"FORZA" представила нові проекти для чотирьох регіонів України

10 березня у приміщенні офісу громадської організації Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону ФОРЗА відбулася прес-кава, метою якої стало представлення основних результатів впровадження проекту FORZA, що завершився наприкінці минулого року, та нових проектів, заходів і напрямків роботи у форматі громадської організації.

"FORZA" представила нові проекти для чотирьох регіонів України

Голова ГО ФОРЗА Леся Лойко розпочала прес-конференцію з представлення найбільш вагомих і сталих результатів семирічної роботи швейцарсько-українського проекту FORZA, серед яких були згадані: застосування в лісовому господарстві України нових підходів наближеного до природи лісівництва, закріплених в законодавчих документах та стратегічних програмах розвитку галузі; методологія планування ведення лісового господарства з залученням представників громад, що була включена до вдосконаленої інструкції з лісовпорядкування; розвиток сільського та пішохідного туризму як складових Закарпатського Туристичного Шляху; розробка кластерного аналізу для Карпатського регіону України і допомога у створенні 2 кластерів в галузі деревообробки; вдосконалення навчальних планів і програм для майбутніх спеціалістів лісової галузі і створення та функціонування Карпатського регіонального навчального центру в м.Івано-Франківськ, на базі якого пройшли підвищення кваліфікації 216 майстрів лісу з 4 Карпатських областей.  Швейцарсько-український проект FORZA, фінансований Швейцарською Конфедерацією, був наймасштабнішим польовим проектом технічної співпраці в галузі лісового господарства України. 

П. Лойко також представила створену в 2009 році громадську організацію, основною статутною метою діяльності якої є сприяння сталому розвитку Карпатського регіону України в економічному, екологічному та соціальному аспектах управління природними ресурсами і розвитку громад через реалізацію відповідних програм, проектів, заходів та подій. На сьогоднішній день громадська організація є партнером у кількох європейських проектах, про які детальніше розповіли менеджери організації.

Одним з проектів, в яких бере участь ГО ФОРЗА, є проект IN2WOOD, розповіла Радміла Устич. Проект розпочався у 2010 році; головною метою цього масштабного проекту, фінансованого ЄС, є зміцнення зв'язків між європейськими лісовими кластерами та розроблення спільних стратегій розвитку галузей лісового сектору в регіонах-партнерах. IN2WOOD об'єднує 13 партнерів з шести європейських країн. На сьогодні перші результати роботи проекту (аналіз ситуації в регіонах) вже викликали значний інтерес європейської спільноти, а майбутні напрацьовані спільні пілотні проекти покликані підготувати лісовий сектор до викликів, пов'язаних із майбутнім попитом на інноваційну продукцію, послуги та процеси.

Про проекти "Європейський тиждень мобільності в Карпатах" та "КАРПАТСЬКИЙ туристичний шлях" поінформувала Наталія Волошина. Обидва проекти виконуються в рамках програми ЄІСП HUSKROUA та фінансуються ЄС. Європейський тиждень мобільності (ЄТМ) – це загальноєвропейська ініціатива, яка існує з 2002 року та щорічно проходить протягом вересня, і головне призначення якої – змінити підходи до  міського транспорту, зменшити рівень використання особистих автомобілів, і, відповідно, шкідливих наслідків від їх використання для людини і навколишнього середовища, підвищити обізнаність жителів міст і сіл про проблему неефективного міського транспорту та можливості покращення ситуації в їх громадах. Починаючи з 2010 року до ЄТМ приєдналися дві громади України, - с. Костилівка та м. Львів. Цього року, в рамках проекту "Європейський тиждень мобільності в Карпатах", який реалізується спільно ГО ФОРЗА та Агенцією сприяння регіонального розвитку Кошице, будуть організовані інформаційні семінари, зустрічі та консультації з керівництвом місцевих органів влади, які мають бажання і можливості здійснити кроки з покращення навколишнього середовища та провести Європейський тиждень мобільності в своїх громадах. Словацькі партнери, які залучили до цього проекту також угорських та польських колег, в ході проекту ділитимуться своїми знаннями і досвідом щодо того, як організувати ЄТМ.

Проект "КАРПАТСЬКИЙ туристичний шлях" реалізується з початку цього року групою громадських організацій. Головним словацьким партнером є згадана Агенція сприяння регіонального розвитку Кошице, українські партнери: Агентство регіонального розвитку та транскордонної співпраці „Закарпаття", ГО "ФОРЗА" та ГО "Тур'євроцентр". Головною метою проекту є покращення рівня розвитку транскордонного туризму в Карпатському регіоні і таким чином – сприяння соціально-економічному відновленню та розвитку прикордонних територій України та Словаччини. В рамках проекту передбачається проведення навчань для суб'єктів підприємницької діяльності у туристичній сфері, розроблення та тестування нових туристичних продуктів, розбудова туристичної інфраструктури.

На завершення прес-конференції Леся Лойко розповіла про напрямки майбутньої роботи команди громадської організації, а це, в першу чергу, покращення використання природних ресурсів в регіоні, розвиток лісового сектору, включаючи вдосконалення підходів у навчанні спеціалістів галузі, робота з шкільними лісництвами, розвиток кластерів, розвиток місцевих громад, сталий туризм тощо.  

15 березня 2011р.

Теги: FORZA, проектр, розвиток

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини