На Міжгірщині в рамках акції “Майбутнє лісу в твоїх руках” висадять майже 20 тисяч дерев

На закарпатській Міжгірщині акція “Майбутнє лісу в твоїх руках”, зініційована Державним агентством лісових ресурсів України, проходить одночасно з місячником благоустрою і санітарної очистки, оголошеним райдержадміністрацією.

На Міжгірщині в рамках акції “Майбутнє лісу в твоїх руках” висадять майже 20 тисяч дерев

Робота цих заходів спрямована на приведення в належний санітарний стан нашого верховинського краю, куди помилуватися його красою все частіше приїжджають гості та туристи із-за його меж; на посадку лісу, озеленення та упорядкування парків, скверів, вулиць...

У цьому напрямку неабияка роль відводиться працівникам ДП "Міжгірське лісове господарство". Про роботу акції в цілому на Міжгірщині розповідає головний лісничий підприємства Петро БОЙКО.

— Петре Юрійовичу, як долучилися працівники лісової охорони до озеленення та впорядкування нашого краю?

— Перш за все треба відзначити, що вищезгадана акція проходить одночасно з місячником благоустрою і санітарної очистки, що дає змогу залучити до робіт якомога більше населення. До того ж ми наближаємося до великого християнського празника — Паски Христової, що не менш спонукає до проведення благоустрійних робіт. 2011 рік оголошено Міжнародним роком лісу, тому цього року особлива увага приділяється лісам. Крім висадки дерев та створення нових лісів дана акція має просвітницьку мету. Перш за все, це є виховання шанобливого ставлення до природи, роз'яснюється важливість створення лісових насаджень, як одного з основних компонентів екологічної рівноваги на планеті. Першими на Міжгірщині до проведення акції включилися наші лісівники. Передували цьому збори колективу та наказ директора ДП "Міжгірське лісове господарство" про створення робочої групи з числа провідних спеціалістів підприємства, яку очолив я. На районному рівні ми затвердили організаційні плани проведення акції, а узагальнений план дій направили до обласного управління лісового та мисливського господарства. Згідно із наказом забезпечуватимемо садивним матеріалом трудові колективи району, а 14 квітня запланували провести день посадки лісу. Як і торік, залучатимемо до цих робіт представників органів влади, громадських організацій, ветеранів праці, учнівську молодь.

— Будь ласка, кілька слів про посадку лісових культур та озеленення територій.

— До цих робіт, як правило, залучаються працівники лісової охорони та учнівська молодь. Наприклад, у Лопушнянському лісництві плануємо на площі 0,9 га посадити 5500 дерев, у Майданському лісництві на площі 1,0 га — 3500 дерев, в Ізківському лісництві на площі 1,3 га — 5200 дерев, у Міжгірському лісництві на площі 1,0 га — 4000 дерев. Щодо озелення територій, то висаджуватимемо деревні та чагарникові породи. Біля адмінбудинків наших лісництв загалом їх буде посаджено 120 штук. 1000 штук черенків закладемо на плантації декоративних форм деревних і чагарникових порід методом зеленого черенкування у Вучківському лісництві. Біля пам'ятника воїнам-визволителям в ур. Перевал посадимо 20 дерев та кущів, стільки ж у рекреаційній зоні в ур. Вирище та 50 кущів і дерев — на місці відпочинку біля водоспаду Шипіт.

— Петре Юрійовичу, щороку за проведення дня благоустрою та акції "Майбутнє лісу в твоїх руках" колектив вашого підприємства активно співпрацював з шкільною молоддю, навіть визначалися переможці, були нагороди.

— Звичайно, не буде винятком і поточний рік. Наше завдання вчити підростаюче покоління любити природу, берегти її і примножувати. У Міжгір'ї, Майдані успішно діють шкільні лісництва. Тут від наших фахівців діти довідуються про флору і фауну не тільки нашого краю, а й України, розповідають їм про рослини, занесені до Червоної книги. На стендах шкільного лісництва зафіксовані моменти співпраці наших лісівників з учнями. Проводимо з школярами конкурси на кращу шпаківню, рекомендуємо вчителям української мови та літератури писати з учнями твори на природоохоронну тематику, а з образотворчого мистецтва — на кращий малюнок. За підбиття підсумків переможці будуть нагороджені відповідними подарунками, а їхні роботи відправлені на обласний конкурс.

Заключним етапом акції стане прес-конференція за участі лісоохоронців, учнівської молоді, представників трудових колективів та громадськості, де підбиватимуться підсумки проведеної роботи впродовж місяця.

Марія РУБЕЦЬ, "Верховина" для mizgir.com.ua
 

04 квітня 2011р.

Теги: ліс, акція, дерево, посадка, благоустрій

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини