Греко-католики Закарпаття згуртувалися заради єдності церкви (АУДІО)

У прес-центрі «Закарпаття» представляли «Закарпатську греко-католицьку спілку імені владики Івана Маргітича».

Греко-католики Закарпаття згуртувалися заради єдності церкви (АУДІО)

Учора в прес-центрі "Закарпаття" преставляли новостворену обласну громадську організацію "Закарпатська греко-католицька спілка імені владики Івана Маргітича". Розповісти про організацію прийшли Володимир Піпаш – голова управи Спілки, кандидат історичних наук, голова Закарпатського обласного об'єднання  ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, Любомир Белей – співголова, доктор філологічних наук, професор УжНУ, директор НДІ україністики ім. М. Мольнара та о. Василь Данилаш – співголова, декан Великоберезнянського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії.

Володимир Піпаш перш за все розповів, що подібна спілка існувала ще за життя владики Івана Маргітича, не лише відомого церковного, а й активного громадсько-політичного діяча, патріота України. Владика виступав за введення української мови на богослужіннях та за єдність Мукачівської єпархії з Українською греко-католицькою церквою. Серед причин нинішнього відновлення спілки Володимир Піпаш назвав наступні пункти: розкол Української греко-католицької церкви (Мукачівська греко-католицька єпархія не входить до стуктури УГКЦ). Ідею об'єднання церкви, до речі, як сказав пан Піпаш, найбільшої у світі, адже налічує понад 5,5 млн вірників, в різні часи пропагували чимало відомих закарпатських церковних діячів, у тому числі і єпископ Андрій Бачинський, якого навіть мали призначити митрополитом русинів-греко-католиків по обидва боки Карпат.

Другою причиною створення спілки імені Івана Маргітича Володимир Піпаш назвав українську мову на богослужіннях. Адже сьогодні у греко-католицьких церквах служіння досі проводять незрозумілою для більшості церковнослов'янською мовою.

Третьою причиною була названа потреба відродження духовності, культури та дослідження історії церкви. "Ми не можемо насадити українську мову на богослужіннях, – сказав пан Піпаш, – це справа самої єпархії. Але громадськість має право висловлювати свої думки та пропозиції. Ми є громадська організація і хочемо співпрацювати з єпархією, проводити семінари, видавати свої розвідки, бюлетень. Виступати за єднання української громади."

Любомир Белей, зауваживши, що порушувані спілкою питання є дуже відповідальними та делікатними і аби уникнути непорозумінь, зачитав Ухвалу установчої конференції зі створення обласної ГО "Закарпатська греко-католицька спілка імені владики Івана Маргітича" (повний текст наводимо нижче).

Отець Василь Данилаш, як представник Мукачівської греко-католицької єпархії, сказав, що "альтернативи єдності церкви немає. Це, по великому рахунку, є заповіт Христа". Він зауважив, що Мукачівська греко-католицька єпархія у Ватикані в останні роки в силу невідомих причин почала називатися русинською церквою в Україні, в той час як вірники отця в церкві переконані в тому, що вони українці і ходять до української церкви. "Ми мусимо бути одно. Я не знаю, як там планує далі наша церква свою стратегію, але я бачу деякий відхід назад від того вже виробленого раніше зв'язку державної влади з церковною ієрархією," – сказав о. Василь, розповівши про ігнорування нинішнім президентом звернень Всеукраїнської Ради Церков. "Якщо люди, наші вірники, говорять про єдність, то духовенство має співати про це", – додав отець.

Також о.Василь звернувся до журналістів про сприяння у встановленні пам'ятника Йосипу Терелі, премію імені якого започаткувала Мукачівська греко-католицька єпархія. Відомий борець за легалізацію греко-католицької церкви в Україні похований у с. Нижнє Болотне Іршавського району, відсидів у концтаборах 18 років і, на думку отця, заслужив такої шани.

 

УХВАЛА
Установчої конференції  Закарпатської греко-католицької спілки
імені владики Івана Марґітича

Установча конференція Закарпатської греко-католицької спілки імені владики Івана Марґітича постановляє:

1. Звернутися до першоієрархів УГКЦ та Мукачівської греко-католицької єпархії із закликом розпочати процес об'єднання в єдину Українську греко-католицьку церкву. Існування МГКЄ sui iuris в умовах незалежної України є прикрим анахронізмом, що став причиною штучного поділу греко-католиків України та суперечить усталеній позиції Ватикану визначати територіальні межі окремих церков з огляду на чинні державні кордони, визнані міжнародним співтовариством.

2. Для подолання штучного поділу між греко-католиками Закарпаття та України, породжених столітнім бездержавним існуванням українців, звернутися з пропозицію до проводу УГКЦ та МГКЄ налагодити активні взаємні контакти як на рівні вірних, так і священнослужителів, пропагувати паломництва вірних до греко-католицьких святинь всієї України, організовувати "гостювання" священиків та монахів тощо.

3. Просимо керівництво МГКЄ долучитися до проведення Всеукраїнської акції "Моя "цеголка" у будівництво патріаршого собору", проведення якої на теренах Закарпаття має символізувати соборну єдність греко-католиків України, а також тяглість і незнищенність Володимирської християнської традиції.

4. Закликати керівництво МГКЄ не допускати виявів нетерпимості та українофобії, які дозволяють собі окремі священнослужителі єпархії, а також суттєво посилити співпрацю із фахівцями (мовознавцями, істориками) для вироблення  такої мовно-культурної політики єпархії, яка не допускала б дискримінації духовних потреб та національної гідності українців як титульної нації Закарпаття.

5. Звернутися з проханням до керівництва МГКЄ забезпечити навчання дітей та юнацтва католицькому катехизму рідною мовою.

6. Просити керівництво МГКЄ відкликати власні два розпорядження про заборону згадувати у Літургіях першоієрарха УГКЦ.

7. Спільно з керівництвом МГКЄ звернутися до Закарпатської ОДА з вимогою заборонити самовільну перебудову мурованих храмів Закарпаття, яку масово проводять під личиною їх реконструкції.

 В Ужгороді, 9 квітня Б.р. 2011.


 

13 квітня 2011р.

Теги: греко-католицька, спілка, УГКЦ, Маргітич, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

Андрій 2012-10-29 / 19:04:21
Велике спасибі о. Василю Данилашу, та всім членам спілки,справа якою займаєтесь варта глибокої пошани. Відстоювання української мови та культурии в Закарпатті завжди було нелегкою справою. Церква завжди відігравала провідну роль у вихованні молодого покоління, хотілося б щоб молодь закарпаття виростала і виховувалася в дусі патріотизму, в тому числі і релігійного патріотизму...

саша 2012-06-27 / 16:28:19
засновники цієі спілки неможуть навести лад у своій родині чи сімі то вирішили навести лад в єпархіі...

коля 2012-06-27 / 16:07:57
задумайтеся що говорите і що робите...

SpiseMan 2011-04-22 / 12:02:00
"заміна в парафіях, де більшість вірників - українці, старослов'янщини"

Мартін Лютер від цього був Би в шоці :)

Ідеальний варіант- молитви Літургії залишити на церковнослов’янській (а не старослов’янській).

Є вангеліє і проповідь (і читання апостолів - на чистій українській - для українських парохій), а для русинських - на нашій, закарпатській говірці можна.

А для українців окремо ще й українську Службу по церквах. Для цього потрібно буде трохи більше священиків. Але ж і так відомо що жнива великі, а робітників мало. Дайте людям можливість послужити Богу і виконати своє призвання стати священиком. Тако жнам потрібні диякони, які не хочуть стати священиками, а займалися б соціальним служінням - ділами милосердя і допомогою на Літургії. Є море людей, які не служать в Церкві, а служили б добре, якби їх правильно до цього привести.

SpiseMan 2011-04-22 / 10:37:00
А оскільки ми єдині з греко-католиками і так, то якраз потрібно думати про єдність з православними.
Їм про це також порібно думати і щось робити, бо я іноді не знаю навіть, хто закритіший - вони чи свідки Єгови.

SpiseMan 2011-04-22 / 10:15:00
Це ще русинські організації спілку заснують, за русиньску закарпатську Церкву будуть боротися.

Яка різниця хто кому підпорядковується7 Існувала понад 200 років Мукачівська греко-католицька єпархія під креіництвом Папи Римського і нічого їй не сталося.

Але геополітичні ідеї все-таки спливли.
Не знаю, хо там у Ватикані почав називати нашу єпархію русиською..., але вони точно не подумали в той час, що їх слова візьмуть "на штики".

Не треба також зубувати, що наша єпархія є материнською ще для двох єпархій.

Як історики, які беруть участь у цій спілці, можуть про такі унікальні речі забувати?
Навіщо порушувати історичну унікальність існування єпархії, яка підпорядкован прямо Папі Римському і тим більше задовільняє таким статусом лідей всіх національностей, які входять до неї?

Звичайно, щось спонукає наших братів це робити. Чи то вони переживають за cлабкість єпархії?

Звичайно 14 % українців УГКЦ - це досить потужна і єдина сила, щоб впливати на полытику ержави хоч якось. Архієпископ сказав, єпископи виконали... Хоча не так все й просто. Адже "у великів хижі і безпорядок бульший". Чи не в УГКЦ існувала проблема "Підгорецьких отців"? То до своїх проблем додамо ще і ті проблеми?

На рахунок єдності. Оскільки наша єпархія і так єдина з Римським престолом, то про яку розєднаність можна говорити? Хто нас розєднував з УГКЦ? Адже з ними ми також єдині духовно.


Правда не знаю, хто заборонив на Літургії упоминати їх архиєпископа... Це також недобре. Які священики хочуть, ті хай упоминають.
Але в першу чергу свого єпископа, патріарха Риму... Бо за них найбільше треба молитись.

Колосянам 3, 9-11 "Не кажіть неправди один на одного, якщо скинули з себе людину стародавню з її вчинками, та зодягнулися в нову, що відновлюється для пізнання за образом Створителя її, де нема ані геллена, ані юдея, обрізання та необрізання..." варвара, скита, раба, вільного, але все та в усьому Христос!"

Як на мене, краще б євангелизацію і катехизацію посилити! (Живу, міцну і щиру віру як у деяких протестантських і євангельских Церквах (бо я щось дуже сумніваюсь що в більшості парохій, якби прийшов якийсь негативний політичний режим, люди знову б не прийняли православну конфесію..., або не відмовились би від християнства взагалі), та чіткість християнських знань розвивати, правильно славити Бога. На це сили треба посилити, діла милосердя посилити бо від цього залежить спасіння людини.)

Але якщо наші брати хочуть єдності геополітичної, хай працюють.
Як Бог дасть, так і буде.

2011-04-22 / 08:04:00
Magyar Ember, 21.04.2011 19:01
"я за всю свою долгую трудовую деятельность работал с людьми разных рас, национальностей, вероисповеданий, культур, в разных странах, на разных континентах".
Тепер зрозуміло, хто доклав зусиль до розповсюдження людиноненависницької ідеологіїї по всьому світу - у т. ч. - Magyar Ember,
Куди котиться світ, коли ці шизики вільно ведуть свою фашистську пропаганду.

анонім 2011-04-22 / 05:39:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Magyar Ember 2011-04-21 / 23:05:00

2 В. Піпаш, 21.04.2011 22:33

І це розвінчує ваші шизо-фанитичні мрії про поглинення Закарпаття "Великою Угорщиною".
Ну. що мені робити - "співчувати вам, що ви хворі?" Співчуваю, лікуйтеся.

Моим резюме из последних двух слов в предыдущем моём комментарии я тебе уже ответил. Будь здоров чоловіче із "просвіты"!!!

2 ІВАН, 21.04.2011 18:44

Якщо ви бажаєте мене переконати то, наведіть, будь ласка, джерело вашої інформації.

В. Піпаш 2011-04-21 / 22:33:00
Magyar Ember, 21.04.2011 19:01
Пане, судячи із вашої реакції, я таки потрапив у "яблочко", правильно визначив ваш "діагноз". Ви таки люто ненавидите українців та Україну. Але це одне. Ви просто шаленієте. коли не вдається ваша пропаганда і закарпатці визнають себе українцями та патріотами України, і ви, взагалі ладні втратити буд-які стримуючі риси, коли довідуєтеся (не хочете у це вірити, бо вважаєте, що це неможливо, "бо воно не може, на ваш погляд, можливим бути ніколи"), що є угорці, які НЕ НЕНАВИДЯТЬ Україну, а поважають закарпатських українців, їм подобається українська мова, ладні дружньо жити з українцями. Як же так, думаєте ви, це ж вони не слухаються мене. І це розвінчує ваші шизо-фанитичні мрії про поглинення Закарпаття "Великою Угорщиною".
Ну. що мені робити - "співчувати вам, що ви хворі?" Співчуваю, лікуйтеся.

Ember Zoltán 2011-04-21 / 22:16:00
Ember Zoltán, 19.04.2011 20:04
???, 18.04.2011 14:04
2 анонім, 18.04.2011 12:58
"Мені дивно. Тема - одна, українська, яка стосується українців..."

а хіба угорських приходів МГКЄ не існує, вірників угорців МГКЄ не існує,
угорців на Подкарпаттї не існує ???


Это вместо меня кто то написал, но: согласен на 100!

тарас, 21.04.2011 13:00
Ember Zoltán, 19.04.2011 20:04

а хіба угорських приходів МГКЄ не існує, вірників угорців МГКЄ не існує,
угорців на Подкарпаттї не існує ???

Практично всі!!! вірники-угорці в МГКЄ це вчорашні русини

Тарасе, ты не прав.: венгры в начале приняли восточнохристианскую веру. Отец Иштвана Геза точно. Это прошлое. В теперь: есть ортодохы венгры, у них нерсколько хтамов в Венгрии, ближе всего в Ниредхазе. Даже у нас на Подкарпатте живут венгры-ортодохы: село Тисабекень, Виноградовский район, огромный храм в центре сел! Если что то не знаешь, не горовори, ка римляне говорили: Ha hallgattál volna, bölcs maradá'l volna$

Magyar Ember 2011-04-21 / 19:01:00

2 анонім, 15.04.2011 13:52
Як цей мадярський чоловічок - ебер розшаленівся. Мало не лусне від люті. В Закарпатті є нормальні угорці, які не поділяють його фашистських поглядів. Як мадярському фашисту не шаленіти: "Це ж прецендент! Угорці повинні слухатися їх, ембер-фашистів, ненавидіти українців, ненавидіти їх мову". Звертаюся до цього українофоба: "Квоскве тандем абутере, о Катіліна патіенція ностра!?..." ("До яких пір ти, Катіліно будеш зловживати нашим терпінням?!...") (Сорy)

Это ложь мой artisan-maître. Я не имею никаких проблем с украинским языком. Не на очень хорошем уровне (≈ 6-8 класс), но вполне сносно я им владею и без всяких предрассудков и предвзятков, по надобности им пользуюсь. Даже на этом сайте довольно часто на украинском писал свои комментарии.
Нету у тебя никаких прецедентов, это nonsens! ("Це ж прецендент!" Кстати, "кандидат наук", научись это выражение грамотно писать).
Меня называть фашистом у тебя нет никаких оснований. Это блеф с твоей стороны. Мои родители во время войны были санитарами/фельдшерами, а после войны врачами. С идеей ОУН-УПА их ничего не связывало. У тебя образ мышления несовместимый с ценностями цивилизованного общества и унаследовал ты всё это от твоего отца, служил же он там. Ты посмотри свои публикации!!! Меня тебе нечего уличать в фашизме. Подобных публикаций у меня нет, ибо я за всю свою долгую трудовую деятельность работал с людьми разных рас, национальностей, вероисповеданий, культур, в разных странах, на разных континентах. Тебе до этого не дорасти. Ты примитивный.

ІВАН 2011-04-21 / 18:44:00
Продовжую
Православними у Закарпатті у ХУ!! ст були лише руське (- українське) та волоське ( - румунське) населення, яке після прийняття унії і стало грекокатоликами. Якщо серед греко-католиків є угорці, то вони нащадки змадяризованих русинів, частково волохів. Це ж стосується греко-католиків - словаків. вони є нащадками ословачених русинів. Інших пояснень звідки взялися греко-католики угорці (у т. ч. - північно-східній Угорщині) просто не існує. Територія нині яку населяють греко-католики в Угорщині та Словаччини чітко показує, що її тристо років тому займало руське населення.

ІВАН 2011-04-21 / 18:35:00
Magyar Ember, 21.04.2011 17:57 -...Маєш докази? Сюди з ними!!! Давай їх на стіл!"
Доеази елементарна логіка: всі греко-католики, це нащадки православних, котрі (після 1649 р.) прийняли унію. Стверджувати, що були якісь угорці, які були православними - нонсенс.
Не кажучи вже за те, що греко-католики, як і православні - дотримуються святоволодимирської традиції - корінь якої м. Київ.

Magyar Ember 2011-04-21 / 17:57:00

2 тарас, 21.04.2011 13:00

"Практично всі!!! вірники-угорці в МГКЄ це вчорашні русини"

Маєш докази? Сюди з ними!!! Давай їх на стіл!

тарас 2011-04-21 / 13:00:00
Ember Zoltán, 19.04.2011 20:04

а хіба угорських приходів МГКЄ не існує, вірників угорців МГКЄ не існує,
угорців на Подкарпаттї не існує ???

Практично всі!!! вірники-угорці в МГКЄ це вчорашні русини

ІВАН 2011-04-21 / 11:04:00
Янукович зустрінеться з главами українських церков
http://www.unian.net/ukr/news/news-432185.html
М. Шашік - теж одним із "глав" іднієї із українських церков . Чи його запросили на зустріч із президентом. як із "главою" іднієї із українських церков?

Ember Zoltán 2011-04-19 / 20:04:00
???, 18.04.2011 14:04
2 анонім, 18.04.2011 12:58
"Мені дивно. Тема - одна, українська, яка стосується українців..."

а хіба угорських приходів МГКЄ не існує, вірників угорців МГКЄ не існує,
угорців на Подкарпаттї не існує ???


Меня нет ван:)))

Rusyn 2011-04-19 / 12:17:00
Pipas i jomu podobnym!!+
Pljujete proty vitru i Sorry tozhe

2011-04-18 / 21:17:00
2 закарпатець, 18.04.2011 21:15

+ 1 0 0 ! ! !

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини