Всесвіт художника Євгена Сарани (ФОТО)

Незвідані шляхи Господні! Ще на початку 1970-х років минулого століття, навчаючись у Середнянській середній школі, звернув увагу на стінгазету, що висіла у коридорі школи. На ній звичайним олівцем була зображена скульптура відомого французького митця Огюста Родена «Мислитель». Автором рисунка, як згодом виявилося, був Євген Сарана, який тоді жив у селі Середнє Ужгородського району. Відтоді пройшов не один десяток літ. Нам ніколи не доводилось зустрічатись, але випадок нещодавно звів нас на його черговій персональній виставці.

Астральний політ
Астральний політ

Євген Сарана – художник, який обійшов півсвіту і вважає себе громадянином Землі, вирішив кинути якір у рідному Закарпатті, жити тут і працювати. Свідченням цього є виставка живопису та графіки, що нещодавно відкрилася в Ужгороді. В експозицію увійшли роботи, створені протягом кількох останніх десятиріч. А це у переважній більшості пейзажі, натюрморти та картини на космічну тематику. Художника вирізняє чітка громадянська позиція, глобальність і цілісність мислення, розуміння суспільно-політичних процесів, що проходять у світі. А тому нерідко у своїх роботах він торкається дуже актуальних і філософських тем. У центрі його творчості – людина і Всесвіт. Художник не визнає якихось законів, канонів чи будь-яких рамок та обмежень. Він вважає, що "творчість не підкоряється ніяким законам. Єдиний закон – це свобода творчості". Автор дотримується цього закону неухильно. Завдання митця вбачає у роботі над удосконаленням навколишнього світу через зміни у нашій психології з допомогою мистецтва. У свої твори Євген Сарана вкладає філософський зміст. Художник створив багато робіт на тему захисту нашої планети. Стверджує, що нашу цивілізацію охопили не тільки фінансова, а й політична, соціальна, моральна і духовна кризи через помилкове уявлення про Всесвіт і місце людини у ньому. Найактуальнішими картинами автора на цю тему є  "Світова криза", "Глобальне потепління", які позитивно відзначені критиками. Художник переконаний і своїми творами намагається нам сказати, що Всесвіт живий і людина в ньому є Творцем, який бере участь у житті Всесвіту. Тому людство загалом і кожен зокрема відповідальні за збереження Землі, нашого спільного дому. Не завоювання космосу, а його гуманізація, олюднення – запорука продовження людського роду на Землі.
 
Своїми творами Євген Сарана закликає нас переглянути і переосмислити історію цивілізації, глянути на нашу планету, як на живу клітинку Всесвіту, і всіма силами берегти її заради життя.
 
Виставку художника доповнив і збагатив виступ народного інструментального ансамблю "Рапсодія" Ужгородського районного будинку культури (керівник Леся Дубенко), який виконав композицію Сергія Андріюка "Таємниці Галактики" та інші твори відомих авторів.

Повернення в Абсолют

Осколки спогадів, абстрактний конструктивізм

Глобальне потепління

Володимир Мишанич, для Закарпаття онлайн

29 березня 2011р.

Теги: Євген сарана, художник, виставка, живопис, графіка

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини