До прокуратури надійшло 11 заяв закарпатців про застосування до них насильства працівниками міліції

Відбулась міжвідомча нарада керівників правоохоронних органів краю на яку також був запрошений і представник Уповноваженого ВР України з прав людини в області Василь Кузьо, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

До прокуратури надійшло 11 заяв закарпатців про застосування до них насильства працівниками міліції

Предметом вивчення та обговорення на нараді прокуратури області було питання стану прокурорського нагляду за додержанням в органах прокуратури та внутрішніх справ законодавства при обліку, реєстрації, вирішенні заяв і повідомлень про катування та інше жорстке поводження з людьми працівниками міліції, провадженні досудового слідства, а також підтримання державного обвинувачення у кримінальних справах даної категорії.

Відкриваючи нараду прокурор області Анатолій ПЕТРУНЯ зазначив, що хоча в нашій області таке ганебне явище, як катування та жорстоке поводження з  громадянами не дуже поширене, та, на жаль, такі факти все ж мають місце. І у їх викоріненні зацікавлені усі, і правоохоронці і громадяни.
Доповідав про стан справ на цьому напрямку перший заступник прокурора області Анатолій САВЧЕНКО.

Він зазначив, що торік у прокуратурі області зареєстровано понад півсотні заяв громадян про застосування до них насильства працівниками міліції. Це не мало, тим паче що неправомірно застосовуються  насильницькі заходи до громадян, яких підозрювати у вчиненні злочину часто немає вагомих підстав.

Питома вага таких заяв та повідомлень у нашому краї одна з найнижчих у державі. Хоча вже цього року темпи росту  числа  таких скарг зросли і їх вже надійшло 11.

Анатолій Савченко зазначив, що значна частина постраждалих нерідко не звертається до прокуратури стосовно протиправних дій міліції або таких, які вони вважають протиправними.
З іншого боку, далеко не всі такі випадки слід автоматично відносити до  насильства чи катування. Нерідко за чинним законом вони тягнуть за собою дисциплінарну, а не кримінальну відповідальність. Хоча й грубе поводження з тими, кого повинні захищати, є неприпустимим для правоохоронців, воно має кваліфікуватися як дисциплінарний проступок чи порушення етичних норм поведінки, зазначив прокурор.

Торік за всіма цими заявами та повідомленнями загалом порушено лише дві кримінальних справи.  Чому так мало? Знов-таки йдеться і про значну кількість порушень, які кваліфікуються саме як дисциплінарні проступки, і про істотні труднощі в доведенні фактичних обставин подій.

Насамперед — у разі несвоєчасного звернення постраждалих або не завжди послідовної їхньої позиції.

Службові перевірки нерідко зводяться до відібрання формальних пояснень від заявника та працівників міліції, на яких він вказував.

Нерідко немає актів медичного обстеження, пояснень працівників міліції і навіть самих заявників.
Безумовно, наголошує прокурор, є певна частина звернень завідомо надуманого характеру, з метою уникнути відповідальності за вчинені заявниками правопорушення чи злочину. Причому заявників практично не попереджають про відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину. Хоча це вимога статті 95 КПК України, про яку нагадав прокурор і закликав надалі використовувати її. Адже в нашій області не порушено жодної кримінальної справи за фактами завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину.
Анатолій Савченко зазначив, що 45 % заяв і повідомлень про насильство надійшло від самих громадян. Від судів, інших установ та правозахисних організацій отримано ще 21%. Безпосередньо від органів міліції загалом надійшло близько 33 % матеріалів. Всього за матеріалами останніх було порушено  лише дві кримінальні справи.

Минулого року до суду направлено одну таку справу щодо працівника органу внутрішніх справ, за фактом неправомірного використання ним вогнепальної зброї, що спричинило смерть потерпілого. Правоохоронця засуджено до реальної міри покарання.

Судами області з постановленням вироків торік розглянуто 3 таких справи стосовно трьох осіб. Двох з них визнано винними і засуджено, одного - виправдано.

Ще одна проблема — застосування до підозрюваних адміністративного арешту за наявності всіх передбачених законом підстав для затримання останніх у порядку статті 115 КПК України.
Перший заступник прокурора області також зазначив, що за наслідками перевірок торік керівникам органів міліції внесено 27 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто  22 посадові особи органів внутрішніх справ.

У ході прокурорських перевірок додержання територіальними відділами міліції адміністративного законодавства встановлені випадки незаконного затримання та утримання громадян, порушення їх прав при особистому огляді та огляді  речей тощо.

Як результат – прокуратурою порушено кримінальну справу, внесено 44 приписи  та подання, 404 протести, а за документами прокурорського реагування  до відповідальності притягнуто  133 працівника міліції.

Представник Уповноваженого ВР України з прав людини в області Василь КУЗЬО зазначив, що великих проблем у нашому краї на цьому напрямку немає. Але він щомісячно особисто доповідає Ніні Карпачовій.  Він також повідомив, що постійно приймає заяви і звернення громадян з цих питань в районах.

Начальник відділу внутрішньої безпеки в Закарпатській області Олександр РАБОТИНСЬКИЙ поінформував присутніх, що усі названі факти отримують належну оцінку керівництва. Але, на жаль, у нинішній ситуації, коли досвідчені працівники  вийшли на пенсію і в штаті з"явилося багато молоді, то останні нерідко компенсують відсутність досвіду у розкритті злочинів ось такими ганебними вчинками. Це підтверджує головну причину насильства: намагання за будь-яку ціну покращити показники розкриття злочинів, не замислюючись над подальшими наслідками своєї "працьовитості". Ми робимо усе аби уникати таких ситуацій.

Володимир ШЕЛЕПЕЦЬ виконувач начальника УМВС в Закарпатській області сказав, що зважаючи на те, що багато випадків насилля та жорстокості по відношенню до людей вчинено саме у приміщеннях відділів і відділень міліції або пунктах охорони громадського порядку чи ІТТ, в останніх вже  розпочалося запровадження  обладнання приміщень  відео спостереженням. Частина коридорів вже обладнана такими камерами. Василь Іванович запевнив, що такі міри, якщо не викоренять зовсім, то, принаймні, зведуть до мінімуму кількість подібних випадків.

За наслідками  міжвідомчої наради схвалено постанову в якій передбачено спільні заходи  щодо протидії катуванню та іншому жорстокому поводженню з людьми.

04 травня 2011р.

Теги: прокуратура, заява, насильство

Коментарі

zzz 2012-05-13 / 12:46:19
та неправда це а що мылыцыъя робити ыз справжными злочинцями якы побють вас або вбють або переслыдують любими способами????????????????? по головцы гладити???

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини