"Сімейний теракт": стали відомі мотиви смертника, який підірвав "Домодєдово"

Перед вибухом у "Домодєдово" Магомед Євлоєв повернувся на батьківщину і провів там один день. Родичі передали смертнику бомбу і відправили до Москви.

"Сімейний теракт": стали відомі мотиви смертника, який підірвав "Домодєдово"

Жертвами теракту в Домодєдово стали 36 людей Смертника Магомеда Євлоєва, який 24 січня здійснив масштабний теракт у московському аеропорту "Домодєдово", проводжали в останню путь друг Умар Аушев, брат Ахмед і сестра Фатіма, яка була вдовою інгуського бойовика.

Теракт у Домодєдово виявився фактично "сімейним". Журналісти з'ясували мотиви Євлоєва, які штовхнули його підірвати людей в аеропорту, - "останньою краплею" для 20-річного юнака стала зачистка російських спецслужб в його рідному селі Алі-Юрт, в якій постраждали його рідні.

Як було встановлено слідством, за п'ять днів до самопідриву нібито зниклий ще влітку минулого року Євлоєв повернувся до рідного села, отримав там вибуховий пристрій і відправився на автобусі до Москви. В Алі-Юрт Магомед пробув всього один день, там він зустрічався тільки з сестрою, братом і Умаром Аушевим.

У заарештованих минулого тижня 16-річного Ахмеда Євлоєва, 22-річної Фатіми Євлоєвої і 22-річного Умара Аушева під час слідчих дій на руках знайшли сліди гексогену, що входить до складу пластиту, з якого складався пояс смертника. Всіх трьох Магаський районний суд заарештував на два місяці за підозрою у вбивстві, тероризмі, незаконному обігу зброї та боєприпасів і незаконному виготовленні зброї.

Слідство припускає, що всі троє могли підтримувати зв'язки з учасниками незаконних збройних формувань ще задовго до теракту в "Домодєдово". Так, Фатіма Євлоєва (за уточненими даними, їй не 16, а 22 роки) була дружиною одного з лідерів бойовиків Бекхана Богатирьова.

12 серпня минулого року Mercedes, в якому був Богатирьов та інший амір бойовиків, Харон Плієв, потрапив в засідку, влаштовану співробітниками ФСБ на околиці Назрані. У ході перестрілки обидва бойовики отримали важкі поранення. Незабаром вони померли.

ФСБ тоді оголосила про запобігання черговому великому теракту в республіці, а Фатіма, яка стала вдовою, повернулася до рідного Алі-Юрт.

Можливо, дізнавшись від сестри подробиці події, Алі-Юрт незабаром залишив її молодший брат Магомед, до якого приєдналися кілька його приятелів. Батькам молоді люди сказали, що відправляються на заробітки до Краснодарського краю, а самі опинилися серед так званих "лісових".

За деякими даними, спочатку вони були на підручних ролях у плієвських бойовиків, а коли восени силовики перебили основний кістяк цієї банди, вони пішли до колишнього Сунженського еміра Хамзата, який очолює зараз бригаду смертників "Імарату Кавказ".

Хамзат, як підозрює слідство, і вирішив використати Магомеда Євлоєва як живу бомби. Як саме вдалося йому та іншим бойовикам переконати молоду людину стати шахідом, досі невідомо.

Але слідство вже точно встановило, що вибухати до Москви він вирушив не з "лісу", а з рідного села. У Алі-Юрт, як зараз з'ясовується, він повернувся 19 січня, тобто за п'ять днів до вибуху в Домодєдово.

Саме його друг дитинства Умар Аушева, за словами сестри Фатіми, відвіз Магомеда на своїх "Жигулях" на автовокзал, звідки відправляються автобуси до Москви. Знайомі, які бачили в той день Магомеда, стверджували, що в його руках була велика сумка.

Нагадаємо, жертвами вибуху в залі прильоту "Домодєдово" стали 36 людей, ще майже 200 отримали поранення. 7 лютого відповідальність за теракт узяв на себе лідер північнокавказьких бойовиків Доку Умаров. Він заявив, що це був акт помсти за злочини Росії на Кавказі і пообіцяв нові вибухи.

10 лютого 2011р.

Теги: теракт, вибух, Домодєдово

НОВИНИ: Різне

17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
» Всі новини