В Ужгороді підбили підсумки конкурсу «Твоя вишиванка» (ФОТО)

11 березня в залі крайового товариства «Просвіта», що в Ужгороді, оголосили підсумки акції «Твоя вишиванка», що була приурочена до Шевченківських днів

В Ужгороді підбили підсумки конкурсу «Твоя вишиванка» (ФОТО)
Нагадаємо, що конкурс пройшов за ініціативи громадського діяча Інни Конар, а його організаторами виступили крайове товариство "Просвіта", прес-центр "Закарпаття", Інтернет-видання Закарпаття онлайн . Експертами акції стали Закарпатський музей народної архітектури та побуту, представником якого був завідувач віділу експозиції музею Василь Коцан, та Закарпатський художній інститут ім. А. Ерделі, що його представляв кандидат мистецтвознавства Роман Пилип. Не байдужими до акції були і ряд інших відомих закарпатців.
 
У конкурсі взяли участь більше 100 фотографій, головним "героєм" яких стала вишиванка. На електронну адресу Закарпаття онлайн усі бажаючі надсилали особисті фото, світлини своїх знайомих та родичів у вишиванках. Фотографії надійшли навіть із закордоння.
 
Особливістю цієї акції, головною метою якої була популяризація вишивки, народних традиції та культури, стало те, що, як наголошувалося,  переможцями стали всі без винятку її учасники. Після перегляду яскравих та оригінальних фотографій, усі, хто прийшов у п'ятницю в зал "Просвіти", отримали іменні подяки. Декому поталанило дістати і особисту пам'ятну чашку про участь в конкурсі "Твоя вишиванка" – з власною фотографією у вишиванці, котру вони висилали на конкурс. Такі призи отримали маленькі Аня Данило та Марічка Лелекач, а також Юрій Сас і Вік Коврей.
 
Підтримати акцію прийшли й музичний ансамбль та дівочий вокальний ансамбль Ужгородського коледжу культури та мистецтв, керували якими П. Сокач та П. Пензеник. Художні колективи виконали коломийки, закарпатські народні пісні "Коло річки дві смерічки", "Червена хусточка", українську народну пісню "Повіяв вітер степовий" та інші музичні твори, які відобразили колорит та дух українського народу, його різноманітні та дорогі нашому серцю традиції. Музичну частину урочистостей допоміг організувати директор Ужгородського коледжу культури та мистецтв Михайло Митровка.
 
Зі справді цікавим екскурсом в історію української вишиванки виступив професор УжНУ Сергій Федака, який зазначив, що вишиванка для українця – це трохи більше, ніж просто вишита сорочка. Це оберіг, шви якого захищають людину від різних бід. Відомий історик Закарпаття, поет та журналіст висловив надію, що така акція стане доброю традицією краю, яка проводитиметься й надалі щорічно.
 
Свою шану та любов до народного мистецтва та культури висловив і відомий закарпатський художник Сергій Глущук.
 
Детальніше про "Твою вишиванку" та її особливості нам розповіли організатори цієї акції.
 
Громадський діяч Інна Конар:
 
– Як у Вас виникла ідея створити такий оригінальний конкурс як "Твоя вишиванка"?
 
– Наближалися Шевченківські дні і хотілося відзначити їх якось по-особливому. А оскільки вишиванка для кожного українця є не просто річчю, а це є оберіг, це є відображення його Батьківщини, то кращого символу, який би зміг об'єднати всіх українців, не годі було й шукати. Ідея виникла спонтанно, але виявилася хорошою і на неї відгукнулося чимало людей. У результаті, ми вирішили організовувати цю акцію щорічно і зробити її закарпатською традицією.
 
Мені хотілося б подякувати усім людям, які зголосилися нам допомогти. Зокрема, Олегу Дибі, Павлу Федаці, пані Мирославі, Закарпатському музею народної архітектури та побуту, Закарпатському художньому інституту та товариству "Просвіта".
 
– А що було основною метою акції?
 
– Ідея акції – об'єднати наш український дух і укріпити його. Адже без духу немає і народу, нації. Хотілося, щоб наші громадяни відчули себе українцями і самоідентифікувался.
 
Тому на цьому конкурс не закінчується. Його продовженням стане виставка, яка пройде в арт-галереї, що на проспекті Свободи, 2. Як знаємо, раніше до Пасхи жінки готували вишиванки і на саме свято одягали нововишиту сорочку.
 
Допоможе нам у виставці Закарпатський музей народної архітектури та побуту. Окрім того, зголосилися надати нам свої вишиванки люди. Адже в комодах багатьох закарпатців є дуже багато цікавих вишиванок. Тому на виставці хочемо представити як вишитий одяг минулого, так і сучасності. Усе це робимо для того, аби кожний, хто прийде на виставку, міг побачити зв'язок, який є між минулим та сьогоденням.
 
У майбутньому Ви б хотіли влаштовувати ще акції, які були б пов'язані із нашими традиціями та культурою?
 
– Обов'язково. Найближчим часом хотілося б влаштувати акцію, основним атрибутом якої стали б писанки. Думаємо, що ця акція, як і нинішня, пройде за участі Інтернет-видання Закарпаття онлайн. До того ж, є ідея влаштувати прес-конференцію, де б на очах людей декілька закарпатських майстринь розмалювали писанки, використовуючи народні візерунки. Вони будуть показувати техніку малювання і розповідати про символ кожного зображення.
 
Також до Дня Незалежності України ми хочемо провести фестиваль вишиванок. Так, починаючи з вишиванок, проводитиметься ряд акцій, які будуть присвячені нашій культурі, нашим традиціям, нашій історії.
 
– Щоб Ви хотіли побажати закарпатцям?
 
– Любити свій рідний край, зберігати свої традиції, пам'ятати історію. Адже це є наше з вами минуле, культура наших дідів, прадідів. А хто має своє коріння, той має своє майбутнє. Наше ж коріння це те, від чого ми живимося. Тому потрібно його берегти, пам'ятати і дітям своїм передавати.
 
Головний редактор Інтернет-видання Закарпаття онлайн Олег Диба

– Чому Ви вирішили підтримати цю акцію?

– Бо в ній були реалізовані мої власні погляди, світоглядні засади. Я був надзвичайно зворушений отими надісланими фотографіями. Особливо, коли на світлині були маленькі діточки у вишиванках. Однак, усі надіслані фотографії по-своєму чудові. Бо всі вони несуть у собі пам'ять про наші глибинні традиції, культуру, історію. Їх свідомо топтали, давили, вибивали, виїдали, витравлювали, але не вбили, не знищили. А це – наша ідентифікація, тому її потрібно духовно відродити.
 
Вишивка об'єднує нас в щось одне – гарне, добре, цілісне. Власне на таких народних символах, заснованих на минулому, і формується наше майбутнє, наш світогляд, українська духовність і національна цілісність. Все це пам'ятається на генетичному рівні і нікуди від нас не дінеться. І ми від цього – також...
 
– Ви плануєте далі підтримувати такі акції?
 
– Безумовно, і вже домовилися до Великодня провести гарну акцію. Наші писанки несуть у собі ту саму духовну глибину, що й вишивка. Її потрібно піднімати та популяризувати – і в традиційному вимірі, і в сучасному. Не випадково гаслом акції "Твоя вишиванка" на сайті Закарпаття онлайн було "Українська вишивка – це стильно!". Стильно і модно...
 
Голова крайового товариства "Просвіта" Павло Федака
 
– Ваші враження від конкурсу "Твоя вишиванка"?
 
– Тільки найкращі. Ми особисто пересвідчилися у популярності цієї акції. На електронну пошту Закарпаття онлайн надійшло більше сотні фотографій, де були зображені люди у вишиванках. Фотографії надсилали до останнього моменту. Навіть надійшли світлини з інших країн – Італії, США...
 
– Чи маєте намір долучатися до таких акцій і далі?
 
– Крайове товариство "Просвіта" постійно проводить різні акції, але, в основному, вони відзначають особистостей. Тепер ми долучились також до відродження народних традицій, ремесел, культури. В подальшому є плани проводити майстер-класи: залучатимемо майстрів, які б навчали молодь.
 
– Чи вдалося втілити в реальність задум конкурсу "Твоя вишиванка"?
 
– Думаю, що вдалося. Адже відгукнулося дуже багато людей. Тому головну мету конкурсу – популяризація наших закарпатських традицій, культури – мистецтва, фольклору, – вважаю досягнутою.

Фото Тетяни Горянки та Олега Диби

Голова крайової "Просвіти" Павло Федака

Професор Сергій Федака

Директор Ужгородського коледжу культури та мистецтв Михайло Митровка

 Ексклюзивні призи переможців акції "Твоя вишиванка" демонструє Інна Конар

Одна з переможниць - Марічка Лелекач

Призи для Юрія Саса

Виступає художник Сергій Глущук

 

Тетяна Горянка, Вікторія Попович, для Закарпаття онлайн
12 березня 2011р.

Теги: вишиванка, вишивка, конкурс, Арт-галерея

Коментарі

Юра 2011-03-17 / 20:25:00
Нащо робити тото, що уже і так ясно! Я зроблю конкурс і своїм же дам і приз.
Най жиє дуже усяка і нигда мало кому понятна вишивка, айбо мила оку, наших люди, які жили, жиют і будут жити на сюв території Закрпаття! Люди, просто любуйтеся тим, що ищи наші люди роблят на сюв благодатнюув, Богом данюув земли!

Марії 2011-03-15 / 07:52:00
Реалізація данного проекту є наочним поясненням:ентузіазм, дух, однодумці і БАЖАННЯ щось дійсно робити.

Марія 2011-03-14 / 19:30:00
У мене також є багато ідей. А от поясніть, як їх реалізувати без грошей?

Аня 2011-03-14 / 13:28:00
Як на мене, побільше таких свят, які відроджують українську культуру. Саме вони є зараз дуже актуальними, показують самобутність нашої нації, звичаїв та традицій. Спасибі організаторам та за людям, які продовжують відбудовувати українську культуру. Пишаюсь бути українкою!

Так, щоб змінити нашу націю, людей-потрібно ще не одне століття! А чи зробили ви хоч маленький крок, щоб ці зміни почались (до русина :))))??? Чи організували ви хоч одне культурне дійство? щоб так судити, те що бачите навкруг себе?!

Ника 2011-03-14 / 10:15:00
Конкурс замечательный, впрочем как и всё что организовывает Инна Конар. И уже новая идея к Пасхе, как интересны такие инициативные творческие люди.

я 2011-03-14 / 09:46:00
Так не зробить же. Бо вся русинська робота - це виключно критика "украйнської дійсноти" - якої-неякої, а все ж дійсності. А русинської дійсності не існує. За неї самі русини приймають той віртуальний срач, який затівають в інтернеті

for дапашліви 2011-03-14 / 09:25:00
Зробіть краще, або просто хоча б зробіть

дапашліви 2011-03-14 / 08:41:00
М-да-а-аааа...

Чилядь у теплих пуховиках ай бундах, зимушніх шапках, кистименах, при пустів вішалці на голих стінах (а операторка 21 каналу й докус закутана по самі уха) од "великої жари" у крайовів "Просвіті" - айбо ай завто горда од уцяцькованих сорочок. Фест файна ілюстрація украйнської дійсноти - кишервешна й глодна жебрач, з голов гу...цьов, айбо у вишиванках -)

Діточок май шкода. Они так і будуть рости із мисльов, ош тото таков і має боти їхня Украйна - кишервешна, холодна й глодна жебрач, з голов гу...цьов, айбо у вишиванках.

местный 2011-03-13 / 14:50:00
Поздравляю всех! Все четверо запомнились.

Марічка Лелекач, Юрій Сас-старший - 2 из 3 победителей и по моей системе оценок :)

2 девочки, 2 мужчин, а жещины-девушки чё ж остались обделенными?

Адмін 2011-03-13 / 13:37:00

Добавили в текст - призи отримали Аня Данило, Марічка Лелекач, Юрій Сас і Вік Коврей

січовик 2011-03-13 / 13:06:00
Марічка Лелекач))

Ужгородка 2011-03-13 / 09:10:00
А переможці хто?

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини