На закарпатській Міжгірщині відбувся черговий мистецький пленер

Не лише усі туристичні дороги ведуть у Синевир. На Тереблянській дельті часто-густо можна побачити і мандрівників з мольбертами. Що не кажи, а Міжгірщина з неповторними верховинськими видноколами з давніх часів зарекомендувала себе мистецькою “Меккою”. Черговим підтвердженням цього факту став пленер, паролем якого було символічне гасло “Синевирська чарівна поляна: весна-2011”.

На закарпатській Міжгірщині відбувся черговий мистецький пленер

"Десантувалися" пленеристи у Синевирській Поляні. Склад майстрів пензля цього разу нараховував 15 чоловік, в основному з обласного центру, а також Мукачівщини та Міжгірщини. Серед учасників творчого зібрання були титуловані особи, як, скажімо, народний художник України Золтан Мічка, заслужені художники Василь Свалявчик, Степан Шолтес, Василь Брензович. Про своє захоплення дивокраєм поважні гості хором мовили, що кожен приїзд у високогірну місцевість — це для них справжнє свято.

З першого дня приїжджі і тутешні розсіювалися з мистецькими аксесуарами хто куди у піднебесному селі: у дрімучих зворах біля швидкоплинних срібних русел Тереблі та Чорної Ріки, поруділих грунях, тонко і ніжно копіюючи соковитими мазками на полотнах осколочки природної краси. Дехто у пошуках сюжетів для своїх творів не лінувався викарабкатись аж у Перенизь або Загорб — присілки, з вершинами яких майже цілується небо. Бог благословив для творчого натхнення і погожу погоду, хоч для художників, як вони запевняють, її поганої не буває за будь-якої пори року. З цього приводу Степан Шолтес підказує, що якщо картина файно намальована за зими, то від неї віє лише теплом. 67-річний син метра закарпатської школи живопису Золтана Шолтеса вже понад чотири десятки літ візитує сюди і повсякчас у знайомих місцях відкриває для себе свіжі теми. А ще додає, що під час виїзної праці у майстерні під відкритим небом на першому плані для нього не так робота, як жваве спілкування з колегами, передусім з простими скромними горянами, портрети яких і, звичайно, сільський побут згодом стають результатом відряджень. Приємно за бесіди здивували спогади давно минулих літ молодшого Шолтеса, бо називав цілу низку прізвищ людей зеленоокої Верховини, з якими познайомився і здружився, і, на жаль, декотрих вже нема в живих.

У колі маститих митців Срібної землі міжгірські художники Василь Шиндра, Михайло Покорба, Іван Вегеш, Володимир Глеба, Михайло Кінч та Василь Сенько на пленері не почували себе ніяково, бо вже мають чималий стаж приятельських стосунків між собою і, поповнюючи багаж досвіду, щораз підвищують планку майстерності. Всі присутні особливо схвальної думки про синевирця Василя Шиндру. І не лише про його один хист живописця. Добре відгукуються також за його організаторські здібності. Саме він виявився головним ініціатором даного форуму, як і кількох попередніх пленерів. У його послужному списку, до речі, і заснування у районі спілки художників "Карпатські кольори", яка восени відзначатиме своє 5-річчя. До цієї дати Василь Васильович вже встиг запланувати проведення нового пленеру, більш масштабного рангу. Водночас у задумі і відкриття краєзнавчого музею та картинної галереї, котрі конче потрібні за розвитку туріндустрії у глибинці. У підтримці почину сподівається на плече районної влади. Ясна річ, таким ентузіастам з їхніми корисними намірами для загалу обов'язково треба йти назустріч.

Протягом декадника пленера кожен художник зумів поповнити свій доробок мінімум півтора десятком полотен з свіжими фарбами. Майже 30 з них дісталися власнику будинку художника в Синевирській Поляні — підприємливому хустянину Віктору Чепенцю, який у затишній будові забезпечував нічліг та харчування. Гостинний господар сповіщає, що його екзотичний притулок має і статус об'єкта туристичного призначення. Він з оптимізмом надіється, що частішими мешканцями його оселі стануть все-таки митці, бо тут для них ще місць, неоспіваних на полотнах, хоч відбавляй. Отож, приїжджайте, відпочивайте і малюйте, професіонали і аматори пензля!

Василь Пилипчинець, mizgir.com.ua

13 квітня 2011р.

Теги: пленер, художник, митці

Коментарі

Петро 2011-04-13 / 21:30:00
Василю! Ти журналіст іповиненг знати що означає слово ДЕЛЬТА. Не знаєш - відкрий словник чи ВІКІПЕДІЮ. Нема тереблянської дельти! Є Тереблянська долина. Дельту мають Ніл, Волга, Лена і інші ріки при впадінні їх в море. Теребля теоретично може мсати дельту, але в місці впадіння її в Тису!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини