Володимир Кречко: "Основне завдання спецпідрозділу "Сокіл" -- протидія організованій злочинності та знешкодження її лідерів"

Діяльність правоохоронних органів полягає, насамперед, у вмінні ефективно протидіяти злочинному світові, нейтралізувати найзапекліших злочинців. Є в міліції спецпідрозділ, бійців якого найбільше бояться бандити, рекетири та інша кримінальні елементи. Ці дужі хлопці в масках і плямистій уніформі навіюють на кримінальників справжній жах. Мова -- про відділ швидкого реагування “Сокіл” управління боротьби з організованою злочинністю. Цими днями “соколята” відзначають своє професійне свято, з нагоди якого ми запросили до розмови командира ВШР “Сокіл” УБОЗ УМВС України в Закарпатській області майора міліції Володимира КРЕЧКА.

Володимир Кречко: "Основне завдання спецпідрозділу "Сокіл" -- протидія організованій злочинності та знешкодження її лідерів"
-- Володимире Васильовичу, розкажіть про історію створення вашого спецпідрозділу. Чим "Сокіл" відрізняється від інших правоохоронних спецпідрозділів: того ж "Беркута", "Грифона" та "Альфи" СБУ?
 
-- Основне завдання нашого спецпідрозділу -- протидія організованій злочинності та знешкодження її лідерів. Ми також беремо участь у звільненні заручників, входимо в антитерористичну групу разом із спецпідрозділом СБУ "Альфа" та міліцейським "Беркутом". Порівняно з тим же "Беркутом" наша чисельність набагато менша, але нас, для прикладу, не залучають під час масових безпорядків і до патрулювання вулиць. Ми беремо участь лише в спецопераціях УБОЗу зі знешкодження бандитів. До слова, закарпатський "Сокіл" твердо входить у трійку кращих по Україні.
 
Історія наша розпочинається з березня 1994 року, коли наказом міністра внутрішніх справ України при управліннях боротьби з організованою злочинністю були створені відділи швидкого реагування "Сокіл" для виконання завдань щодо силового забезпечення оперативно-розшукових заходів, направлених на припинення діяльності бандформувань, організованих злочинних угруповань та їх лідерів, затримання озброєних злочинних груп, звільнення заручників тощо. Першим командиром "Сокола" в Закарпатській області було призначено полковника міліції В'ячеслава Логвіна, нині ветерана ОВС. Далі його очолювали в різні роки Василь Русин, Василь Василинець, Юрій Стеблюк. Я теж починав службу в ОВС саме з ВШР "Сокіл".
 
-- Яка чисельність вашого підрозділу, і хто в ньому може служити?
 
-- Нас загалом небагато -- близько двох десятків працівників на всю область. Але беремо, як мовиться, не кількістю, а вмінням. Підрозділ складається з офіцерів та помічників оперуповноваженого. Будь-хто, звісно, у нас працювати не може. Кандидат повинен прослужити в міліції кілька років, мати хорошу фізичну та психологічну підготовку. Наші працівники постійно тренуються у вільний від основної роботи час, маємо, мабуть, найкращий спортзал. В усіх змаганнях, які проводяться в Закарпатській області, "Сокіл" брав участь та виборював призові місця. Наші хлопці -- розрядники, кандидати або майстри спорту. Займаємося навіть гірською підготовкою, бігаємо в горах кроси по 30 кілометрів. Але важливим чинником тут є психологічна стійкість людини, її морально-вольові якості. Зазвичай ми перевіряємо кандидата на службу в нашому спортзалі, де виявляється не тільки його фізична підготовка, а й морально-психологічна стійкість. Усе це важливо тому, що працівнику "Сокола" доводиться миттєво приймати рішення в екстремальних ситуаціях, коли стріляють і коли від нього залежить життя не однієї людини.
 
-- Кого з кращих працівників ви б виділили?
 
-- У нас всі кращі, погані в "Соколі" просто не виживають... Колектив -- дружній, кожен звик вірити товаришам і знає: його спину надійно захищають. Якщо навіть зброя підведе, то товариш -- ніколи! Серед старожилів служби, нині діючих, я б назвав майорів міліції Ярослава Халупника, Анатолія Гончарука, Олександра Мересія. Серед молодих добре себе зарекомендували Микола Тарасов, Леонід Вайда, Євген Шипош. Тарасов -- постійний переможець з рукопашного бою, їздить на всі змагання у складі команди УМВС. Те ж можна сказати і про Шипоша.
Не забуваємо й про наших ветеранів, зокрема, тісні стосунки всі ці роки підтримуємо з нашими колишніми працівниками Олександром Андрусем, Сергієм Головачем, Миколою Корольовим тощо.
 
-- Як часто доводиться застосовувати вашим працівникам зброю?
 
-- На щастя, рідко. Останній такий випадок трапився ще в 1996 році. У Свалявському районі ми затримували озброєного злочинця, який обстріляв таксиста, хату колишньої дружини й тримав у будинку жінку-заручника. Аби той не розпочав стрільбу з пістолета у наш бік, довелося вистрілити йому в ногу...
 
-- Ви теж старожил служби, можете багато чого пригадати. Які спецоперації "Сокола" за ці роки вам найбільше запам'яталися?
 
-- Їх було безліч, але кожна цікава по-своєму. До речі, сама спецоперація зі знешкодження банди чи окремого злочинця може розроблятися тижнями і навіть місяцями, а кінцевий її етап, процес затримання триває, як правило, лічені секунди, максимум хвилину. Якщо більше ніж хвилина -- отже, щось пішло не так. До слова, під час затримань ми часто маскуємося, залежно від ситуації, то під лікарів "швидкої", то під комунальників чи ремонтників, то ще якось. Головне -- підійти впритул до озброєного злочинця, аби той нічого не запідозрив, і миттєво здолати його опір. Адже бували випадки, коли наші "клієнти" тримали пальці на курку пістолета чи кільці гранати і в будь-який момент могли накоїти лиха. Скажімо, торік у Мукачеві ми затримували наркомана під час збуту зброї, який мав заряджений пістолет, із патроном у патроннику, а запобіжника в цій зброї взагалі не було... Тож вистріл міг статися в будь-яку секунду. Довелося розіграти сценку, буцімто його зустрів давній друг, пішов обніматися... Той устав з-за столу, простягнув для привітання руку, а до пістолета вже не мав часу дотягнутись...
 
За період свого існування наш відділ безпосередньо здійснив 4369 спецоперацій із затримання зловмисників. Ми працюємо завжди спільно з оперативниками УБОЗу. Загалом за цей період закарпатський УБОЗ виявив 3576 злочинів, в тому числі 1704, вчинених організованими злочинними угрупованнями. Порушено 2438 кримінальних справ, до суду направлено 209 кримінальних справ стосовно організованих груп. Загалом у злочинців було вилучено 1185 кг наркотичної сировини, 273 одиниці вогнепальної зброї, понад 49 кг вибухівки, 65 вибухових пристроїв. Затримано 498 учасників та 112 лідерів бандформувань, вилучено понад 100 одиниць вогнепальної зброї з часів Великої Вітчизняної Війни, 1813 набоїв, понад 30 кг наркотичних засобів, 23 кг ртуті, 48 гранат тощо.
 
З найбільш резонансних злочинів запам'ятались такі. У 1996 році біля прикордонного переходу на КПП "Тиса" ми знешкодили стійку організовану злочинну групу, члени якої займалися переміщенням важкого синтетичного наркотику із Західної Європи в країни СНД. У злочинців вилучили 10 тисяч пігулок "екстезі". У нашому активі -- і знешкодження бандитського угруповання, так званої групи Шабатова (ця банда із застосуванням вогнепальної зброї скоювала розбійні напади на підприємців); ОЗГ, яка транспортувала героїн з республік Середньої Азії в країни Західної Європи протягом 1997-1998 років.
 
Не можна не згадати і знешкодження в Ужгороді відомого кримінального авторитета на прізвисько "Гая" та двох активних членів угруповання, які протягом 1998-1999 років займались вимаганнями, супроводжуючи свої дії фізичним насильством. Усі члени цього ОЗУ були засуджені до різних строків позбавлення волі. Згодом, у тому ж таки 1999-му ми затримали злочинну групу з мiжнародними зв'язками у складi трьох осiб, яка намагалася збути в Європі нелегально привезені з Росiї на Закарпаття 20 кг радiоактивної уранової сумiшi. У зловмисників тоді вилучили пiстолет, гранату та набої рiзного калiбру. А в 2000 році "Сокіл" знешкодив зловмисників, котрі збували вогнепальну зброю. Зокрема, поблизу Перечина вони намагалися продати велику партію автоматичної зброї іноземного виробництва: пістолети-кулемети "Скорпіон", пістолети "Беретта", "Парабелум", карабін "Сайга" з оптичним прицілом та понад сотню набоїв різного калібру.
Розкрили співробітники УБОЗу і резонансний злочин -- розстріл у грудні 1998 року в Мукачеві депутата Закарпатської обласної Ради Михайла Токаря. Оперативно-розшукові заходи проходили у тісній взаємодії із спецпідрозділами поліцій Чехії, Словаччини, Польщі, Росії, Білорусі, а також ГУБОЗ МВС України та УБОЗ УМВС України в Донецькій області. Було встановлено, що вбивство депутата скоїло організоване злочинне угруповання вихідця з Донеччини та жителя Ужгорода Є.Ігнаткіна, відомого в кримінальних колах на прізвисько Женя Донецький. На конспіративній квартирі в Донецьку ми затримали трьох безпосередніх виконавців цього замовного вбивства, далі в Ужгороді заарештували четвертого учасника ОЗУ, через якого виконавці отримали зброю та засоби зв'язку. А в січні 2000 року внаслідок спільної спецоперації в Празі на конспіративній квартирі був затриманий лідер ОЗУ Є.Ігнаткін. Чотирьох членів банди суд засудив до 15 років позбавлення волі кожного, п'ятий одержав чотири роки позбавлення волі.
 
У лютому 2002 року "Сокіл" знешкодив чеченську банду, котра займалася вимаганням грошей у закарпатців. Чотирьох учасників цієї ОЗУ затримали в центрі Мукачева на автостоянці таксі саме під час передачі потерпілим їм грошей. У лідера банди вилучили револьвер, а на конспіративній квартирі – ще один пістолет іноземного виробництва з глушником, 23 набої до нього та бойову гранату РГД-5.
 
У серпні 2009 року відбулася спільна спец операція із затримання в одному з сіл неподалік Чопа організованої групи, яка налагодила незаконне вирощування конопель, виготовлення марихуани та збут на території Закарпаття та інших областей України екстракційного опію. До її складу входили троє закарпатців. З'ясувалося: зловмисники придбали і незаконно зберігали екстракт з макової соломки (понад 253 літри). А на земельній ділянці таємно вирощували коноплі, зокрема вилучили понад 18 кілограмів марихуани та 3350 рослин конопель.
 
Співробітники ВШР "Сокіл" здійснили і спецоперацію зі знешкодження злочинної організації. До її складу входили 15 осіб, які займалися на території Ужгорода та району незаконним обігом наркотичних засобів, крадіжками автомобілів та іншого майна громадян. Всього учасники цієї банди скоїли 14 злочинів.
 
А на початку 2011 року на КПП "Вилок" затримали наркоділків із 40 літрами опію, який зловмисники привозили з Угорщини й збували в Тернополі та Криму. В лідера ОЗУ вилучили пістолет.
 
-- На завершення, Володимире Васильовичу, ваші побажання колегам з нагоди професійного свята.
 
-- Бажаю, аби всі мої колеги завжди поверталися з бойових завдань живими та неушкодженими. Це головне. А ще хочу, щоб нам завжди сприяла професійна удача, якомога менше доводилося застосовувати зброю і ніхто не травмувався під час операцій. Зі святом!
Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
25 березня 2011р.

Теги: Сокіл, злочинність, спецпідрозділ

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини