«Лікіцарські Гукани» роблять історію доступною та цікавою широкому загалу (ФОТО)

«Хто не знає і не шанує свого минулого, не може орієнтуватися в сучасному та спланувати майбутнє» – нагадують аксіому молоді ужгородські історики Владислав Товтин та Володимир Гуцул. Їхнє бажання зробити історію доступною та цікавою широкому загалу вилилося у створення історико-реконструкційного товариства «Лікіцарські Гукани».

«Лікіцарські Гукани» роблять історію доступною та цікавою широкому загалу (ФОТО)
"В Україні сталося так, що історія жваво обговорюється в замкнутих спільнотах, люди нею масово не цікавляться, бо історики здебільшого пишуть книги для вузького кола осіб. Часто викладаються не факти, а ставлення істориків до них. Основна мета нашої діяльності – зробити картину минулого доступною для пересічної людини, яка не має відношення до гуманітарної сфери" - пояснює майбутній (захищатиметься влітку – авт.) кандидат історичних наук Володимир Гуцул.

 

 
Володимир Гуцул

 

 "Спочатку ми збиралися відтворювати життя та побут, костюм і зброю маргінальних елементів карпатського регіону, проте потім вирішили, що варто розширювати сферу діяльності" - розповідає молодий науковець. На даний момент "гуканами" було розроблено кілька різнопланових проектів, один з яких – радіо програма "Музика гнаних та голодних", яка виходить на обласній радіостанції "Тиса ФМ". Владислав Товтин відзначив, що оскільки російський тюремний шансон в Україні доволі актуальний,  доцільно знайомити слухачів з музичною культурою зарубіжних кримінальних спільнот та радикальних політичних рухів.
 
 
Владислав Товтин
 
Засновники товариства "Лікіцарські Гукани" переконані, що немає кращого шляху до пізнання історії та культури, ніж дослідження гастрономічної складової. Одним з найбільш колоритних проектів молодих істориків є музей мандрівної кухні "Історія у казанку". Володимир Гуцул пояснив, що мандрівна корчма працює над реконструкцією давньої культури харчування.
 
 
"Проект "Історія у казанку" реалізується у кількох напрямках: так звана "доколумбова", середньовічна кухня – страви XV ст. без томатів та картоплі, "похідна" або мандрівна кухня XVII-XIX ст., що побутувала у середовищі давніх кримінальних спільнот нашого регіону та "етнографічна" кухня Карпатського регіону ХІХ – поч. ХХ ст.". Владислав Товтин зауважив, що страви вони з колегою власноруч готують на відкритому вогні із застосуванням автентичних технологій та відповідних інгредієнтів. Ця кулінарна реконструкція супроводжується екскурсом у історію самої страви та музичним оформленням.
 
Для відтворення повної картини життя карпатського регіону у різні епохи, "Лікіцарські Гукани" не обходять увагою і традиції, пов'язані з культурою дозвілля. На їхньому рахунку значиться кілька святкових реконструкційних імпрез, зокрема Старий Новий рік та Великодня Забава. "Ті заходи, які ми організовували до цього часу, мали фолковий характер. На майбутнє ми запланували атракції, пов'язані з міською культурою. В планах є організація вечора у стилістиці Ужгорода 30-х років ХХ ст., на якому ми прагнемо відтворити відповідний антураж та познайомити учасників дійства зі східно-європейською музичною традицією" - розповів Владислав Товтин. 
 
 
В рамках просвітницької діяльності співзасновник проекту "Лікіцарські Гукани" Володимир Гуцул за власний кошт видав краєзнавчу книгу: "Бойові мечі ужгородського замку". На досягнутому історики зупинятися не збираються, адже на даний момент розробляють серію публічних лекцій чи то історико-культурних дискусій та відкриті екскурсії по Ужгороду.

Вікторія Рижова, КarpatNews.in.ua

10 лютого 2011р.

Теги: Лікіцарські Гукани, історія, культура

Коментарі

Марія 2011-02-18 / 13:39:00
Хороша справа знайомити слухачів з музичною культурою зарубіжних кримінальних спільнот та радикальних політичних рухів. Може справді допоможе вибити шансон російський з вух наших!

ІВАН 2011-02-10 / 18:35:00
Але на світлині, де сидять за столом - таріки (одноразові, не автентичні) чомусь пусті: чи нічого не дали, чи вже поїли?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини