Угорський "Дранг нах Остен?"

Депутат від Європарламенту від Угорщини Бела Ковач 5 грудня 2010 року в українському місті Берегово (Закарпаття) відкрив свій офіс-бюро. Бела Ковач представляє угорських ультраправих, партію "Йоббік".

Угорський "Дранг нах Остен?"

Метою цього пана буде надання закарпатським угорцям громадянства Угорщини. Як відомо, в цій області угорці (за українською статистикою їх 150 тисяч, за угорською – значно більше) компактно розселені у двох районах, де становлять етнічну більшість.

Партія "Йоббік" у парламенті Угорщини посідає третє місце за кількістю депутатів. Вона виступає за відновлення "Великої Угорщини", повернення тих земель, що їх угорська частина Дунайської імперії втратила після Першої світової війни.

Ці наміри безпосередньо зачіпають територіальну цілісність Словаччини, Румунії, Сербії, України і Австрії. В усіх цих країнах є більш чи менш значні угорські спільноти (південь Словаччини, Трансільванія в Румунії, автономний край Воєводина в Сербії, Закарпаття в Україні, північний схід Австрії).

Понад 90 років домінантою етнічної свідомості угорського суспільства є національно-територіальний реваншизм.

За цей час він набував різних форм: від спільного з нацистською Німеччиною тиску на Румунію (коли угорцям вдалося повернути частину Трансільванії); збройної агресії проти Республіки Карпатської України; від участі в розчленуванні Чехословаччини в 1939 році та окупації частини Югославії; війни у складі гітлерівської коаліції проти СРСР до "законспірованого" варіанту ідеології національного переділу за часів комуністичної Угорщини, коли мрія про "повернення земель" жила в культурі, вихованні, освіті, в національній ментальності тощо.

Угорці разом з австрійцями були панівним етносом дуалістичної Австро-Угорської монархії і брали добровільну і дуже активну участь у Першій світовій війні.

В угорських частинах армії Австро-Угорщини було менше випадків дезертирства чи переходу на бік супротивників, ніж у чеських, хорватських, польських формуваннях.

Угорці, відчайдушно захищаючи імперію, зазнали страхітливих утрат. Угорщина надала 43% особового складу збройних сил Австро-Угорщини або 3 мільйони 614 тисяч чоловік, з яких 2 мільйони 138 тисяч постраждали на війні.

Оскільки угорці опинилися в таборі переможених, вони були змушені розплачуватися за поразку. В тому числі, територіями, які вони вважали своїми.

Їм довелося відмовитися від Закарпаття (що на відміну від Галичини урядувалося не з Відня, а з Будапешта), від домінування над Хорватією, від Трансільванії і південної Словаччини.

Територіальні втрати Угорщини були оформлені 4 червня 1920 року у Тріанонському палаці Версаля. Вважалося, що ця держава найбільш втратила від Першої світової війни.

Тому комплекс "повернення земель", мрія про реванш стали органічною і визначальною частиною угорської національної ідеї, що в ХХ столітті ніколи не згасала в душах і умах угорської людності.

Розповсюдження угорського громадянства на громадян України в прикордонному регіоні, по-перше, порушує (брутально і демонстративно) українське законодавство, що забороняє подвійне громадянство.

По-друге провокує місцевих угорців на іредентистські настрої (приєднання до Угорщини), підсилює рух політичного русинства, що й без того підтримується Угорщиною, а крім усього цього дає поганий приклад іншим державам щодо поводження з їхніми діаспорами в Україні.

Дивує абсолютна відсутність реакції з боку компетентних органів України (напевно, переобтяжених "роботою" з опозицією) на нахабний виклик територіальній цілісності України.

Треба лише згадати, чим закінчилася для Грузії російська паспортизація Південної Осетії і Абхазії. Зрозуміло, що Угорщина – не Росія, і навряд чи угорські танки вирушать на Закарпаття, але в ХХІ столітті є інші методи створення проблем своїм сусідам.

Наприклад, виникнення на Закарпатті радикальних ультранаціоналістичних угорських організацій.

Депутат Європарламенту Бела Ковач похвалився, що до нього по угорські паспорти звернулося вже понад п'ять тисяч закарпатців. І це лише початок.

Цікаво, Україна не є країною Євросоюзу, то чому ж депутат Європарламенту від Угорщини може вести на українській території таку бурхливу діяльність? Хто з нинішніх можновладців йому це дозволив?

Невже нинішня влада в Україні є настільки слабкою, що панічно боїться не лише Москви, але й Будапешта?

Сам Бела Ковач наговорив чимало компліментів на адресу нинішнього президента України і натякнув, що жодної протидії з його боку він не чекає.

На відміну від України, керівництво маленької Словаччини (члена ЄС і НАТО разом з Угорщиною) вже заявило, що всі жителі цієї країни , що приймуть угорське громадянство, будуть негайно позбавлені словацького громадянства з усіма наслідками, що звідси випливають.

Отже, нинішня "крута", "сильна" і "вертикальна" влада в Україні демонструє цілковиту безпорадність і капітулянтство не лише у відносинах з Москвою, але навіть у відносинах з не самою велетенською, потужною і впливовою країною як Угорщина.

А чому б Україні не вчинити за словацьким зразком? Якщо громадяни хочуть бути угорськими, значить вони не хочуть бути українськими, тому український паспорт їм ні до чого, цілком вистачить дозволу на проживання на українській території.

Такі рішучі і цілком законні дії поклали б край провокаційним витівкам із боку деяких сусідніх держав, що становлять реальну політичну загрозу Україні.

Постає інше питання. Чому саме зараз так активізувались ці держави? Чи не тому, що відчувають слабкість влади в Києві, її небажання захищати національні інтереси України? Адже дії таких сусідів шкодять Україні, а не партикулярним позиціям Партії регіонів та приватним інтересам її лідерів.

І хоча, виступаючи у День Соборності України, Янукович пообіцяв поставити національні інтереси вище за особисті, поки що реальних проявів цього наміру не помічено.

Більше з тим, на виборах президента в 2010 році саме угорська і румунська національні меншини забезпечили високий рівень підтримки кандидата від Партії регіонів.

Тут є над чим замислитися, бо окремі, поодинокі факти починають утворювати ланцюжок. А якщо ще згадати заклики до запровадження в Україні інституту подвійного громадянства, що періодично лунають із середовища Партії регіонів, то надмірна дипломатично-правова агресивність окремих держав перестає дивувати.

До того ж, треба нагадати, що в переддень Дня Соборності, деякі телеканали, що перебувають під впливом ПР, пропагували відверто сепаратистські проекти (зокрема на "Інтері" пролунала пропозиція створити окрему західноукраїнську державу в складі Галичини, Волині, Буковини і Закарпаття).

Ось чому зацікавлені сусіди поспішають на цьому тлі забезпечити свій інтерес, щоб спритніші країни не випередили їх на "святі" розподілу українських територій.

А якщо ще згадати, які особи стоять за каналом "Інтер", то справа з національною безпекою України стає зовсім неприємною, такою, що не провіщає українцям нічого доброго.

Хто там на черзі після Угорщини? Росія, Румунія, Словаччина, Польща, Молдова, Білорусь, Туреччина? України на всіх вистачить?

P.S. Варто нагадати, що таку ж доволі активну діяльність щодо своєї паспортизації громадян України ведуть Румунія і Росія. За різними даними, консульство Румунії у Чернівцях надало місцевим жителям понад 50 тисяч румунських паспортів.

Якщо взяти до уваги, що впливові політичні сили Румунії досі не змирилися з державною приналежністю Північної Буковини та Південної Бессарабії, мріючи про створення так званої ROMANIA MARE (Великої Румунії), байдужа реакція офіційного Києва ще більше непокоїть.

А якщо ще додати той факт, що в Криму і Севастополі російське консульство жваво роздає громадянам України російські паспорти, а там їх й без того десятки тисяч людей мають (разом з українськими), то картина вимальовується безрадісна.

Ігор Лосєв, УП

07 лютого 2011р.

Теги: Угорщина, громадянство, Бела Ковач

Коментарі

Wikipedia 2011-02-13 / 19:54:00
Vitali Klitschko (born 19 July 1971) and Wladimir Klitschko (born 25 March 1976), collectively known as The Klitschko brothers are Ukrainian heavyweight boxers.

RUSYN 2011-02-12 / 17:47:00
Bratam Klycthky!!
Vy taki ukrajinci jak turok-anhlicthan!
Rusyny nyhda ne buly ukrajincjamy i ne budutj
U 1945 roci sja vsjo pos---lo .
v 1991 ishi bulshe !

Марсиянин 2011-02-12 / 01:54:00

Зачем каламутить воду???? Надо жить то с женой, то с любовницей!!! Взрослые же люди!!! Что других проблем не хватает???

Вот берите пример с Путина: то с женой, то с любовницей!!! Чем это плохо???
Аh? Вам это не подходит??? Вы ангел?
Тогда идите и получайте паспорт в поднебесной!!!

2011-02-09 / 19:09:00
З "Однокласників" -
"Концепция двойного гражданства для граждан Украины озучена на сей раз, бывшим послом Польши в СССР и России в 1989 -1996 годах, председателем "Восточного клуба" Станиславом Чёсеком.
Чёсек предлагает рассматривать границы все более символическим способом, давая людям право на свободный выбор местожительства. "Это естественным образом убьет затхлые национализмы. Убьют его в первую очередь молодые люди, которым современные способы коммуникации дали возможность непосредственного общения с миром. Они не дадут втянуть себя в националистические формирования. Хочешь вырваться из своей деревни или городка, попробовать свои силы и возможности в других местах? Можешь! Мир открыт перед тобой! Мы в Польше можем свободно выбирать себе местожительства в Европейском союзе. Этот процесс не приостановят никакие административные ограничения. Так что все местные национализмы станут анахроничными. Естественно, это процесс, на его пути будут трудности и препятствия, но дело будет идти", - заявил он.
Эта концепция отличается от венгерской, которая жестко привязывает к своему государству. Венгерская концепция двойного гражданства, некоммуникационная, а политическая. Но зато четко прописаны все процедуры. Понятно, что основное преимущество получателя венгерского гражданства - возможность передвигаться по ЕС и не только, и возможность трудоустраиваться.
Еще одно следствие с заявления польского дипломата. ЕС озвучил сценарий по интеграции Западной Украины в ЕС. Этого уже никто не скрывает. Если процесс пойдет с двух сторон (скорее всего именно на это и расчитано) 2011 год последний для нынешней территорииУкраины. В 2012 если и останется Украина, то это будет уже другая страна, с другой территорией.

**** 2011-02-09 / 17:41:00

для Пан Баклажан, 08.02.2011 12:18
"дойч шпрехать швидко навчились"

Це такий "дойч", аж плакати хочеться.

местный 2011-02-09 / 06:48:00
ну, г-н Ковач - это *издобол, каких еще поискать нужно.
а к интервью, по которому его цитируют, он подготовился "очень серьезно", там все ответы типа: "Сколько человек обратилось за получением венгерского гражданства?" - "Не могу вспомнить"... "О чем договорились со "Свободой"?" - "Не могу сказать" :)

Янош 2011-02-09 / 00:50:00
А где Ваши аргументы, пан Иван?

Пан Баклажан 2011-02-08 / 12:18:00
Коментатору, що підписався акі "Брати Клички" - невдалий обрано приклад патріотизму.
Вони, звісно, молодці, і в боксі рулять, і в Помаранчевій недо-революції себе нормально проявили, як громадяни. Але: живуть вони більше в Німеччині, ніж вдома, та й українською не дуже охоче говорять (хоча дойч шпрехать швидко навчились).

ІВАН 2011-02-08 / 11:46:00
Вже стає традиційною і характерною особливість угорських реваншистів: як тільки нема аргументів на загально-зрозуміле, однак їм неугодне, нема чимось їх їх заперечити, то починається навішувння ярликів, злобне обзивання тих, кому вони хотіли би опонувати та не можуть - "фашистами", "укрнацики". Це не агументи, панове, Це від свого безсилля починаєте мукати, як бидло (маржина)

sb 2011-02-08 / 10:56:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Охотник 2011-02-08 / 00:39:00
Пану Лосеву стоили бы ознакомиттся со свежей прессой, он, возможно, бы заметил:
-что словацкий закон уже практически отменен,
- что в Словакии никто не запрешает двойное гражданство,
- что в прошлом году в Венгрии к власти пришли консерваторы, поэтому и поменялся закон о гражданстве,
- и этот закон, кроме Словакии, никаких претензий не вызвал.

Тут меня просят передать автору текста, что параноя - это плохо.

Брати Клички 2011-02-07 / 23:33:00
Слухай, iSTVAN, не смій ображати Закарпаття - частину України, бо як тя буцнемо, то будеш летіти через твою цураву мАДЯРІЮ аш до Єгипта, де тя добють злі фараони вмісті з мубараком.

Lászlo 2011-02-07 / 21:40:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Автору - попередження. Адмін

Istvan 2011-02-07 / 19:59:00
Да кому надо это босоножное Закарпатье? Особенно после Украины? Только одна эта обедненная Украиной область могла бы сама сама за 5 минут провести в дефольт Венгрию. Реваншизм, да - только мечтаете, пани укрнацики.

KK 2011-02-07 / 18:43:00
'Відтепер вийти з громадянства Словаччини можна за власним бажанням.' А якщо словацький громадянин бажає отримати угорське громадянство, чи це не виходить на то саме?

VVP 2011-02-07 / 17:37:00
Реакція на один з наведених в тексті абзаців:

А чому б Україні не вчинити за словацьким зразком? Якщо громадяни хочуть бути угорськими, значить вони не хочуть бути українськими, тому український паспорт їм ні до чого, цілком вистачить дозволу на проживання на українській території.

Ця інформація вже неактуальна. Перед тим як писати такі "сильні" висловлювання, потрібно перевіряти правдивість сказаного. 26 січня 2011 року уряд Словаччини на чолі з прем'єр міністром Іветою Радічовою змінили закон про громадянство і вилучили з нього пункт про автоматичну втрату словацького громадянства у разі набуття особою якогось іншого (окрім випадків, які порушують інші закони - наприклад державні службовці, поліцейські і.т.д.). Відтепер вийти з громадянства Словаччини можна за власним бажанням.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини