В Ужгороді на міжнародному бізнес-форумі обговорюють перспективи індустріального парку «Берег-Карпати» (ФОТО)

Міжнародний бізнес-форум «Перспективи розвитку промислового виробництва на території транскордонного індустріального парку «Берег-Карпати» розпочав свою роботу у четвер, 28 квітня, в Ужгороді.

В Ужгороді на міжнародному бізнес-форумі обговорюють перспективи індустріального парку «Берег-Карпати» (ФОТО)

Участь у ньому взяли директор Європейського банку реконструкції та розвитку Андре Куусвек, представники ділових кіл Угорщини, Австрії, Словаччини, Румунії та України. Закарпаття на конференції представляли голова обласної ради Іван Балога, заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик. Модератором бізнес-форуму був голова депутатської комісії облради з питань транскордонного співробітництва Михайло Кічковський.

Ідея створення транскордонного парку на українсько-угорському кордоні виношувалася роками.  Закарпатська обласна рада в партнерстві з місцевими органами влади та неприбутковими організаціями Угорщини й України поставила перед собою мету – втілити  ідею в життя. Аналогів такому проекту нема ні в Україні, ні на теренах СНД. Свого часу подібний діючий індустріальний парк було створено на прикордонні Угорщини та Австрії.   Сам задум унікальний  тим, що об'єкт буде розташовано на території двох держав України та Угорщини.

Передбачається, що для індустріального парку обидві держави виділять по 200 га біля кордону – на території Берегівського району (Дийдівська сільська рада) та Соболч–Сатмар-Березької області Угорщини. Тут розмістять екологічно чисті виробництва – продукування електроніки, телевізійної та комп'ютерної техніки. Виробничий парк передбачає створення кілька тисяч робочих місць. Готовність до участі у проекті висловила угорська сторона, залучатимуть також інвесторів з інших держав.

Вітаючи учасників бізнес-форуму, Михайло Кічковський наголосив: "Закарпаття область завжди була в сфері інтересу для ділових людей багатьох країн світу. Адже наш край – своєрідні ворота, що стоять на одному з найзручніших шляхів із держав Західної і Центральної Європи в Україну, СНД і далі на схід та південь. З огляду на це, місцевими органами влади приділяється неабияка увага розвитку зовнішньоекономічних зв"язків області".

Голова обласної ради Іван Балога констатував, що іноземному капіталу в нашій області комфортно і органи місцевого самоврядування, виконавча влада  всіляко сприяє залученню нових інвестицій. "Ми багаті на природні ресурси, але найбільшим капіталом є працьовиті закарпатці. Закарпаття – той край, де є можливість розвивати бізнес. Нині в нас успішно розвивається легкова, деревообробна, автомобілебудівна галузі. Є великі сподівання на індустріальний парк "Берег-Карпати", завдяки діяльності якого будуть створенні нові робочі місця, збільшаться надходження в бюджети всіх рівнів", – вважає Іван Балога.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик вбачає, що Закарпаття, яке межує з чотирма країнами Євросоюзу, має потенціал до створення індустріальних парків. "Метою проекту є зміцнення транскордонних зв"язків, удосконалення та поглиблення економічного партнерства, створення сприятливих умов для розміщення в області нових підприємств та отримання притоку іноземних інвестицій через побудову унікального транскордонного індустріального парку, одна частина якого буде розташована на території Берегівського району, а інша — на території області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина). Функціонування парку, безперечно, стане потужним чинником економічного зростання обох прикордонних територій", – зауважив Володимир Гоблик.

Директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек представив стратегію банку в Україні та проекти, які можливо реалізувати на Закарпатті. На сьогоднішній день ЄБРР інвестував в економіку країни понад 6 мільярдів доларів, в основному в банківську сферу, транспорт та енергетику. "Наш банк активно інвестує  в оновлення підприємств теплокомуненергетики. У першу чергу йдеться про збільшення ефективності їх роботи та запровадження енергозберігаючих технологій. Перспективними є капіталовкладення і в сферу охорони довкілля", – резюмував Андре Куусвек.

Заплановано, що бізнес-форум триватиме два дні. Свої бізнес-пропозиції презентуватимуть провідні європейські компанії.

***

Цього ж дня відбулася зустріч голови обласної ради Івана Балоги з директором Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Андре Куусвеком. Йшлося про реалізацію спільних проектів на Закарпатті. Керівник банку повідомив, що нині в нашій області за фінансової участі ЄБРР реалізовано ряд проектів, зокрема, реконструкція автомобільної дороги Київ-Чоп. Незабаром за кошти банку розпочнеться оновлення Бескидського тунелю. Також Андре Куусвек повідомив, що банк розглядає можливість виділення кредиту  для реконструкції системи водопостачання Ужгорода.

"Ми зацікавлені реалізувати пілотний проект разом з міською владою, який має покращити систему водопостачання та водовідведення в місті. На рівні області нас цікавлять проекти пов'язані з залученням потужних інвестицій в збір та утилізацію твердих побутових відході", – зауважив керівник ЄБРР в Україні.

В свою чергу голова облради Іван Балога повідомив, що інвестиції потребує і мала гідроенергетика.  Нині  розробляється схема комплексного використання водних ресурсів області, якою передбачено зведення каскадів гідроелектростанцій. Також область зацікавлена в інвестиціях в реформування житлово-комунального господарства та в туристичну галузь.

"Мені дуже приємно, що наш край відвідала високоповажна делегація на чолі з директором ЄБРР Андре Куусвеуком. Це та фінансова структура, яка може "влити" потужні інвестиції в різні сфери економіки.  Ми провели плідні переговори. Пан Андре пообіцяв допомогти з реалізації потужних проектів", – резюмував Іван Балога.

Прес-служба Закарпатської облради

28 квітня 2011р.

Теги: індустріальний, Берег-Карпати, бізнес-форум, ЄБРР

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини