"Свобода" попросила закарпатських угорців змусити своїх лідерів припинити займатися антиукраїнською політикою

На адресу редакції інтернет-видання Закарпаття онлайн надійшло звернення Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" до угорської громади Закарпаття.

"Свобода" попросила закарпатських угорців змусити своїх лідерів припинити займатися антиукраїнською політикою

Звернення Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" до угорської громади Закарпаття

Останнім часом керівництво Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) видало низку заяв та закидів в бік Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" та інших патріотичних організацій Закарпаття.

У відповідь звертаємося до угорської громади з наступним:

З часу проголошення незалежності України минуло майже 20 років. І весь цей час на Закарпатті українські патріоти не створювали жодних конфліктних міжнаціональних ситуацій. Мало того, для угорської громади створені чи не найкращі у світі умови для всебічного розвитку. Ніяких обмежень для розвитку культури, мови, освіти... Але чи не здається вам, що саме ваше недалекоглядне керівництво спровокувало наростаючий сьогодні конфлікт, адже:

- через ваші засоби масової інформації, за вашої фінансової підтримки на початку 90-х почало розвиватися політичне русинство, яке має на меті розколоти українське середовище;

- ваші керівники говорять, що "Українську державу слід сприймати як ворожу фортецю";

- з ініціативи ваших організацій встановлюються провокативні імперські пам'ятники та символи;

- саме ваші керівники нав'язують мешканцям Закарпаття подвійне громадянство всупереч українському законодавству;

- саме керівники Товариства угорської культури Закарпаття та Демократичної партії угорців України взяли участь у засіданні чергової "Угорської постійної наради" (Magyar Állandó Értekezlet - скорочено MÁÉRT), яке відбулося 5 листопада 2010 р. в Будапешті під егідою угорського уряду, де обговорювалося зокрема питання "боротьби за автономію"

- та ж саме ваші партії ведуть виборчі кампанії в Україні виключно угорською мовою, ігноруючи державну всупереч чинному законодавству.

Невже цей далеко не повний перелік дає підстави говорити про якісь міфічні антиугорські прояви?

Змусьте ваших недалекоглядних лідерів припинити займатися антиукраїнською, антидержавною, протизаконною діяльністю, і ніхто вас й словом не зачепить. Ми, українські патріоти, не маємо ніяких претензій до угорського народу. Але ми завжди, на кожному кроці, будемо відстоювати інтереси Української Держави.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн , днями Товариство угорської культури Закарпаття висловило стурбованість з приводу антиугорських публікацій в ЗМІ.

23 березня 2011р.

Теги: угорський, антиукраїнський, Свобода

Коментарі

Томаш 2011-03-26 / 21:35:00
"і свою діяльність посв ячую розбудові УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ" - поділися досвідом...цікаво

тарас 2011-03-26 / 10:19:00
Magyar Ember, 25.03.2011 01:18

судячи з твоїх коментів інструктором-ідеологом був якраз ти з твоєю україножерською позицією, саме твій спосіб мислення нагадує ідеологів фашизму чи комунізму.


ОК! 2011-03-26 / 09:42:00
Magyar Ember, 25.03.2011 01:18

Що я зробив для своєї держави - розказати тут місця не стане, та й не для твоїх це вух, тим більше комусь сповідуватися. Але в компартії точно не був і свою діяльність посв ячую розбудові УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ

Magyar Ember 2011-03-25 / 01:18:00

Патриоту 24.03.2011 12:28

"не далеко той час, коли УКРАЇНЦІ нарешті будуть керувати Українською державою"

Твоя "исповедь" напоминает мне другие, известные строчки:

"Я знаю город будет, я знаю саду цвесть, когда такие люди, в стране советской есть".
У тебя, националиста-патриота, логика и образ мышления компатибельный с советской доктриной строительства светлого будущего. Соngratulation!

А вообще, если не секрет, можешь сказать, что ты лично полезного в своей жизни сделал для твоей страны? Только не говори, что был инструктором-идеологом в райкоме.


Томаш 2011-03-24 / 20:39:00
"а ці хлопці це щирі укр. патріоти" - супер сказано, особливо "щирі" )))

Юра 2011-03-24 / 19:04:00
Слухай hunhi шовініст це ти і твоя мадярська кмкс метою діяльності якої є входження Закарпаття до Мадярщини, а ці хлопці це щирі укр. патріоти, як ті хлопці що не побоялися дати відсіч мадярсько- фашистським окупантам і стати на захист Карпатської України в 1939 р.

Hungi 2011-03-24 / 17:00:00
"... в якій буде комфортно і простим угорцям" Нарешті тверезий вислів ! Прикро лише, що "не лише "купа каміння" заважає вандалам, але і статуя письменнику в центрі Ужгорода, якого теж фарбою обливають ... Цілодобово охороняти мають цей пам"ятник ( а не "купу каміння" ... ). Тому, стосовно "верецького каміння" - це лише привід для "ігри у війнушку". Прості українці - прекрасні люди - це розуміє любий угорець. Не було б угорців - відома усім групка націонал-шовіністів ( які себе називають щирими українцями ) знайдуть інших "вороженьок" ... а коли інших не буде та й між собою можно "силою помірятися" ...

ОК! 2011-03-24 / 12:28:00
Розкажу і я одну історію з мого життєвого досвіду:

На прикінці 80-х, початку 90-х на Закарпатті, як і в усьому СССР почалися демократичні процеси, почали створюватися різні громадські організації - українські, угорські. румунські,... І тоді всі діяли спільно, контактували, допомагали один одному, спільно планували, як боротися проти "імперії зла" Більше того, тодішні керівники КМКС часто надавали нам технічне обладнання для друку листівок, відозв, ми організовували спільні акції, мітинги, пікетування... Коли враз, після однієї поїздки керівників КМКС до угорщини, все різко змінилося. Угорці почали незрозумілі для нас розмови про те, що ми не українці, що ми русини, що Закарпаттю потрібна автономія. Одночасно, комуністи-керівники області, після поїздки в Москву організовують русинські товариства, ініціюють разом з угорцями в обласній раді розгляд питання про автономію, і пішла повна співпраця кгб-комуняк-угорців-русинів. Ми, українські патріоти все це бачили, розуміли кому, що вигідно, розуміємо і тепер. І хоч би які ярлики ви зараз нам не вішали, ми і розумом, іполітичним досвідом, і інтуїтивно все прекрасно розуміємо. І сьогодні, на жаль, бути в Україні українським патріотом не вигідно, не "модно"- не було ще в Україні української влади. Але наші ряди зростають, все більше і більше закарпатців нас розуміють і не далеко той час, коли УКРАЇНЦІ нарешті будуть керувати Українською державою, в якій буде комфортно і простим угорцям.

Magyar Ember 2011-03-24 / 02:01:00

2 Віктор, 23.03.2011 20:49

Особисто для мене зовсім ролі не грає, якої Ви Вікторе національності.
Але хотів би Вам привести приклад з мого життєвого досвіду:

У 60-х роках я виступав за юнацьку збірну області по футболу. Крім мене в команді були ще хлопці з різних куточків області. Значна частина з нас розмовляли між собою по- угорськи. Русинські хлопці між собою розмовляли по- їхньому, по- русинськи, інші по- російськи або по- українськи. Були навіть болгарин, серб та словак. Для нас це не мало ніякого значення, хто він такий. Я розмовляв майже зі всіма на їх рідній мові. Інші мадярські хлопці спілкувалися переважно на російській. Тренер наш, Золтан Дёрфі, нині покійний, слабо володів російською мовою і ми йому допомагали. Ми уміли поважати один одного і бути дружніми. We was a true team - справжня команда. Золі-бачі, наш тренер, був для всіх нас як рідний батько. Принциповий, безкомпромісний, вимогливий і завжди готовий допомогти. На зборах в перший день збирав табелі за останню четверть і собі записував хто як у школі встигає. Одного "із наших", гравця основного складу, відправив у запас, бо той мав за останню четверть незадовільну оцінку. Цей етап у моєму житті мені багато чого дав, він зробив мене толерантним до будь- якої національності, навчив мене поважати інших, не бачити в інших "Untermenschen"(унтерменшен - принизливе, расистське ставлення до інших національностей), бути пристойним, душою відкритим до всіх тих, кому властиві риси людяності.
Те саме було і в нашому ансамблі - zenei együttes. Хлопці були різні, мадяри, українці, росіяни, роми, ...

Нам ніхто не намагався внушити властивості, які є недостатком вихованості, і які засудило людство.
Наші вчителі не були пластуни, які розпоширюють серед молоді расистську ідеологію ....

Той маразм, який практикується націоналістами на цьому сайті, є відображенням того, наскільки хворе сьогоднішнє українське суспільство. Цей факт в недалекому майбутньому ще стане великою перепоною у розвитку цього суспільства, а також під час його інтеграції у складі світової спільноти.

Ось тому Вікторе вважаю, що той актуально великий дефіцит культури в українському суспільстві на Заході країни може оказатися роковим тому, що така країна світовій спільноті непотрібна.

Українка 2011-03-23 / 23:28:00
Повністю підтримую звернення "Свободи"

тарас 2011-03-23 / 23:02:00
Ну і пішли ці йоббіки під три чорти. Їм хоч з Верецьким перевалом, хоч без нього, вони не націоналісти, а шовіністи. В їхній програмі зазначено, що Закарпаття повинно ввійти в склад "великої угорщини". Тому правильно Куцин зробив, що зірвав з ними переговори, якщо це навіть було зроблено несвідомо

куруц 2011-03-23 / 22:56:00
..вся істерика мадярських політиканів не більше ніж блеф - от у Австрії де правий хайдер ? ..їхав дуже швидко і вилетів у кювет..так буде і з мадярськими політиканами... небагато пройде часу - і мадярський шовінізм закриє сам себе в кордонах і тоді прості угорці будуть копкати їх під зад...

куруц 2011-03-23 / 22:47:00
...стосовно памятника на Верецькому перевалі - йоббік отримав козирну карту в підігріванні настроїв в угорщині...йоббік взагалі з котушок зїхав - вони вже перейменовують вулиці в Будапешті - наприклад площу Московську або пл.Рузвельта... цікаво як відреагують росіяни та британці? ... окрім того з подачі угорських правих в суспільстві розпочалися полювання на відьом - "Свобода" в порівнянні з ними -відпочиває...

націоналіст з Закарпаття 2011-03-23 / 22:27:00
На Верецькому перевалі нема ніякого мадярського пам'ятника, там лише купа каміння, звалена на українських кістках. Всі звинувачення, подані у заяві абсолютно правильні і обгрунтовані

Стас 2011-03-23 / 22:11:00
Геть мадярських окупантів в Мадярію!

Ember Zoltán 2011-03-23 / 22:02:00
Останнім часом керівництво Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) видало низку заяв та закидів в бік Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" та інших патріотичних організацій Закарпаття.


Е.З.: после того, как свободовцы пошли молотами, ломами, огнем и краской разваливат венгерские памятники. Я не строронник КМКЦ (наоборот: я не разделяю их идеологию), но ни Ковача, ни Брензовича, ни Милована никто не видел, чтоб они руку подняли против любого украйинского памятника!


У відповідь звертаємося до угорської громади з наступним:

З часу проголошення незалежності України минуло майже 20 років. І весь цей час на Закарпатті українські патріоти не створювали жодних конфліктних міжнаціональних ситуацій. Мало того, для угорської громади створені чи не найкращі у світі умови для всебічного розвитку. Ніяких обмежень для розвитку культури, мови, освіти...

Е. З.: умру от смеха, и боюсь, мой коммент не доипишу:)


Але чи не здається вам, що саме ваше недалекоглядне керівництво спровокувало наростаючий сьогодні конфлікт, адже:

- через ваші засоби масової інформації, за вашої фінансової підтримки на початку 90-х почало розвиватися політичне русинство, яке має на меті розколоти українське середовище;


Е. З. : доказательстрва в студию! Название газет, материала, номер, число! Без этих одно пустословие, но как говорят: плохому патриоту Москва, Будапешт, Брюссел, Пекин, Тел-Авив и черт знает, что еще мешает.

- ваші керівники говорять, що "Українську державу слід сприймати як ворожу фортецю";


Е. З.: Признаю, Ковач этими словами переборщил. Но спасает его, что он это сказал после того, как тот нещастный лембергский министр образования поставил перед собой целю закрыть все национальные школы Украины!

- з ініціативи ваших організацій встановлюються провокативні імперські пам'ятники та символи;

Е. З.: как Русин Вал. отметил, они были поставлены в рамках закона, то ест с разрешением вышестоящих органов. Хочу напомнить: на открытии памятного знака не верецком перевале был присутный тогдашний голова обгосадминистраций, Олег Хаваши, и чрезвычайный посол Укрины в Венгрии, Дмитрий Ткач. От меня добавлю: эти не имперские, а исторические панятники, которые свазаны с венгерским наордом тысячи лет.

- саме ваші керівники нав'язують мешканцям Закарпаття подвійне громадянство всупереч українському законодавству;


Е. З.: Венгерский парламент принял закон, который касается всех венгров мира. Руководители венгерских организаций ничего не нвязывают. Читатйте на этом же сайте интервю Ишствана Гайдоша, председателя УМДС.

- саме керівники Товариства угорської культури Закарпаття та Демократичної партії угорців України взяли участь у засіданні чергової "Угорської постійної наради" (Magyar Állandó Értekezlet - скорочено MÁÉRT), яке відбулося 5 листопада 2010 р. в Будапешті під егідою угорського уряду, де обговорювалося зокрема питання "боротьби за автономію"

Е. З.: Может и обговаривали этот вопрос. Но какой украинский(!) закон запрещает такие дискуссии, больше скажу: какие украинские законы запрещают ПРОСИТь автономию мирным путем?!

- та ж саме ваші партії ведуть виборчі кампанії в Україні виключно угорською мовою, ігноруючи державну всупереч чинному законодавству.

Е. З.: во первых это не правда, были листовки плакатю и на украинском языке, во вторых, они хотели завоеват симпатию как раз венгерского населения. На каком языке к ним обращаться, если не на родном?! (Может со завтрашнего дня только борщ можно будет нам приготовить, а кто посмеет сварить бограчгуляш, его в тюрму посадят?)

Невже цей далеко не повний перелік дає підстави говорити про якісь міфічні антиугорські прояви?

Змусьте ваших недалекоглядних лідерів припинити займатися антиукраїнською, антидержавною, протизаконною діяльністю, і ніхто вас й словом не зачепить. Ми, українські патріоти, не маємо ніяких претензій до угорського народу. Але ми завжди, на кожному кроці, будемо відстоювати інтереси Української Держави.


Е. З.: на первые вызказывания я уже выше отреагировал. А на последнее предложение скажу одно: дорогие уж очен болшьие и очень многочисленные "патриоты", не там то врага ищете УКРАИНСКОГО ГОСУДАРСТВА!




сорри 2011-03-23 / 21:56:00
patriot, 23.03.2011 21:42
...tobi sce ne nabridlo cja fasistsko nazionalistishna ideologija,.... (с)

Яка? Де вона? В твоїх коментарях? Чи в тебе в голові? Ну тоді так, набридла... :)

...na pidkarpatji zhivutj rozumni ljudi...(с) Не сумніваюся. Бо такі. як ти, виїхали до Мадярщини. Ще трохи таких, як ти, залишилося, але і ті скоро виїдуть...:))

старий дідо 2011-03-23 / 21:52:00
шановний адмін, перекладіть будь-ласка коментарь або видаліть його бо я не розумію що там написано. може він там ображає когось?

patriot 2011-03-23 / 21:42:00
djakuju admine,sco zalisiv mij koment.sari tot zhe pipa,tobi sce ne nabridlo cja fasistsko nazionalistishna ideologija,abo ne hoches porozumiti.sco na pidkarpatji zhivutj rozumni ljudi,perevazhna bilsistj z jakih povazhaje odin odnoho,i ti ta tobi podibnice pozavchorasnij nich.

Уж 2011-03-23 / 21:42:00
Rusyn Val, якби влада була українська, то таких "пам"яток" би не було, а мадяри і справді прихаміли і давно пора це припинити!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини