш, ну то вибач...

А щодо всього іншого - за 20-ть років незалежності, українці в цій державі не керували; до ср-ки ваші "стандарти"; якщо, по-твоєму, Тарас, сорри, Иван -це не вся Україна, то Ember Zoltán, Rusyn Val, Hungi взагалі ніякого відношення, крім місця проживання, до України не мють; а як нам розбудовувати Україну, і без вас розберемось.

Ember Zoltán 2011-05-05 / 11:43:00
тарас, 05.05.2011 11:23
Ember Zoltán, 05.05.2011 11:04
Вопросы: где нарушение
Відповідь:Згідно зі статтею 4 Конституції в Україні існує єдине громадянство. І все, і крапка.

Ответ:
1. Украина не признает другое гражданство своих граждан.
2. Украина не запрещает второе, третъе гражданство своих граждан.
3. Украина по действующим законам не имеет право карать своих граждан за другое, третъе гражданство
4. Украина не имеет право прото так лишить граждаства своих граждан.



А взагалі:
1. Україна ще не стала українською А какая она - марсиянская, что ли?!
2. Україна - це держава в якій ще керують жиди і москалі – По мировым стандартам граждане одного государства имееют одиннаковые права (правда это признают только демократы, правые и левые маргиналы нет).
3. Україна в очікуванні приходу до влади українських націоналістів - Если псевдоним Укрины Тарас, сорри, Иван – тогда возможно. Но если Украина это совокупность всех ее граждан, тогда глубоко сомневаюсь. Я лично точно не в очікуванні!
4. Україна в недалекому майбутньому отримає українську владу і вирішить всі ці питання, які на вашу думку не узгоджені. - Поднимут выше прапор, каждый день закричат по 10 раз слава Украине и сразу: удвоится урожайность, промышленность расцветет, как сакуры весной в Унгваре, безработица исчезнет навсегда, все 8 миллионов работающих за границей повернутся домой, и даже в этом случае придется китайскую рабочую силу нанять, зарплата будет как минимум 10-15 тысяч евро в месяц, все граждане Украины без исключения будут отдыхат на Кипре, на Багамских островах, на Гавае. Проснись и пой:)

тарас 2011-05-05 / 11:23:00
Ember Zoltán, 05.05.2011 11:04
Вопросы: где нарушение
Відповідь:Згідно зі статтею 4 Конституції в Україні існує єдине громадянство. І все, і крапка.

А взагалі:
1. Україна ще не стала українською
2. Україна - це держава в якій ще керують жиди і москалі
3. Україна в очікуванні приходу до влади українських націоналістів
4. Україна в недалекому майбутньому отримає українську владу і вирішить всі ці питання, які на вашу думку не узгоджені

Ember Zoltán 2011-05-05 / 11:04:00
1. Украина не признает другое гражданство своих граждан.
2. Украина не запрещает второе, третъе гражданство своих граждан.
3. Украина по действующим законам не имеет право карать своих граждан за другое, третъе гражданство
4. Украина не имеет право прото так лишить граждаства своих граждан.
5. Украина имееет право принять закон о предоставлении гражданство украинцам проживающим за пределами Украины и не являющим гражданам Украины.
6. Венгрия, самостоятельная страна, имеет право предоставить гражданство кому ей захочется.
7. Венгрия расматривает людей с украинскими и венгерскими гражданствами на территоррии Укрины, как граждане Украины, вне Украины, независимо, где, как граждане Венгрии.

Вопросы: где нарушение, где загроза, какие политические, экономические и социальные угрозы для Украины?!

Янко 2011-05-05 / 10:56:00
ВР это страна в стране и ее граждане по умолчанию получают неприкосновенность и мультигражданство, а тут, блин, какие-то мадяры под них косят! Разобраццо! Фас!

василь 2011-05-05 / 09:22:00
Ну, те що мадярам треба по шапці дати, так це точно, зажралися. З іншого боку треба дати правду і "местному", той кнессет у ВР також вже давно треба потрясти.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини