Провідні суспільствознавці України обговорюють в УжНУ трансформаційні процеси у Центрально-Східній Європі

28 квітня у конференц-залі стоматологічного факультету Ужгородського національного університету в рамках святкування п’ятої річниці заснування факультету суспільних наук розпочала роботу міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси в країнах Центральної та Східної Європи на рубежі ХХ-ХХІ століть: інституційний, соціокультурний та етнонаціональний вимірі».

Провідні суспільствознавці України обговорюють в УжНУ трансформаційні процеси у Центрально-Східній Європі

Конференцію, в якій зголосилися взяти участь провідні українські суспільствознавці з найпрестижніших вищих навчальних закладів України, відкрив ректор УжНУ, проф. Микола Вегеш. У своєму виступі Микола Миколайович розповів про історію факультету суспільних наук та перспективи його розвитку. Зокрема ректор сказав: "Сьогодні відзначає свій скромний п'ятирічний ювілей факультет суспільних наук Ужгородського національного університету. Його керівництво запропонувало цілий ряд заходів, серед яких, безперечно, центральне місце відводиться науково-практичній конференції "Трансформаційні процеси в країнах Центрально-Східної Європи на рубежі ХХ-ХХI століть: інституційний, соціокультурний та етнонаціональний вимір". Мені приємно, що в конференції зголосилися взяти участь провідні українські суспільствознавці, які представляють найпрестижніші вищі навчальні заклади України.

Факультет суспільних наук створений наказом ректора 6 лютого 2006 року у відповідності до рішення Вченої ради Ужгородського національного університету від 26 січня 2006 року. Це сталося не спонтанно, ми до нього йшли більше десятиліття, переконуючи тодішнє керівництво в необхідності створення такого факультету. Фактично факультет утворився в процесі реорганізації, тобто окремі спеціальності в його складі відійшли від юридичного та історичного факультетів, а кафедри педагогіки і психології та філософії втратили статус загальноуніверситетських. Процес реорганізації завершився тоді, коли кожна із спеціальностей стала самодостатнім університетським організмом, який в достатній мірі був забезпечений відповідними фахівцями – докторами і кандидатами наук. Користуючись нагодою хочу висловити подяку завідувачам кафедр Юрію Олександровичу Остапцю, Ірині Василівні Козубовській, Валентину Миколайовичу Гвоздяку, Едуарду Тіберійовичу Соломці, Володимиру Васильовичу Старості, які доклали чимало зусиль, щоб цей факультет відбувся і перетворився в один із кращих в університеті. Особливо теплих слів заслуговує засновник кафедри політології на факультеті Володимир Лаврентійович Боднар та професори, з якими ми пов'язуємо становлення цієї спеціальності – Федір Михайлович Кирилюк і Валерій Миколайович Денисенко. Вищеназвані вчені й педагоги в значній мірі спричинилися до формування наших кадрів, вони ж постійно надавали відчутну навчально-методичну і наукову допомогу.

На сьогоднішній день факультет включає в себе також Закарпатський центр гендерної освіти, лабораторію соціальних досліджень, центр психологічної служби та науково-дослідний інститут політичної регіоналістики. На факультеті викладають 82 викладачі, серед яких 7 докторів наук, професорів та 36 кандидатів наук, доцентів. Вони читають лекції понад 600 студентам денної та заочної форми навчання. Для прикладу: коли виникла кафедра політології, то на ній викладав один кандидат політичних наук. На сьогоднішній день конкуренція досягла такого рівня, що нам доводиться вибирати серед кількох кандидатів політичних наук.

На факультеті значна увага приділяється науковій роботі. Без перебільшення скажу, що наші "Наукові вісники" вже давно, а фактично від часу їх заснування, перетворилися у всеукраїнські видання. На їх сторінках друкуються вчені від Ужгорода до Донецька і від Львова до Харкова. В цьому ми перш за все завдячуємо редколегії, до якої ввійшли найвідоміші вчені України, беззаперечні авторитети в політології, філософії та соціології. Великі надії покладаємо на професорсько-викладацький склад двох нових кафедр – педагогіки та психології, які з недавніх часів діють як окремі структурні підрозділи. Кілька місяців тому побачив світ перший випуск журналу "Регіоналістика", який видає НДІ політичної регіоналістики.

За короткий проміжок часу керівництво факультету зуміло налагодити тісні, і що найважливіше, реальні контакти з потужними науково-навчальними центрами держави – Національним університетом "Києво-Могилянська академія", Київським, Львівським, Чернівецьким, Прикарпатським, Дніпропетровським та Донецьким університетами, Інститутом історії України НАН України, Інститутом політичних та етнонаціональних досліджень НАН України, Тернопільським національним педагогічним університетом. Зміцнюються контакти з Клужським, Лодзьким університетами та університетом Данді в Шотландії. Вже традиційними є стосунки факультету суспільних наук з бельгійськими інститутами соціальної роботи Брюсселя і Намюра, а також з Сегедським університетом, Ніредьгазьким педагогічним інститутом, Інститутом етнонаціональних досліджень Угорської академії наук та Пряшівським університетом.

Сьогоднішня конференція є найяскравішим свідченням того, що взаємовідносини факультету суспільних наук і передових університетів України тривають. Від імені керівництва Ужгородського національного університету вітаю наших поважних гостей – доктора політичних наук, професора, завідувача відділу соціально-політичної історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф.Кураса НАН України Марію Кармазіну, доктора політичних наук, завідувача кафедри теорії та історії політичної науки Львівського національного університету імені Івана Франка Валерія Денисенка, доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри політології Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Василя Марчука та багатьох інших, які приїхали з різних куточків України, щоб взяти участь у конференції. Загалом, на пленарному та секційних засіданнях буде прочитано 120 наукових доповідей та повідомлень, а підсумок буде підбито під час роботи  круглого столу на тему "Розвиток політичної науки в контексті демократичних перетворень в Україні", де модератором буде професор Валерій Денисенко".

Робота конференції триватиме два дні у чотирьох секціях, зокрема: "Політичні перетворення в країнах Центрально-Східної Європи та на пострадянському просторі", "Політичні трансформації в Україні: куди ми йдемо?", "Трансформаційні процеси в системі освіти в країнах Центрально-Східної Європи" та "Підготовка фахівців соціальної роботи в країнах Центрально-Східної Європи".

Прес-служба УжНУ. Фото: Павла Білецького

28 квітня 2011р.

Теги: суспільствознавці, УжНУ, суспільний, Вегеш

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини