Через наплив дешевого імпорту страждають закарпатські виробники фруктової консервації

На ринку української фруктової консервації нові переваги. Споживач більше не бажає експериментувати і задовольнятися традиційними смаками.

Через наплив дешевого імпорту страждають закарпатські виробники фруктової консервації

Як і раніше, улюбленим фруктом багатьох співвітчизників продовжує залишатися огірок

До кризи ринок консервованих фруктів не знав, як догодити вимогливому споживачеві — пропонував усе більш вишукані фрукти і змішував смаки. Українці змогли спробувати консервовані лічі, манго і різноманітні мікси з них, так само як і традиційні для нашого ринку персики і ананаси.

Що ж стосується самих виробників, то вони протягом декількох років страждали від напливу дешевого імпорту. Через це деякі вітчизняні фабрики навіть були змушені були припиняти виробництво. Зокрема, закарпатський консервний завод "Мікаланд". За словами учасників ринку, виробництво більшості консервованих фруктів, які користуються попитом в Україні, на території нашої країни нерентабельно, навіть з урахуванням накладних витрат імпорту. Так, наприклад, "Вітмарк-Україна" взагалі зупинив виробництво своєї фруктової консервації. Компанія виробляла консервовані ананаси, персики і фруктовий салат в залізних банках під торговою маркою Jaffa Selected Fruit. Про подальші плани в цьому напрямку виробник поки не повідомляє.

А ось минулого року компанії виробили 865 т продукції, це вже на 4% більше, ніж у 2009 р., проте це все ще в 3,7 рази менше "ситого "2005 р. Тоді було випущено рекордну кількість продукції — 3,2 тис. т.

Скромні результати обумовлені кризою. Зростання курсу валют призвело до того, що продукт став просто не по кишені збіднілому споживачеві. В кінці 2008 р.у зв'язку з девальвацією національної валюти вартість імпортної консервації значно зросла. Завдяки чому показники поставок з-за кордону також залишали бажати кращого. І в 2009 р. відбулося різке скорочення даного показника — на 73% по відношенню до 2008 р. А ось вже у минулому 2010на територію України було завезено 16,8 тис. т консервованих фруктів, що практично в два рази більше, ніж в 2009 р.

Як відзначають аналітики інформаційно-аналітичного агентства "Союз-Інформ", основний імпортер консервованих фруктів у Україні — Таїланд. На частку цієї країни припадає 67% загального обсягу поставок в Україні в минулому 2010 Друге місце за обсягом імпорту належить Китаю — Піднебесна займає до 10% у частці поставок в Україну. Досить великими імпортерами є також Греція — 6%, Індонезія — 4% і В'єтнам — 2%. Всього налічується близько 50 імпортерів даного виду продукції, проте 40 з них постачають незначні обсяги продукції на територію України.

У новому 2011 виробники мають намір оптимізувати лінійки продукції. "Для того щоб розвиватися, потрібна визначеність у споживчому попиті та державне регулювання, поки немає ні того, ні іншого", — відзначає комерційний директор ТОВ"Імпреза"(ТМ TOREDO) Андрій Покропивний. За його словами, все більше компаній на ринку фруктової консервації відмовляються від"екзотики"через відсутність попиту на неї.

За даними учасників ринку, попит на консервовані екзотичні фрукти впав практично в п'ять разів. До кризи компанії, завозячи в країну консервовані екзотичні лічі, манго та інші тропічні фрукти, самі розвивали цей сегмент. Вони самі формували країни культуру споживання заморського продукту, знайомили з ним через дегустації і різні трейд-маркетингові акції. Однак через те, що купівельна здатність так і не вийшла на докризовий рівень, продажі "екзотики" в банках так і не відновилися.

Однак що стосується продажу більш звичних українському споживачеві персиків і ананасів, то вони залишаються більш-менш стабільними.

За даними аналітиків ІАА "Союз-Інформ", протягом 2005-2007 рр.. динаміка споживання українцями консервованих фруктів коливалася. Перед кризою, в 2008 р. по відношенню до 2007 р., Спостерігається різке збільшення даного показника в 2,4 рази, а потім, в 2009 р. — різке зниження, практично у вісім разів по відношенню до 2008 р. Обсяг споживання даного виду продукції в 2010 р. склав 11,4 тис. т, що практично в чотири рази перевищило аналогічний показник 2009 р., Але не досягло показників вдалого для виробника 2008

На думку експертів та учасників ринку, в 2011 р. ринок солодкої консервації, швидше за все, буде продовжувати зростати, але динаміка зростання істотно знизиться. В економічній ситуації переможцями будуть компанії, які зможуть скоротити витрати і сконцентруватися на тій діяльності і тих продуктових портфелях, які забезпечують підприємству стабільність в умовах кризи.

За прогнозами аналітиків, виробництво також збільшиться, але і тут докризовий рівень 2007-2008 рр.. в 2011 р. ще не зможе відновитися. Виробники планують скоротити асортимент консервів, але залишити колишніми обсяги виробництва за рахунок більш ходової, дешевої продукції.

24 лютого 2011р.

Теги: фрукт, консервований, консервація, Мікаланд

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини