Ужгородські митці констатують культ споживацтва та його наслідки

З 22 лютого по 7 березня у Львові експонуватиметься виставка ужгородських послідовників Енді Ворхола, що привезли до Львова суміш алюзій на споживацьку сучасність та спроб її уникнути.

Ужгородські митці констатують культ споживацтва та його наслідки

Зокрема, представляючи ужгородську арт-групу "ПопТранс" та їх проект "Айтуай" львівській громаді, виступив Влодко Кауфман. Він розповів, що своє наслідування Енді Ворхола малярі вбачають, зокрема, у спорідненості філософії творчості. Так, батько мистецької течії поп-арту Енді Ворхол своїми роботами показував, як речі побуту стають предметами культу. Зараз цей процес сакралізації буденних благ тільки активізувався та набув масовості, переформатовуючи загальнолюдські цінності у споживацькі.

Ужгородцям вдалося вловити цей процес. Можливо, тому що неподалік від Карпат так контрастно відчувається спокій і внутрішня гармонія та метушня споживацького соціуму.

Той контраст найбільше акцентований у кічовості "Доярки" Павла Ковача на фоні корівок "Мілка", де автентика сумбурно змішується з нав'язливою присутністю рекламних брендів. До цього приходиться звикати. На противагу постає робота Наталії Шевченко "Карпатія", де засобами звичайної витинанки на тлі з космічною антарцитово-фіолетовою глибиною їй вдається створити ефект світоглядно значущих схем та ієрогліфів давнини, що обов'язково містять якесь сакраментальне знання – їх би тільки розгадати.

"ПопТранс" не лише констатує культ споживацтва – він намагається знайти шляхи виходу за межі цього культу. В Ужгороді митцям цієї групи, напевно, вдалося цього досягти, бо, як пояснив на правах найстаршого учасника Павло Хомич, там вони створили собі своєрідну ойкумену, що вже 15 років зберігає атмосферу творчості та самих художників попри всі побутові перипетії.

Якщо в поп-арті малярі вбачають художній засіб рефлексування на оточуюче споживацтво, то противагу цьому шукають у самозаглибленні і відстороненні, у філософії трансу. Про це свідчить і термінологія, характерна для цієї світоглядної течії (на приклад, відеоінсталяція "Open air" Андрія Стегури), і певні лейтмотиви творчості (Індія, самозаглиблення, цікавість до автентики і знань народностей). Хоча ужгородці відштовхуються тільки від філософії, але не від звичних для трансу засобів як от флуоресцентне малярство і домінанта фентезійних сюрреалістичних мотивів.

В "ПопТрансу" це швидше метафоризм. Зокрема самозаглиблення і зміна, відстороненість від побуту свідомості може прочитуватись у ряді однакових полотен зі дзвонами (композиція "Дзвін" Вадима Харабарука). Тут відбувається мимовільне змістове навантаження самим глядачем простого зображення, бо дзвін сам по собі має ритуальне значення, а ритмічне камлання в нього використовується також як гіпнотичний засіб.

Ужгородські майстри проводять паралелі з іншими народами та етнічними групами, що, можливо, загубили чи зуміли зберегти свою автентику попри все – залежно від їх історії.

Так "Гуцул на коні" та "Гуцулка на коні" Вадима Харабарука по-перше, яскраво поп-артові, по-друге – можуть містити підтекст.

Завдяки колористиці картин, положенню на них зображуваних фігур створюється відчуття, що ти переглядаєш афіші до американського вестерну, що свого часу теж стали конвеєрним продуктом виробництва для масового споживача. Водночас настрій вестерну відсилає до індіанців – винищеного та асимільованого споживацькою машиною народу, що вмів співіснувати у гармонії із зовнішнім світом. Чи така ж доля чекає гуцулів, що задля виживання мусять поневірятися по світах, як той самий Енді Ворхол?

Виставка ставить перед глядачем безліч актуальних питань, не залишаючи за ним права просто споглядати. "ПопТранс" змушує активно думати над побаченим і, як наслідок, формувати своє ставлення до того, що відбувається навколо.

28 лютого 2011р.

Теги: виставка, мистецтво, Львів, митці, ПопТранс

НОВИНИ: Соціо

10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
» Всі новини