Чом то Рата не любить НАТО, або Ужгородський бирув знову "прогнувся" перед "регіоналами"

Минулого тижня Сергій Ратушняк в одній з рідних йому газет з якогось дива дав коментар стосовно останніх політичних подій в Україні, зокрема розпуску парламенту: "Демарш Віктора Ющенка викликаний нетерплячістю США щодо розміщення систем ПРО та баз НАТО на території України. Сполучені Штати дали згоду на правове "свавілля" президента".

Чом то Рата не любить НАТО, або Ужгородський бирув знову "прогнувся" перед "регіоналами"Але точно так можна фантазувати, ніби форсоване розширення парламентської коаліції до потенційної кількості у триста депутатів було зумовлене тиском на В.Януковича з боку Росії, аби більшість могла підкоригувати Конституцію, закріпивши там довічне перебування Чорноморського флоту Росії у Криму чи щось подібне.. Хіба це не маячня? Та точнісінька така, як і версія про розпуск парламенту під тиском США.

Чому ж С.Ратушняк раптом сповз на позиції антизахідного вектора у зовнішніх орієнтаціях України? Адже його бізнес завжди спирався на зв'язки з сусідніми західними державами, на активну торгівлю з ними, запозичення звідти певних новацій тощо! Зрештою, низка його комерційних структур свого часу була заснована за океаном. Він неодноразово бував у багатьох західних країнах і на власні очі переконався, якого високого рівня розвитку вони сягнули - зокрема і завдяки членству в НАТО. То звідки така різка зміна симпатій? Чому те, що добре для Чехії, Угорщини чи Польщі, недобре для України?

Давайте поміркуємо так: експансія якого капіталу зараз найбільш відчутна в Україні? Угорщини чи американського та західноєвропейського? Так, "Криворіжсталь" купила німецька фірма на чолі з індусом. А хто є реальним власником тисяч інших наших підприємств, банків і телеканалів, чиї оператори мобільного зв'язку активно захоплюють український внутрішній ринок? Як щодо провайдерів, що обслуговують українських користувачів Інтернету? Це все аж ніяк не з Заходу. Співпраця України з НАТО є умовою її глобальної безпеки, в тому числі економічної й інформаційної. Україна не може потрапляти у надто сильну залежність від одного-єдиного свого сусіда. Саме зближення з НАТО може забезпечити паритет зовнішніх впливів на Україну, дати нам можливість для самостійного маневру.

То чому Україні недоречно робити бодай якісь символічні жести у бік НАТО (бо на серйозні кроки, як-от розміщення тут баз, вона поки і не здатна, навіть якби цевзагалі було потрібно)? Щоб не псувати стосунків з ненатовськи-ми державами? Ті держави поважають тільки силу, покірність і "телячі ніжності" у стосунках з ними завжди призводили до негативу. Від того, що Україна повернеться спиною до НАТО, ніхто не стане ставитися до неї краще. Може, по плечу поплескають, але ні газу, ні нафти дешевше не продадуть і українських товарів на свої ринки, всупереч власній вигоді, теж не пустять. Навпаки, відчувши слабину, можуть ціни підняти і ембарго застосувати, як це робиться тепер. Скільки років О.Лукашенко послуговувався антинатовською риторикою, і що він виграв від цього? Перспективу закуповувати нафтопродукти та газ за світовими цінами?

Мабуть, демарш С.Ратушняка не має під собою зовнішньополітичних чи тим паче зовнішньоекономічних підстав, а зумовлений виключно тією внутрішньою боротьбою, що розгортається в Україні. Зрозуміле нестримне бажання С.Ратушняка виступити проти В.Ющенка та особливо проти украй ненависного особисто йому В.Балоги і зайвий раз «прогнутися» перед «регіоналами», засвідчивши їм єдність політичних поглядів. Але до чого тут НАТО?

Без сварок не обійтися ні у подружньому житті, ні в політиці. Психологи давно вже розробили своєрідну "техніку безпеки" при сварках. Одне з її правил - не треба максимально розширювати конфлікт, притягувати туди за вуха якісь надумані аргументи. Розібратися хоча б з тим, що є в реальності. Натовська тематика аж ніяк не перебуває у фокусі нинішнього політичного протистояння в Україні, то й не треба її туди тягти. Те, що окремі політики чубляться між собою, не означає, що повинна переглядатися зовнішня політика України, що її слід доламати до краю, а потім все починати заново на уламках. До використання міжнародних аргументів у внутрішніх конфліктах завжди треба ставитися максимально обережно. Міжнародний авторитет України не повинен страждати від особистих симпатій чи антипатій тих чи інших політиків, а тим паче містечкових діячів. Слова ж С.Ратушняка викликають принаймні подив, бо звучать вони з уст людини, котра, за її ж словами, вже вирішувала проблеми своєї особистої безпеки аж в Іспанії. То чому С.Ратушняку забезпечувати власну недоторканність під покровом НАТО можна, а Україні - зась?
Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ, "Фест"
20 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини