До початку масового цвітіння в закарпатській Долині нарцисів залишилося 5 днів

Пік цвітіння Долини нарцисів у 2011-му припаде на 7-15 травня

До початку масового цвітіння в закарпатській Долині нарцисів залишилося 5 днів

На повноцінний розквіт Долини нарцисів впливають погодні умови. За оцінками фахівців, масовий розвікт Долини нарцисів очікується на період з 7 - 15 травня 2011 року.

Станом на сьогодні, 3 травня, вже зацвіло 10 відсотків квітів. Однак просимо зауважити, що терміни цвітіння дуже залежать від погодних умов: за теплої весняної погоди розвиток рослин проходиме швидше, за низької добової температури – уповільнюватиметься.

Долина нарцисів посіла 2 місце у конкурсі "7 природинх чудес Закарпаття"

На території Хустщини маємо Хустський масив Карпатського заповідника "Долина нарцисів".
Саме тут ростуть унікальні дикі гірські нарциси, які не збереглися ніде більше у Європі. Як стверджують вчені, в льодовиковий період сталися геологічні катаклізми, і з гір сповз величезний шмат землі разом із рослинами, які й стали знаменитістю цієї долини.

Навесні ця місцевість отримує надзвичайно ошатний вид. У березні долину прикрашають ніжні проліски, у квітні на зміну їм приходить білоцвіт. Потім наступає травень. І тоді долина нарцисів перетворюється. Як у чарівній казці, вона покривається суцільним килимом білосніжних нарцисів. Їх не висаджувала рука людини. Їх посіяла сама природа. Це дикі родичі садових нарцисів - нарциси вузьколисті.

Дикі нарциси на вид дуже схожі на садові. І запах у них такий же приємний. Тільки дикі нарциси вищі, а квітка в них більша, ніж у садових, і досягає в діаметрі іноді 10 сантиметрів.

Проте, своєю славою Долина нарцисів завдячує не лише нарцисам. Тут зустрічаються також інші види рослин, занесених до Червоної книги України. Це, наприклад, астранція велика (Astrantia major), пізньоцвіт осінній (Colchikum autumnale), шафран осінній (Crocus banaticus), кандик собачий зуб (Erethronium dens-canis), підсніжник (Galanthus nivalis), білоцвіт весняний (Leucojum vernum) та цілий ряд орхідей. Тут живуть такі рідкісні види тварин, як тритон звичайний (Triturus vulgaris) та озерна жаба (Rana ridibunda).

Особливо багато видів метеликів: такі красені як адмірал (Vanessa atalanta), павичеве око денне (Inachis io), жалібниця (Nymphalis antiopa), будяківка (Cythia cardui), бражник винний малий (Deilephila porcellus) - не диво для цього регіону. Зустрічаються також і махаон (Papilio machaon), подалірій (Iphiclides podalirius), бражник Прозерпіна (Proserpinus proserpina), сатурнія мала (Saturnia pavonia), які занесені у Червону книгу України. З огляду на таке різноманіття метеликів Долина нарцисів могла називатися також і долиною метеликів.

Про долину нарцисів існує декілька легенд:

1. Найпопулярніша з них розповідає про те, що саме у дзеркальних водах річки Хустець грецький бог Нарцис побачив своє відображення. Закохався, помер на цьому березі від туги.

2. Наступна легенда гласить, що колись у давнину в Хусті у замку жили князь, княгиня та їхня красуня-донька Руся. На околиці міста жив гончар Іванко. На день Русиного повноліття до замку прийшло багато сановитих візитерів та городян з дорогими гостинцями. Іванко теж бажав зробити подарунок — це була дивна ваза, на якій, наче живі, були квіти граціозного білого нарциса. У цю мить Іванко та Руся закохались одне в одного. Після того вони стали крадькома зустрічатися у мальовничій долині. Та одного разу князь довідався і так ошаленів, що схопив Іванкову вазу і жбурнув з княжої гори. Ваза розбилася об скелю та розсипалась по долині дрібним дощем. Коли зійшло сонце, то всі побачили, що долину вкрито біло-зеленим нарцисовим килимом.

3. Третя популярна легенда каже, що поява унікальної Долини нарцисів пов'язана з історією Нанківської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. За цією легендою, у серпні 1690 року у селі Нанково на місцевості, що має назву "Полянки", з'явився образ Діви Марії. Місцева громада звернулася до господаря поля, на якому відбулося явлення, з пропозицією побудувати на цьому місці храм або каплицю, як цього вимагала християнська традиція. Землевласник відмовив громаді, ікону поставили на підводу, запряжену волами, і спробували вивести. Але воли не рушили з місця, оскільки ікона не хотіла покидати вибраного місця. Господарю прийшлося підгоняли волів батогами і мимохіть він влучив батогом у ікону. Від удару на лику Богородиці з'явився шрам, а з очей потекли сльози. За святотатство рід землевласника був покараний, а ікону все ж вивезли по долині увздовж р. Хустець. За преданням, уздовж шляху, яким вивозили ікону, зростали нарциси.

4. Остання легенда сповіщає, що коли вороги захопили Хустський замок, мешканці міста принесли їм у дар подушки, набиті нарцисами, буцімто на знак покори і пошани до переможців. Ворожі вояки не знали, що нарциси — отруйні квіти, а отже, заснувши на "нарцисовій" подушці, людина може і не прокинутися.
________________________________________

Вартість екскурсії: дорослі, діти - 5 грн.
Вартість фото/відеозйомки: безкоштовно
Місцезнаходження: Закарпатська область, Хустський район, м. Хуст, урочище Кіреші (4 км. від міста)
Як дістатись: з Києва, Львова, Ужгорода поїздом до Мукачева. Звідти автобусом, чи маршруткою до Хуста. Від міста до Долини нарцисів - 4 км.
Варто знати, що зривання та пошкождення квіток карається штрафом ( 12 грн. за кожен нарцис).

03 травня 2011р.

Теги: нарцис, Долина нарцисів

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини