В Ужгороді правоохоронці "накрили" підпільний цех де розфасовували "ліве" масло

В УЖГОРОДІ «СПРЕД» ПРОДАВАЛИ ЯК СЕЛЯНСЬКЕ МАСЛО Дурять нашого брата покупця ледь не на кожному кроці, до того ж, за наші таки гроші. Скільки бувало випадків, коли, придбавши у крамниці товар з нібито недавньою датою випуску, вдома з’ясовується – йому давно місце у смітнику. Не всі покупці зважуються повернути неякісний продукт назад у магазин. Причини у кожного різні: дехто не бажає заслужити славу скандаліста, ще хтось стверджує, що кілька гривень не варті зіпсованих нервів. Але, мабуть, найбільш прикро, коли, викладаючи «кругленьку» суму, сподіваючись купити не якусь там дешевизну, а добротний товар, врешті-решт з гіркотою змушені визнати – вам підсунули справжнісіньке «ге», а склад продукту аж ніяк не відповідає вмісту упаковки.

В Ужгороді правоохоронці "накрили" підпільний цех де розфасовували "ліве" масло

Можливо, саме тому чимало господинь практикують купувати товар у "своїх", перевірених точках, де їм принаймні натякнуть, мовляв: не варто це брати. Хоча нерідко і самі покупці достеменно не відають, чи у консервній банці міститься дійсно м'ясний паштет,  у пакеті з молоком – не розчинений сухопродукт, а широко розрекламовані пельмені не виявляться тістом з найдешевшим лівером.

Те ж стосується і вершкового масла.  Донедавна більшість споживачів і гадки не мала, що масло може бути чимось іншим, ніж маслом. Та після кількох гучних передач на вітчизняних телеканалах і статей у друкованих засобах масової інформації у наш лексикон впевнено увійшло нове слово "спред". Щоправда, від цього особливих змін не відбулося. Ну, знають тепер люди, що є вершкове масло і продукт, схожий до маргарину, в якому   з надлишком міститься  дешева і шкідлива  пальмова олія. Якби ж то виробники, а часом і власники магазинів, усі були чесними... Життя, на жаль,  переконує у супротивному.  Багато з тих, хто полюбляє на сніданок приготувати собі бутерброди, батьки, котрі турбуються про якісне і  поживне харчування своїх дітей, певно, не раз стикалися із ситуацією, коли масло однієї і тієї ж торговельної марки відрізнялося за своїми смаковими якостями. І тоді мимоволі починали закрадатися сумніви – а чи не горезвісний "спред"  криється  в упаковці, на якій вказано склад: "Вершки коров'ячого молока, пастеризовані"?

Автори викривальних сюжетів на одному з телеканалів, нагадаємо, запропонували свій спосіб перевірки правдивості цього молокопродукту. Зокрема, рекомендували розтопити його у підігрітій горілці. Якщо розчин стане мутний біло-жовтого кольору  -- справжнє масло, коли ж на поверхню спливуть жовті "бляшки" -- підробка. Але ж не завжди є вільний час для проведення таких дослідів, і не в кожного знайдеться горілка під рукою. От і доводиться, як то кажуть, купувати на віру.  Найстрашніше те, що за  12-16 гривень у сімейний споживчий кошик власними руками можна підкласти якщо не отруту, то шкідливий продукт для себе і  своїх рідних.

Підтвердженням цього стала недавня історія в Ужгороді. Під час проведення оперативно-розшукових заходів співробітники відділу ДСБЕЗ Ужгородського МУ УМВС спільно з правоохоронцями УДСБЕЗ УМВС краю на території однієї з державних організацій, що  "дислокується"  в обласному центрі, виявили  факт  незаконного  розфасування продукту, схожого на вершкове масло. Пакували товар у спеціальному цеху. Псевдопродукт  спочатку знаходився у картонних коробках, на яких не було вказано жодної інформації про виробника, вид продукту і дату виготовлення. Розфасовували його за допомогою  фасувального апарату у брикети по 200 грамів.  Упаковку використовували з логотипом "Масло селянське", де, до речі, вже була проставлена дата на 5-6 днів уперед.  А не відомо, скільки цей товар вже пролежав у цеху. Тож можна собі уявити, у якому стані він мав дійти до споживача... 

Зі слів працівників вказаного цеху, у період з 1 по 25  січня цього року  вони  встигли розфасувати 20 тонн сумнівного продукту. Не виключено, що частина товару могла вже потрапити на полиці наших супермаркетів, а відтак – і в холодильники покупців.

Наразі "ліве" масло вилучили і  відправили на експертизу, яка, сподіваємося, зробить належні висновки. Також вирішується питання про порушення кримінальної справи, повідомив нам начальник відділу ДСБЕЗ Ужгородського МУ  УМВС Віктор Пекар.

Тут доречно буде згадати і недавню подібну акцію з вилучення несправжнього масла, яку здійснили  співробітники Державної служби  боротьби з економічною злочинністю на Вінниччині. Там правоохоронці виявили і вилучили 329 ящиків підробленого молокопродукту вагою близько 6580 кілограмів і 257 ящиків жиру для приготування горезвісного "спреду", котрий мали намір видавати за масло, вагою близько 5140 кілограмів. Вінницькі колеги, як і закарпатські правоохоронці, також з'ясували, що затримані підприємці працювали без будь-якої документації, необхідної для проведення виробничого процесу та контролю за дотриманням технологічних норм і ветеринарно-санітарних вимог.

І як тут розібратися, що і де можна купувати? Аби не нашкодити своєму здоров'ю.

Ігор СТЕФАНЕЦЬ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

07 лютого 2011р.

Теги: міліція, цех, масло

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини