Сьогодні Митрополит Володимир відправив на Закарпатті літургію в жіночому монастирі у Сваляві (ДОПОВНЕНО) (ФОТО)

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, у п’ятницю, 25 лютого, розпочався архіпастирський візит Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату до Мукачівської єпархії.

Сьогодні Митрополит Володимир відправив на Закарпатті літургію в жіночому монастирі у Сваляві (ДОПОВНЕНО) (ФОТО)

В аеропорту міста Ужгорода Первосвятителя зустрічали керуючий Мукачівською єпархією архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, духовенство та паства.

Сьогодні, в неділю, 27 лютого, Предстоятель Української Православної Церкви очолив Божественну Літургію у Свято-Троїце-Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі в Сваляві. Під час Літургії йому співслужили архієпископи: Хустський і Виноградівський Марк, Переяслав-Хмельницький Олександр, Мукачівський і Ужгородський Феодор, а також єпископ Городницький Олександр.

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Мукачівської Православної єпархії, після прочитаного євангельського тексту Митрополит Володимир виголосив зворушливу проповідь на недільну євангельську тему страшного суду.

В кінці Божественної Літургії Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський від лиця духовенства та настоятельниці монастиря, ігумені Ніни, щиро подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за ту любов і повагу з якою він приїжджає в наш боголюбивий край.

Свято-Троїце-Кирило-Мефодіївський жіночий монастир  розташований у мальовничому місці на околиці Сваляви і майже з усіх боків оточується невеликими, вкритими густими лісами, горами. Обитель є відносно молодою -- перший камінь у монастирі був закладений у 1992 році, а його відкриття відбулося 1996 року. На сьогоднішній день тут несуть чернечий послух близько 30 черниць.

 
З історії заснування Свалявського
Свято-Тройце-Кирило-Мефодіївського
жіночого монастиря
 
Милість Божа завжди проявляється несподівано. Її прояв змушує людину до морального вдосконалення або ж спонукає до нового подвигу чи доброї справи. Інколи є тим стимулом, який керує і стимулює новими ідеями, які з часом втілюються в життя.

 

Ідея створення жіночого монастиря у засновника обителі, благочинного Свалявського району, настоятеля храму на честь Святого Різдва Богородиці в м. Свалява, митрофорного протоієрея Василія Барни зародилися ще у 1988 році, коли він був переведений на пастирське служіння до м. Свалява.

 

Це трапилося влітку 1988 року, коли чудового, сонячного дня біля місця де сьогодні розташовується жіночий монастир проїзжав священик. Незбагненна краса місця і несподіване відчуття спокою та радості відвідали єство отця Василія. Думка, яка осяяла священика була пов'язана із заснуванням жіночої обителі. Однак, цьому доброму задуму судилося здійснитися лише у 1992 році.

 

У вказаному році батюшка поїхав до правлячого архієрея. Він звернувся за благословенням до єпископа Мукачівського і Ужгородського Євфімія (Шутака) (28.08.1989-19.01.2000) з проханням про відкриття нового монастиря та початок будівельних робіт. Благословення єпископа Євфімія було отримане.
 
Жіночий монастир розкинувся у мальовничому селі Драчино, яке розташовується на околиці курортного міста Закарпатської області – Свалява. Обитель розташовується неподалік річки Латориці, у оточенні красивого гірського масиву.
 
Восени 1992 року було освячено місце під фундамент для житлового корпусу в якому згодом розмістився і перший домовий храм на честь святих просвітителів слов'ян рівноапостольних братів Кирила та Мефодія.

 

Перші будівельні роботи проводилися на пожертви прихожан та за підтримки місцевих меценатів під керівництвом отця Василія. Сьогодні сестри монастиря зберігають самі позитивні відгуки про цього священика.
 
У 1994 році, на місці де зараз розташовується красива часовня на честь св. вмч. Пантелеймона, отець Василій освятив великий кам'яний хрест. Згодом біля нього кожен рік (до 1997 року) правлячий єпископ в день пам'яті свв. Кирила та Мефодія (24 травня) звершував Божественну Літургію.
 
З благословення єпископа Мукачівського і Ужгородського Євфімія у 1995 році для зародження та упорядкування постійного монашого життя в обителі була направлена монахиня Феодосія (Іляшевич) та послушниця Ганна. Обидві сестри були насельницями Свято-Миколаївського жіночого монастиря в м. Мукачево. Станом на сьогоднішній час монахиня Феодосія прийняла постриг в схіму з іменем Меланія, а послушниця Ганна мирно відійшла до Господа. Похоронена на монастирському кладовищі у Свято-Миколаївському жіночому монастирі в м. Мукачево.
Офіційне відкриття монастиря відбулося 27 липня 1996 року. Так, згідно постанови Священного Синоду Української Православної Церкви від 27 липня 1996 року було прийнято рішення про відкриття Свято-Кирило-Мефодієвського жіночого монастиря в м. Свалява Закарпатської області (Журнал № 33).
 
Реєстр монастиря відповідно до свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної організації державного комітету України у справах релігії за № 54 відбувся 24 вересня 1996 року. В цей день було зареєстровано статут Свято-Кирило-Мефодіївського монастиря у м. Свалява Мукачівської єпархії Української Православної Церкви
 
Нове дихання обитель отримала в лиці своєї першої настоятельниці, молодої, енергійної і мудрої монахині Ніни (Мізун), яка прибула до новоствореної обителі у 1996 році.
 
Відповідно до наказу за № 1454 архієпископа Мукачівського і Ужгородського Євфімія (Шутака) від 18.10.1996 року настоятелькою Свято-Кирило-Мефодієвського жіночого монастиря в м. Свалява було призначено монахиню Свято-Вознесенського жіночого монастиря в с. Чумалево Ніну (Мізун).
Разом з монахинею Ніною до обителі, що будувалася прийшли ще дві сестри: інокиня Таісія (Дьордяй) та послушниця Євфімія (Коломійчук). Розпочалося активне будівництво та розвиток монашого життя в обителі.
 
8 квітня 1997 року, з благословення архієпископа Євфімія, протоієрей Михайло Кюкало, який на той час тимчасово перебував в обителі, звершив освячення та закладку фундаменту головного Свято-Троїцького храму жіночого монастиря в с. Драчино.
 
Сьогодні храм, який був зведений відповідно до архітектурного типу храму Покрова Пресвятої Богородиці, що знаходиться на р. Нерлі, (м. Боголюбово Володимирської області, Росія) є безперечно окрасою монастиря. Для того щоб позолоти надкупольний крест матушка Ніна їздила в Почаївську Лавру. Там же, на її прохання, виготовили 150 зірок, які чудово прикрасили синій купол.
Перші будівельні роботи очолювала бригада з с. Арданово Іршавського району. Внутрішні роботи по храму тривають і нині. Хоча всередині київськими іконописцями разом із сестрами обителі вже закінчені головні іконописні роботи, однак, є ще багато задумів щодо оздоби цього храму. Проводиться активна підготовка до його повного освячення.
 
Завдяки пожертвуванням прихожан та спонсорській підтримці в головному храмі обителі з'явилися дві ікони – Богородиці та Спасителя. Вказані ікони привезли гості з м. Києва Анатолій Бабич, Микола Азаров та Геннадій Самохвалов.
 
До цього часу Богослужіння проводилися у невеликому домовому храмі на честь святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, який за участі єпископа Мукачівського і Ужгородського Євфімія (Шутака) був освячений 24 травня 1995 року в день пам'яті цих святих просвітителів слов'ян.
 
У зв'язку з будівництвом головного Свято-Троїцького храму жіночий монастир було перейменовано на Свято-Тройце-Кирило-Мефодіївський.
 
На території обителі триває будівництво невеликої часовні на честь святого великомученика і цілителя Пантелеймона, фундамент якої був освячений єпископом Мукачівським і Ужгородським Агапітом (Бевциком) (26.07.2000-14.12.2007) 9 серпня 2007 року. Активну меценатську допомогу в будівництві цієї часовні здійснюють Гуледза А.Ю. та Їжак М.В.
 
Після відкриття монастиря розпочалося й звичайне постійне монаше богослужіння. Священики, які разом з монахинями відроджували обитель, служили почергово з різною періодичністю.
Першим священиком, який розпочав своє пастирське служіння у відкритому монастирі був отець Василій Барна. З 1995 по 1996 рр. – ієромонах зі Свято-Серафимівського жіночого монастиря в с. Приборжавське Феодосій (Поляк). Певний час в обителі служив протоієрей Михаїл Кюкало (1997). Згодом пастирське служіння в обителі розпочав ієромонах Варфоломей (Кіс) (з 1997 року). В подальшому для пастирського служіння в обителі був направлений архімандрит Василій (Садварій).
 
Сьогодні, разом з ігуменом Варфоломієм та архімандритом Василієм (Садварій) в монастирі звершує пастирське служіння протоієрей Володимир Лушпин.
Монастир нараховується два житлові монаші корпуси. Один з них в стані будівництва. Окремо був збудований та облаштований корпус для єпископів.
В монастирі є дві гостиниці для паломників, господарське подвір'я та два красиві ставки.
 
Сьогодення жіночого монастиря
 
Від часу заснування монастиря пройшло сімнадцять років. Змінилося все. Зараз монастир представляє справжнє монастирське містечко, з багатьма храмами, величною дзвіницею, корпусами для черниць та паломників, господарськими будівлями тощо.

 

Божим промислом, з кожним роком, число сестер в обителі збільшується. Сьогодні кількість сестер, які проживають і несуть свій монаший послух в обителі складає 20 осіб.
 
До обителі продовжують приходити молоді люди, які шукають свого призначення в цьому світі. Кожна сестра має свій особистий послух. Це можуть бути: господарські роботи, кухня, випікання просфор, пошивочна або ж кліросний послух (спів у храмі), тощо.
 
Монастир володіє підсобним господарством. Утримує: 6 корів, домашню птицю, ставки з рибою, пасіку, землю, яка постійно оброблюється руками самих сестер. У володіння монастиря є 2 га. землі.
 
Згідно уставу монастиря кожен день в обителі розпочинається з молитви. О 500 (к.ч.) починається читання монашеського правила з Полуношницею. Далі звершуються часи та Божественна Літургія.
Вечірнє Богослужіння розпочинається о 1800 (к.ч.). Кожен вечір після Богослужіння звершується хресний хід навколо монастиря.
 
Завдяки організаторським здібностям та освіті ігумені Ніни монастирське Богослужіння прикрашає чудовий спів монастирського хору.
 
У Свято-Тройце-Кирило-Мефодієвському жіночому монастирі активно проводиться місіонерська робота з молоддю та в дитячих сирітських будинках.
 
Підготовлено за матеріалами книги:
Монич Олександр, диякон. Свалявський Свято-Тройце-Кирило-Мефодієвський жіночий монастир. (Короткий історичний нарис). – Ужгород, 2009. – С. 46.
27 лютого 2011р.

Теги: митрополит Володимир, православна, монастир, послух, черниці

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини