Пасхальне Послання Високопреосвященнійшого Марка, Архієписткопа Хустського і Виноградівського

Пасхальне Послання

Пасхальне Послання Високопреосвященнійшого Марка, Архієписткопа Хустського і Виноградівського
Високопреосвященнійшого Марка,
Архієписткопа Хустського і Виноградівського
боголюбивим пастирям, всечесному іночеству та всім вірним чадам
Хустської Єпархії Української Православної Церкви

Небеса достойно да веселятся,
земля да радуєтся і да празднует весь мир, видимый і невидимий,
яко воста Христос — веселіє вічноє
(Пс. 95, 11; 1 Кор. 15, 20).

Христос Воскрес!

Як сонячні яскраві проміння над потопом ненависті і страждань сяють знову сьогодні ці два не прості благодатні слова. Які вони чудесні та величні! Віра, Надія й Любов вмістилися в цих милозвучних рядках, від яких загоряються в серці полум'яні вогні  святої радості о Господі. Є речі, які звершуються кожного дня і надокучають  людині. Але чи може надокучати кожноденне сходження сонця? Тим більше, чи можуть докучити з приходом весни ці добрі, святі та трепетні слова "Христос Воскрес", які хочеться повторяти без кінця і які дають відповідь на питання мудреців про смисл нашого існування. "Воскрес Христос — і ти повержен. Воскрес Христос — і пали демони. Воскрес Христос — і радуются ангели. Воскрес Христос — і наступило життя."(Огласительне слово св. Іоанна Златоуста)

Велике диво! Саме в цей Великий День, коли Христос повстає із мертвих, разом з цим воскресає життя природи, преображається земля , яка зустрічаючи це найвеличніше свято Вселенної прикрашається весною. Жало смерті притуплено, темні ворота преісподні зламані, демон переможений, вічне життя людям, для яких Спаситель родився  і помер – подароване! Сам Воскреслий Господь — Господар сьогоднішньої Благодатної Трапези. Що іще потрібно для повного щастя, для безмежної радості та для справжнього повноцінного життя? Чи може знайти людина більший подарунок для себе, аніж той, який Господь-Переможець дарує  у своєму Всесильному Воскресінні.

Як новий рій бджіл,вперше вилетівши із вулика на світ і повітря  сідає на одній гілочці дерева, так і в цей величний Празник вся наша Православна Закарпатська сім'я підготувавшись у вулику Святого Поста з'єдналася на гілці радості Воскресіння Христового, яке дає спокій і полегшення від багатьох трудів.

Чому ж ми з таким нетерпіння чекаємо цього Великого Дня , який приходить і відходить? Чи не святкували ми цей день багато разів і раніше. І ця Пасха прийшла і так само відійде. У цьому житті немає нічого постійного, дні наші проходять, як тінь, а життя так швидко тече, як наша гірська ріка, яке назад ніколи не повертається. Але це не означає, що не потрібно радуватися Пасці. Ні, навпаки, давайте радуватися їй набагато більше – але тій Пасці, яка має звершуватися в нашому житті щодня. Що ж це за Пасха? – Очищення гріхів, смирення серця, сльози  жертовної любові, чиста совість, умертвіння злої гордині та ненависті. Хто достигає цього всього, той святкує Пасху кожного разу.

За останні роки сучасне суспільство для людської потіхи зробило багато блага для полегшення життя, але справжньої радості, втіхи та любові, яку дає нам Воскресіння Христове не може дати нам жодне задоволення цього тлінного світу.

У складних сьогоденних важких умовах, коли Бог нагадує про Себе у різних важких змінних катаклізмах нашої природи, коли люди Землі переживають землетруси, повені і йдуть кровопролитною війною один на одного, віра нашого Закарпатського народу у вічне життя, дає нам силу перемагати всякі негаразди і вірити в те, що після голгофи настане воскресіння. Хай наша надія на Божу допомогу вселить в наші серця мир і добробут.

Возлюблені у Господі  дорогі отці, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни, брати й сестри! Щиросердечно вітаю вас з самим великим святом нашого життя – святом Пасхи.

Смиренно, у молитовному дусі, бажаю від Воскреслого Спасителя великих і багатих милостей ревним пастирям, які щиро та смиренно несуть своє пастирське служіння на славу Творця та ретельно виконують свій священний обов'язок; чесним інокам та інокиням, які добрим подвигом подвизаються в монастирях та обителях прошу у Христа терпіння , радості, та укріплення духовного та тілесного здоров'я; всім благочестивим вірникам нашої Хустської Єпархії, які з смиренням служать Христу, бажаю благодаті Господньої у зміцненні зусиль жити і трудитися на тернистій дорозі свого християнського життя, берегти свою православну віру, зберігати мир та спокій, і кожного разу намагатися приносити дорогому Христу, як жінки-мироносиці, запашне миро сильної любові.

У цей щасливий, благодатний та радісний день, хай наша радість має таку силу, яка зуміє зробити диво у нашому серці: обняти ворога і простити від щирої душі, знайти можливість потішити тих, хто плаче, відвідати знедолених, сиріт, калік, немічних, самотніх, а саме головне принести у всі помешкання, де будемо перебувати, пасхальну радість вічно живими словами: Христос Воскрес! Гаряче бажаю всім, щоб Воскреслий Спаситель, позволив всіх нас з вами, величаючих  Святу Пасху на землі, святкувати вічну Пасху в житті Майбутньому. Амінь.

Воістину Воскрес Христос!

Пасха Христова
2011
м. Хуст

+МАРК
Архієпископ Хустський і Виноградівський

23 квітня 2011р.

Теги: Марк, Пасха

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини