Закарпатська УНП ініціює скасування обмежень на проведення мітингів в Ужгороді (ФОТО)

«Ініціювати скасування рішення ХІІ сесії ІІІ скликання від 8 вересня 1999 року «про визначені місця для проведення мітингів» та скасувати рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо порядку узгодження заяв на проведення масових заходів», - з таким проханням до голови міста Ужгород, звернулось керівництво Закарпатської обласної організації Української Народної Партії.

Закарпатська УНП ініціює скасування обмежень на проведення мітингів в Ужгороді (ФОТО)

Нещодавно, на звернення обласної УНП щодо проведення спільного мітингу до відзначення Дня Соборності України, разом з іншими національно-демократичними силами та громадськими організаціями, біля пам'ятника Тарасові Шевченку, Ужгородський міськвиконком, посилаючись на попередні рішення Ужгородської міської ради та виконкому, проінформував обласну організацію, що існують тільки три визначені місця для проведення мітингів, в які, нажаль, не входить місце біля пам'ятника Тарасові Шевченкові. Більш того, у відповіді було зазначено, що виконком Ужгородської міської ради залишає за собою право на примусове припинення мирного зібрання.

У зв'язку з такими непорозуміннями з місцевою владою, організатори мітингу змушені були констатувати, що "є ознаки порушення Конституції України, що в ч.2 ст.39 свідчить про існування права громадян на збори, мітинги, походи і демонстрації. Зміст ст. 39 Конституції України відповідає положенням міжнародних договорів, зокрема, Загальній декларації прав людини та Міжнародного пакту про громадянські і політичні права".

"Оскільки, користування цим правом не підлягає жодним обмеженням, крім тих, які відповідно до закону необхідні в демократичному суспільстві в інтересах громадської безпеки, громадського порядку, охорони здоров'я й моральності населення або захисту прав і свобод інших осіб. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися відповідно до закону виключно судом", - зазначається у зверненні до Ужгородського міського голови.

 Також, представники УНП зазначають, що "норми приблизно такого ж змісту є і в актах міжнародного законодавства. Виконавчий орган місцевої влади має право при потребі запропонувати тим, хто звернувся з заявою, інші час і місце проведення заходу. Але виключно запропонувати, а не обмежувати, встановлюючи або відводячи особливі місця для їх проведення".
 
На думку голови Закарпатської УНП Іван ГАБОРА - "визначення відповідних обмежених місць виключає можливість інтерактивності, зв'язку з органами державної влади або іншими установами чи організаціями до яких спрямований основний "меседж" мітингуючи, тобто громадян, які висловлюють свою громадську позицію або відстоюють свої законні права. А відповідне рішення ХІІ сесії ІІІ скликання (2-е засідання) від 8 вересня 1999 року обмежує згадані права і свободи, що зафіксовані в основному законі держави Україна – Конституції".
 
У зверненні наголошується ще й на тому, що "Конституція України і її закони не надають права Виконавчому комітету місцевої ради забороняти чи тим більше примусово припиняти заходи. Виконком міської ради має тільки повідомити правоохоронні органи про проведення масових заходів для забезпечення правопорядку".

Окрім цього, в УНП не погоджуються з існуючою формою при узгодженні заяв на проведення масових заходів, - вони вважають, що "рішення №245 02.09.2009 р. виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо узгодження заяв робить багато ускладнень для бажаючих реалізувати своє конституційне право на мирні масові заходи. Адже організаторам необхідно обійти близько одинадцяти державних установ (служб), аби завізувати узгодження".

"Подібні обмеження ми пригадуємо за часів Радянського Союзу до здобуття очікуваної Незалежності України, тому нам дуже прикро, що сьогодні існують такі документи, які повертають нас до тоталітаризму і суперечать цивілізаційному поступу та розвитку демократії", - коментує ситуацію голова Закарпатської обласної організації УНП Іван ГАБОР.

20 квітня 2011р.

Теги: мітинг, Шевченко, Габор, УНП

Коментарі

2011-04-28 / 16:08:00
Где наши права. Зарыты в бумагах. Конституцию изнасиловали

2011-04-26 / 18:33:00
Давно пора.

той хто греблі рве 2011-04-21 / 17:46:00
Ви, русини, вже забрехалися, коли це ви у мирі з руськими жили - ви ненависники - вам всі недобрі і даже румуни, цигани як ви їх кличите, і руські, які прийшли після війни, а тепер і ще їхні діти вам мішають. Брехня. Подумайте, перед тим як писати дурню...

Злий 2011-04-20 / 21:02:00
Хто міг здогадувався про існування подібних речей. Це тільки у нас таке можна зробити. До суду треба за таке подавати.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини