Маріан Токар: «Карпатська Україна стоїть в одному ряду з державністю Гетьманщини, ЗУНР і УНР»

Проголошення 72 роки тому незалежної Карпатської України – найсвітліша сторінка в історії закарпатців.

Маріан Токар: «Карпатська Україна стоїть в одному ряду з державністю Гетьманщини, ЗУНР і УНР»

 Як це відбувалось – розповідає Маріан Токар, доцент кафедри політології УжНУ, один із провідних вітчизняних учених з цієї тематики.

– Пане, Маріане, певно, важливо усвідомити, що ця подія не була одноразовим актом, який було здійснено в Закарпатті 15 березня 1939 року?

– Звичайно. Навіть, попри утворення Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, їх подальше возз'єднання (Акт злуки від 22 січня 1919 року), національно-визвольна боротьба не завершилася успіхом. Більше того, українські землі виявилися поділеними між кількома країнами. Державність встановилася на більшості української території у формі радянської республіки. Щоправда, говорити про її самостійний і незалежний характер не можна. Тому наступним етапом, який став прямим проявом встановлення незалежної української державності на її території, є Карпатська Україна.

– Карпатська Україна була автономна чи незалежна держава?

– Спочатку – автономна у складі федеративної Чехословаччини, а згодом – самостійна Карпатська Україна, проіснувавши впродовж надзвичайно короткого відрізку часу – з жовтня 1938 року до другої половини березня 1939 року. Незважаючи на це, в краї відбувався такий бурхливий розвиток політичних подій, що до Карпатської України була прикута увага всієї світової громадськості. Цей факт надав можливість говорити про державотворче призначення українців Закарпаття у 1939 році. Недарма сучасні вітчизняні політологи й історики ввели Карпатську Україну в періодизацію українського державотворення.

– Іншими словами, нині Карпатська Україна розглядається не інакше, як один із етапів державного будівництва незалежної України.

– Так. У цьому й полягає найважливіше значення історичних подій у нашому краї, що визнано в наші дні й на офіційному рівні. Героїчний виступ 1939 року став своєрідним ланцюжком на хронологічній осі від державності Київської Русі до здобуття незалежності на початку 90-х років минулого століття. Відтак Карпатська Україна стоїть в одному ряду з державністю Гетьманщини, ЗУНР і УНР, а лідер Карпато-Української держави – Августин Волошин – заслужено, хоча й посмертно, проголошений Героєм України.

– Утворення Карпато-Української держави, певно, стало наслідком кількох надзвичайно суттєвих факторів – як внутріполітичних, так і зовнішніх?

– На мою думку, перш за все, це стало результатом багаторічної співпраці українських патріотичних сил у всіх сферах суспільно-політичного життя. Завдяки активній діяльності українських політичних партій, товариств, окремих громадсько-культурних діячів поступово зростали національна свідомість краян, самоусвідомлення своєї політичної єдності з усім українським народом. До Карпатської України закарпатці йшли складним шляхом. Наслідки Першої світової війни надали нового дихання національно-визвольним потугам українців. Вони проявилися в спробах встановлення нових політичних відносин. А реалії Гуцульської Республіки, Хустського конгресу підтверджують прагнення закарпатців до державного життя.

– Пане Маріане, які ж передумови проголошення Карпатської України?

– Після входження історичного Закарпаття до складу Чехословацької Республіки (1919 рік), на основі адаптації суспільства до демократичних умов тогочасності розпочався новий етап політичної зрілості закарпатців. Упродовж 20-30-х років ХХ століття вони пройшли важкі випробування демократією, шукали можливості власного державотворення. Крім того, демократична система витворила нове явище суспільно-політичного життя – партійний плюралізм, що виражався в існуванні різних як за культурно-національним складом, так і за структурно-організаційною базою політичних партій.

Внутрішньополітичне становище Карпатської України наприкінці 30-х років було складним і неоднозначним. На деякий час зуміли об'єднати свої зусилля в боротьбі за автономні права представники українського та русофільського напрямків. Ця боротьба завершилася перемогою в жовтні 1938 року, коли празький уряд дав згоду на формування автономного кабінету міністрів Андрія Бродія. Однак, перший уряд діяв недовго. Його заміна кабінетом міністрів Августина Волошина засвідчила кардинальну зміну політичної орієнтації. На відміну від свого попередника, Августин Волошин взяв курс на українізацію всього суспільно-політичного життя краю.

Значною була допомога українців, які проживали в різних країнах світу. Уряду Августина Волошина вдалося встановити стосунки з багатьма організаціями української діаспори, які організували збір коштів, продуктів харчування та іншу матеріальну допомогу населенню Закарпаття. Не залишилися осторонь українці, які проживали в країнах Європи, Азії, Америки та Далекого Сходу. Вони вбачали в автономній державі зародок майбутньої соборної України.

Особливо активізувалася діяльність уряду Карпатської України напередодні та під час виборів до крайового Сойму (12 лютого 1939 року). Вони принесли повну перемогу партії Українське національне об'єднання, дозволивши президенту Чехословаччини призначити засідання першого українського парламенту в історії краю.

– Як була проголошена Карпатська Україна?

– 14 березня 1939 року в Хусті на спільній нараді членів уряду, Української Народної Ради, лідерів партії УНО, депутатів Сойму прем'єр-міністр Августин Волошин проголосив самостій¬ність і суверенність Карпатської України. Скликаний 15 березня 1939 року Сойм затвердив цей факт. У цілому було проведено шість засідань Сойму, які прийняли рішення, що мали велику істо¬ричну вагу для становлення молодої Карпато-Української держави.
Зокрема, Закон №1 проголошував:
§1. Карпатська Україна є незалежна Держава.
§2. Назва держави є: Карпатська Україна.
§3. Карпатська Україна є республіка з президентом, обраним Соймом Карпатської України, на чолі.
§4. Державна мова Карпатської України є українська мова.
§5. Барва державного прапору Карпатської України є синя і жовта, причому барва синя є горішня, а жовта є долішня.
§6. Державним гербом Карпатської України є дотеперішній краєвий герб: ведмідь у лівім червонім півполі, і Тризуб св. Володимира Великого з хрестом на середущому зубі.
§7. Державний гімн Карпатської України є: "Ще не вмерла Україна...".
§8. Цей закон обов'язує зараз од його прийняття.

Обраний Соймом Карпатської України президент Августин Волошин утворив новий уряд у такому складі: прем'єр-міністр і міністр закордонних справ Юліан Ревай, міністр внутрішніх справ Юрій Перевузник, міністр господарства і оборони Степан Клочурак, міністр фінансів та комунікацій Юлій Бращайко, міністр здоров'я і соціальної опіки Микола Долинай, міністр освіти й релігійних справ Августин Штефан.

Рішенням Сойму змінили державно-правовий статус Карпатської України. З цього часу, хоча в деякій мірі символічно, вона перестала бути складовою частиною федеративної Чехословаччини і стала незалежною державою. Проголошення повної незалежності Карпатської України стало важливим політичним актом, хоч не мало міжнародного визнання. Але Карпатська Україна на той час виявилася єдиною державою, де невелика гілка українського народу проголосила свою незалежність і заявила про бажання жити державно-політичним життям.

– Але реалізувати ці плани так і не судилося.

– На жаль, так. Молода незалежна держава, так і не розпочавши свою нормальну життєдіяльність, припинила своє існування. Одержавши згоду Німеччини на окупацію Карпатської України, гортистські війська, не зустрічаючи будь-якого опору з боку чехословацьких військ, упродовж 14-18 березня 1939 року зайняли всю територію краю. Справжній бій їм дали тільки карпатські січовики, хоча зупинити просування ворога й не змогли. Однак, незважаючи на короткочасність свого існування, саме виникнення Карпатської України як держави ще раз продемонструвало всьому світові, що на Закарпатті живуть українці, які бажають мати свою державність разом зі своїми братами з Великої України.

Філіп Жирош, Закарпатська Країна

14 березня 2011р.

Теги: Карпатська Україна, Маріан Токар, Августин Волошин,

Коментарі

Прохожий 2011-03-19 / 18:36:00
Предыдущий текст - мой.

2011-03-19 / 18:35:00
"Як Русини Стали Українцями" - меня не особенно беспокоит, потому что об этом много пишут, в том числе и на этом сайте. Я просто хотел обратить внимание спорящих на некоторую нелогичность рассуждений.
Вместо попытки понять - типичное нацхамство...
Сколько времени нужно хаму, чтобы превратиться в ЧЕЛОВЕКА?
20 явно мало...

KK 2011-03-19 / 16:30:00
Явна провкація. І 'аноним' і 'Прохожий' їхніми тут НЕ ПІСТАВНИМИ заявами підкреслюють їхнє приналежність до школи русинської бутафорії. Оба не здатні усвідомити інформацію данно у статті
цитовано в статті в низу 'Як Русини Стали Українцями' написано Василем Балушоком, (://славс.орґ.уа/як-русіні-сталі-укрантсямі). У ці статті, Балушок явно досліджує і підґрунтовно виясанює як старий етнонім 'русин' було вживано по всіх теренах Україні, включаючи і Закарпаття. Русинська теза про окремого народу, як свідчить Балушок, залишається як бутафорія най вищого видуманого сорту. Бутафоріа є бутафорією!

Прохожий 2011-03-19 / 13:04:00
"Ще один преДятел..."
Как я пнимаю - автор этого комментария - истинный украинец, причем представитель элиты, поскольку научен писать не только под стол, но и на столе...
Поэтому,
"УКРАИНЦЫ" - искусственно, с политическими целями созданная нация, не имеющая исторических корней, состоящая из представителей разных наций, народов и это искусственное создание не имеет научного обоснования." - но и не имеющая будущего с элитой такого умственного уровня.
К сожалению, поскольку за "незалежнисть" голосовал ия, и это государство - мое...

2011-03-19 / 12:12:00
Ще один преДятел...)) Якщо Прохожий, то проходь мимо...))

Прохожий 2011-03-19 / 11:55:00
Господа комментирующие, хочу обратить ваше внимание на то, что "АНОНИМ" хотел приведенными цитатами и изданиями подтвердить тезис -"Русини – окремий центральноєвропейський народ, а не один з етносів у складі українського народу".
Но как от его внимания, так и от внимания других ускользает более общий вывод, в том числе и из приведенных им аргументов - "УКРАИНЦЫ" - искусственно, с политическими целями созданная нация, не имеющая исторических корней, состоящая из представителей разных наций, народов и это искусственное создание не имеет научного обоснования.

2011-03-18 / 21:26:00
Гарна стаття!

KK 2011-03-18 / 17:40:00
Сорри - так, так ви робите правільне зауваження. Справді тільки одна різниця у цих двох є що один пропагує свої нисинитниці у корчмі, а другий в підвалі лялькового музею...:-)

сорри 2011-03-18 / 17:27:00
КК, у радянській Україні середня освіта була обов'язковою, а тому читати і більш-менш якісно викладати свої думки на письмі навчилися майже всі. Щоправда, дехто навчився цього трохи краще (як от анонім), а хтось не навчився взагалі (як бачимо у випадку Жаливи). Але загальна обов'язкова освіта не гарантує здатності думати і наявності совісті. В цьому сенсі однаковою мірою непощастило і Жаливі, і анонімові... :)

KK 2011-03-18 / 17:18:00
Сорри - але на жаль цей 'датель' (чи 'придатель') повинен знати краще чим Жалива, тому що видно по письмі що закінчив більше чим 8 класів (але також видно що ніколи не досягнув ступення маґістрату!)
:-)

сорри 2011-03-18 / 17:06:00
анонім, 18.03.2011 16:42
... я привів цитату з канадського академічного видання...де у передмові до першого тому автор Михайло Марунчак об’єктивно констатує: ... Прийнято модерний термін «український» замість давнього, історичного, ВКРАДЕНОГО УКРАЇНЦЯМИ (с)

На сайті "Закарпаття online" з'явився другий, після Жаливи-Старости дятел.

Аноніме, я вам уже говорив, що в оригіналі звучить не ВКРАДЕНОГО УКРАЇНЦЯМИ, а ВКРАДЕНОГО В УКРАЇНЦІВ.

У вас труднощі з перекладом чи з головою?... :))

KK 2011-03-18 / 16:59:00
СраКа - я бачу що я аж за високо оцінив ваших здібностій, бо думав що ви людина здатна щось і прочитати і зрозумійти. Зауважте на мій коментар в низу де я написав 'Не зважаючи на що справді наголешено у ваші канадійські книжці' і далі хотів привести вашої уваги до статті 'Як Русини Стали Українцями' написано Василем Балушоком,(я навіть лишив вам всі координати де стаття находиться), але бачу що вам далі забагнулося валяти дурака...

2011-03-18 / 16:42:00
КаКа - не знаю чого мені присвоюєте чуже імя, однак я привів цитату з канадського академічного видання - не з опусу пяного федаки: "...двотомне видання 1991 року Української Вільної Академії наук у Вінніпезі (Канада), де у передмові до першого тому автор Михайло Марунчак об’єктивно констатує: «Піонерська доба українського поселення в Канаді зєднала українських поселенців. Вона обєднала їх в їхніх традиційних церквах та суспільних організаціях. Зникли регіональні номенклатури «галичан», «буковинців», «руснаків», «карпаторосів», «лемків» та інших. Прийнято модерний термін «український» замість давнього, історичного, ВКРАДЕНОГО УКРАЇНЦЯМИ терміну «руський» та «русин» (стор 8)."
Сперечайтеся з авторами тих монографій, про які згадано в коментарі, опротестовуйте наукові праці - якщо у вас вистачає освіти та наукових звань.

KK 2011-03-17 / 17:03:00
Пане Юрію - Не зважаючи на що справді наголесено у ваші канадійські книжці (хіба є велика різниця у 'ВКРАДЕНОГО УКРАЇНЦЯМИ' і 'ВКРАДЕНОГО В УКРАЇНЦІВ), то уже всім повино бути ясно що етнотермін 'русин' чи 'русняк' чи 'руський' це старі, історичні терміни якій вживалося по всією Україною століттймаи. Чи у вас справді якісь сумніви у цйому. Прочитайте статтю 'Як Русини Стали Українцями' написано Василем Балушоком якщо вам треба цйого нагадати http://slavs.org.ua/yak-rusini-stali-ukrantsyami. Тут прочитаєти таке: 'Вперше цей етнонім у збірній формі множини «русь» і в однині «русин» фіксується в «Повісті временних літ» під 911—912 рр. у договорах князя Олега з Візантією...Отож, етнонім «русь»/«русин» вживався як самоназва всього українського народу впродовж XIII — початку XVIIІ ст., і це добре задокументовано джерелами як із Волині та Галичини... також у гетьманських документах того періоду. А сама Україна тоді звалася «Руссю». Росію у нас тоді звали Московією, Білорусь — Литвою (і, відповідно, росіяни — «москалі», «москвитини», білоруси — «литвини»)...Наприклад, у записаній від кобзаря Андрія Шута з Чернігівщини думі «Хмельницький і Василій Молдавський» говориться: «Що ж то в нас гетьман Хмельницький, русин».' Пане Юрій - як ще довго ви збираєтися валяти дурака???....

2011-03-17 / 15:00:00
ВКРАДЕНОГО В УКРАЇНЦІВ -дурнику, як можна було комусь украсти щось у того, кого не існувало?

2011-03-17 / 10:03:00
Дурню, в оригіналі ВКРАДЕНОГО В УКРАЇНЦІВ, а не ВКРАДЕНОГО УКРАЇНЦЯМИ !!!!

2011-03-17 / 09:44:00
Добрим свідченням неналежності підкарпатських русинів до українського етносу може служити і двотомне видання 1991 року Української Вільної Академії наук у Вінніпезі (Канада), де у передмові до першого тому автор Михайло Марунчак об’єктивно констатує: «Піонерська доба українського поселення в Канаді зєднала українських поселенців. Вона обєднала їх в їхніх традиційних церквах та суспільних організаціях. Зникли регіональні номенклатури «галичан», «буковинців», «руснаків», «карпаторосів», «лемків» та інших. Прийнято модерний термін «український» замість давнього, історичного, ВКРАДЕНОГО УКРАЇНЦЯМИ терміну «руський» та «русин» (стор 8).
КаКа - через відсутність відповідної освіти та спадкову лінь ви нездатні сприймати інформацію. Постає резонне питання - чого пхаєте свого носа в наші справи?

Русич 2011-03-17 / 09:15:00
РУСИЧ=УКРАЇНЕЦЬ
русин+москаль=малорос

Обозриватиль 2011-03-17 / 06:36:00

Русин=Білорус


Русин=Росіян (В России до сих пор в отдаленных областях проживают русские, которые сохраняют в своем самоназвании термин "русин", а украинцы этот термин потеряли.) http://www.**********


Русин=Українець


Русин=Рутен=Руснак=Лемко-русін





 

KK 2011-03-16 / 21:54:00
Жаливо - Русин = Українець. Простішого уже не можу вам тлумачити!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини