У закарпатському Берегові реконструюють "термальний" басейн

– На Закарпатті, справді, є що подивись – недарма ж наш край за мальовничими краєвидами порівнюють зі Швейцарією! Та найбільше туристам до вподоби відвідини басейну з цілющою термальною водою у Берегові, – розповів ужгородський підприємець Іван Лошак. – Причому берегівський гейзер притягує наче магнітом туристів із Росії, Білорусі, Прибалтики, Польщі та Словаччини. Вже не кажучи про вітчизняних туристів. Ще б пак. Узимку на дворі – мінус 10 градусів, а в басейні – спекотно, як у Червоному морі! Приміром, львів'яни чи івано-франківці на ці об'єкти полюбляють на вихідні їздити цілими колективами, сім'ями.

У закарпатському Берегові реконструюють "термальний" басейн

Закарпатський гейзер – як в Ісландії!

Такої ж думки й інший ужгородський підприємець Анатолій Лоєнко. Втім, вони знають, що кажуть. Адже обидва займаються автоперевезенням туристів. "Один із литовців, що побував уперше на Закарпатті, – повідомив Анатолій Лоєнко, – був надзвичайно вражений від побаченого у нас. Звідкілясь він дізнався, що Берегівська термальна вода за лікувальними властивостями не поступається ісландській та сахалінській, що на острові Кунашир. Але Ісландія й Сахалін, каже, – далеко. "Звозіть нас на закарпатську термалку!" Що ж, довелось терміново виконати й це замовлення.

Та Берегівський басейн із термальною водою був побудований не тільки для оздоровлення. Введений 1970 року в експлуатацію за підтримки ЦК Компартії України, цей об'єкт був однією зі складових місцевої спортивної бази олімпійського резерву "Закарпаття", що й донині належить Всеукраїнському СТ "Колос". Тут базувалась відома жіноча гандбольна команда "Бахтянка". Вона досягла вагомих спортивних успіхів. У її рядах грали олімпійська чемпіонка Ніна Лобова-Гецко та чемпіонка світу Людмила Задирака.

І ось я знову – в Берегівському термальному басейні. Востаннє тут бував два роки тому. В око впадають разючі зміни. Довкруж басейну – викладена кольорова керамічна плитка. Замінено дах. Для відпочивальників встановлені лавиці. Територію освітлено ліхтарями. Замість асфальту викладають бруківку. Та найбільше вразили душові. У них з'явилася... гаряча вода! Та не з місцевого резервуару, що був геть занедбаний, а з міської комунальної мережі. Позитивні зміни пов'язують з іменем нового директора УСБ "Закарпаття", депутатом Берегівської міськради Олександром Лабойком. На цій посаді він – із вересня минулого року.

"Тільки на ремонт даху, – сказав директор УСБ "Закарпаття" Олександр Лабойко, – витратили 300 тис. грн".

Повернути колишню славу!

Це чимало. Якщо врахувати, що загальна площа критих приміщень комплексу 12 тисяч квадратних метрів, а площа території – понад 8,5 га! Проте, за словами Олександра Лабойка, – це тільки початок. У планах, очолюваного ним колективу, – повернути колишню спортивну славу комплексу, яка гриміла на весь Союз у 70-х роках. По-друге, створити умови європейського рівня. Як для спортсменів, так і для відпочивальників. По-третє, на базі лікувальної термалки створити ефективний реабілітаційний посттравматичний центр для спортсменів та й загалом пацієнтів, якого в Україні немає.

Однак усе впирається у фінансування. Хоча колектив басейну заробляє й власні кошти. Приміром, за нового керівництва зароблено на один мільйон гривень більше, ніж за аналогічний період при попереднику. Це дозволило розпочати будівництво другого поверху площею 600 кв. м. Тут зводять сучасні душові, посттравматичний реабілітаційний центр для спортсменів. Є в планах новопризначеного директора збудувати й кілька невеликих критих басейнів для дітей завглибшки 120-130 см із різними температурними режимами. Бо, нинішній, глибиною у чотири метри, не всім підходить.

Вселяє певний оптимізм, що цей об'єкт за наказом прем'єр-міністра України Миколи Азарова від 12 грудня 2010 року знову ввійшов у перелік вітчизняних спортивних баз олімпійської підготовки. Це дало змогу, за словами Олександра Лабойка, колективу спорткомплексу у співпраці з НДІ теплотехніки розробити проект загальною вартістю майже 300 тис. доларів. Він дасть змогу обігрівати й сам спорткомплекс та прилеглі до нього мікрорайони житлових будинків.

Розпочавши самотужки реконструкцію спорткомплексу, що називається, на ходу, тут витратили вже 1,2 мільйона гривень власних коштів. Найбільші сподівання – на Кабмін, Міністерство АПК, які запланували через СТ "Колос" профінансувати на поточний рік Берегівський спорткомплекс "Закарпаття" для будівельно-ремонтних робіт у сумі 1,75 млн. грн. Іще близько 3 млн. грн. на ці потреби очікується отримати за рахунок власних коштів.

Зрештою, плани у нового директора щодо поліпшення стану спорткомплексу амбіційні. І Олександр Лабойко поспішає. Саме з приїздом журналіста у Берегово співпало відкриття у місцевому спорткомплексі чемпіонату України з класичної боротьби серед юнаків. Тож, яке відкриття чемпіонату без його директора? До речі, ремонт зали для борців 10 років тому Олександр Лабойко, як колишній борець, провів за власні кошти, а нині, будучи на посаді директора, повністю відремонтував.

"Все задумане плануємо втілити протягом двох-трьох років, – по-діловому запевнив на прощання директор. – Це дасть змогу водночас комфортно приймати 400 відпочивальників. А це вчетверо більше, ніж нині. Приїдете до нас через три роки й спорткомплекс не впізнаєте!"

06 квітня 2011р.

Теги: термальний, Лабойко, спорткомплекс, басейн

Коментарі

Пан Баклажан 2011-04-07 / 14:02:00
Мечтаю, батенька:

"Український проект: стати локомотивом замість останнього вагону"
http://h.ua/story/26662/

местный 2011-04-07 / 08:52:00
мечты Пана Баклажана о курортополисе потихоньку начинают сбываться?
Пан Баклажан, может помечтаете о чем-то несбыточном для страны в целом? и ... ?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини