Петро Мідянка: "Все, що є найкращого, найякіснішого на Закарпатті, є українським (ФОТО)

«Луйтра в небо». Таку назву отримала збірка поезій закарпатського автора Петра Мідянки, яку він презентував сьогодні в Культурно-мистецькому центрі «Є», що в Івано-Франківську.

Петро Мідянка: "Все, що є найкращого, найякіснішого на Закарпатті, є українським (ФОТО)

Книга увібрала в себе плоди майже чвертьсторічної творчості письменника, акумулювавши твори, що увійшли до усіх раніше виданих книг пана Мідянки, починаючи з першої збірки "Поріг", виданої ще в 1987 році, додавши до них нові, раніше непубліковані твори..

Власне, звідси і назва книги: "луйтра" - в закарпатському діалекті означає драбина, отже "Луйтра в небо" - основні віхи, сходинки творчого підйому письменника від молодих, несміливих кроків в літературі до такого Петра Мідянки, яким його звикли бачити сучасники.

Родзинкою творів, що увійшли до нової книги, є те, що написані вони закарпатською говіркою , з використанням лексики, часом незрозумілої пересічному українцю, що накладає на благодатну землю по той, європейський бік Українських Карпат і на людей, що її населяють серпанок таємничості, збуджуючи додатковий інтерес у людей до їх культури і літератури. Тим не менш пан Мідянка вважає себе виключно українським автором.

 "До мене підходили, -- розповідає письменник, -- представники русинських громадських організації з проханням взяти участь в їх діяльності, проте я пояснив, що, хоча я й використовую закарпатську говірку, моя мова, алфавіт, який я використовую – все залишається українськими". Власне, зі слів літератора, проблема русинства не стоїть руба на Закарпатті. "Як би там не було, -- говорить він, -- а 78 – 80% шкіл є українськими. І якщо десь відкривається русинська школа, це не означає, що всі поспішають нести туди документи. Така ж ситуація і в літературі. Взагалі, все, що є найкращого, найякіснішого – то все є українське. Все, що не дотягує до цього рівня, є русинським".

Слід зазначити, що модератором на презентації книги виступив відомий на Прикарпатті та за його межами письменник Тарас Прохасько, а сам захід викликав широку зацікавленість у івано-франківських поціновувачів якісної української літератури.

28 січня 2011р.

Теги: Мідянка, Луйтра в небо, Прохасько, русин

Коментарі

зауважу 2011-02-06 / 15:25:00

Кришеник, 02.02.2011 09:14 "Босяцтва в нас завжди вистачало"
Ви себе до нього не причисляєте?

2011-02-06 / 13:43:00
Саме тому ви - "народ" лакеїв і колаборантів, "народ" без героїв і без поетів. "Народ" без майбутнього. "Народ" нізвідки і в нікуди...- і імя вам - галицькі націоналісти!

сорри 2011-02-05 / 16:52:00

Ну звичайно! Судячи з того, у який спосіб ви пишете слово "дилетант", ви і є той самий проФФесіонал... :)

ПРОФФЕСОР 2011-02-05 / 15:10:00
Пане Кришеник! Судити про поезію П. Мідянки повинні професіонали, а не делітанти....

Павло 2011-02-05 / 12:47:00

Вважаєш себе патріотом? Тоді тобі на **********



Зв'яжіться з редакцією Закарпаття онлайн і обговоріть умови розміщення ваших публікацій на сайті легально. Адмін

Кришеник 2011-02-02 / 09:14:00
До уваги Учителя.
Прочитав цей дещо дитячий (школярський) переклад Єсеніна на українську мову (на один з її діалектів).
Хай буде й такий. І що хочете цим довести?
Цікаво буде взнати, що в селах на Поділлі вживають питомо українське слово банувати.
А це "босяком" мене таки вразило.
Босяцтва в нас завжди вистачало.

Учитель 2011-02-02 / 00:03:00
сорри, 30.01.2011 18:26 писав:

"Шкода, що Адмін видалив ті примітивні спроби перекладу Єсєніна - морфологічно і синтаксично майже цілком українські, поетично - недолугі і лише вісотків на 5 у лексиці відмінні від літературної мови".


Сори,
Ци не мож би учути од вас, де туй українська "мова"?
Ситар Иван
Ни бануву, ни реву, ни кличу,

Ни бануву, ни реву, ни кличу,
Вік мине, ги з яблынь білый дым,
Старусть зогне д’земли мої плечі –
Ниґда вже не буду молодым.

Вже не так ми легко є на серцю,
Осінь го кинула холодком,
И в краї березового ситцю
Ни манить ня бігти босяком.

Дух вандровань, ты ми вже ни милый,
Ни розкрываш ты половінь уст.
Де ся діли молодусть и сила,
Блиск очей и повінь добрых чуств?

И все менше в мене забаганок,
Ци я жыв? Ци вто лиш были сны?
Так гиби м в яри дись понад рано
На ружовому пробіг кони.

Листя мідь упасти мусить з клена,
Тко ся родив – тот дочекат смерти,
Будь наохтема ти благословенно,
Што прийшло одцвісти и умерти.

АНЦЯ 2011-02-01 / 23:45:00
СОРРИ КОЛИ ВЖЕ ШТОСЬ РУЗУМНОЄ ВПОВІШ??? УСЕ ЛИШ ЯДНО МЕЛЕШ ТА МЕЛЕШ,ЯК ТОТ ПОТАК, ШТО ЦІВКЫ МОТАЭ.

KK 2011-02-01 / 23:29:00
Відкриваю Закарпаття онлайн сйогодні, щоби прочитати якусь нову лєкцію від нашого закарпатського Учителя, а то бачу що чомусь він замовк...цікаво?...

Кришеник 2011-02-01 / 09:49:00
Учитель, 31.01.2011 21:38
"Ми помрем не в Парижі..." І живемо ми не в Парижі. Тож і ціну тим різним вашим воланням та заявам знаємо.
Та й про розцінки, за які та ваша активність куплена, здогадуємося.
Щодо всіх вас разом, політичних русинів: щораз бачимо, як раптово вмить глупієте, і словом, і думкою, тільки-но пореходите на своє вами ж придумане язичіє, яке так до невпізнання перекручує мову наших дідів. Так само і з вашою (означимо це так умовно) колективною творчістю.
Чому так стається? Бо відсутні душа і грунт, тому й зостаються в залишку одні лиш пшик і полова. Також і через те, що ті ваші "творчі" видумки та потуги - зсередини є фальшивими та надуманими. Зазвичай також і безголові. Оце я вам з таким наголосом кажу, бо по-іншому не чуєте.

Вже одне лиш існування в закарпатському світі Петра Мідянки заперечує ваше існування. Тому й біситеся.

KK 2011-02-01 / 02:34:00
Сорри - дуже гарно ви подали значіння Мідянки 'Зауважу - українського поета з нашим глибинним руським корінням...' Думаю що навіть сам Мідянка кращої оцінки би не хотів!

сорри 2011-01-31 / 23:20:00
Учитель, 31.01.2011 21:38
Ніхто не зазіхає на П. Мідянку,... (с)

А що вам ще залишається, крім "не зазіхати"?.. :))

А взагалі Мідянка - в сто разів більш руський і більший русин, аніж усі ви, панове кремлівські сувеніри, разом узяті. Звідси - і ваша ненависть до нього. Бо він презентує руськість у її справжній, природній, не придуманій москвами і будапештами якості. Якості, глибину якої жоден з вас осягнути не спроможен, вже не говорю про те, що ніхто з вас не спроможен цю якість подати з такою силою в поетичному слові...

Саме тому ви - "народ" лакеїв і колаборантів, "народ" без героїв і без поетів. "Народ" без майбутнього. "Народ" нізвідки і в нікуди...

Русин 2011-01-31 / 22:50:00
"Запросили поета за наш стіл", а стіл був кошерний :))) того Мідянка і послав жиду.

Учитель 2011-01-31 / 21:38:00
Ніхто не зазіхає на П. Мідянку, ніхто не називає його русинським поетом, для цього немає жодних аргументів. Лексика – не є домінуючою ознакою визначення відмінності мови від іншої мови. Лексика, якщо вжити порівняння, це "плаття" (у широкому розумінні). Сьогодні мода на такий фасон, на таку фарбу – и жінки будуть купуватися на це. А завтра прийде мода на щось інше. Ну П.Мідянка пише по українськи, на всі 100 %, тільки от "модні шмотки" купує десь "у парижі". Його не розуміють ні прості українські читачі, ні інтелігентні люди з центра України. (див. ж-л "Критика"). (Треба народитись "у парижі" (бути з русинського етнічного середовища), щоб розуміти, про що він там пише. Він просто в уяві української екзальтованої богеми (це занадто вузька смужечка інтелігенції) – модний.
Ну, й добре, що тут дискутувати?
Тільки от гадити на "той париж" не варто (це порада!). Смішно було читати одкровення поета, як там академік П.Маґочій прибіг в село Мідянку уговорювати записатись в русини. Ну, я був при цій зустрічі, і нічого того, про що поет з "пафосом" розказує, не було. , Запросили поета за наш стіл, подарували одне одному книжки, говорили про літературу, на зворотньому шляху підвезли його до його хатини, ще хвилин зо двадцять на ногах поговорили – сукупно ця інформація на сенсацію не тягне! А може у Станіславі вже русинство стало модним і тому поета потягло на русинство?

сорри 2011-01-31 / 21:31:00
Це просто приступ невмотивованої люті... :)

местный 2011-01-31 / 21:16:00
2 учитель: по какому поводу у вас внеплановая истерика?

сорри 2011-01-31 / 20:58:00

мУчителю:),


ніхто ні вам, ні мені тих доларів не дає. То до чого, запитується, ви влаштували - і не вперше - довкола оцих 124 мільйонів цю шаманську "пляску" з бубном?..


У житті я звик розраховувати на власні руки, голову і енергію. На відміну від вас, ні в кого нічого не просив. А тому і схеми мислення і поведінки у мене відмінні від ваших. Так що не розраховуйте, що я, як і ви. стоятиму з роззявленим писком і простягнутою рукою. Ні долари, ні рублі, ні срібляники мене ціною зради мого народу і ціною крові не цікавлять. Саме тому я не записувався до вашої нації лакеїв і колаборантів...


А взагалі, ви не думаєте, що від ваших "русинсько-кремлівсько-заробітчанських" мрій вам пора уже повертатися до обговорення теми творчості найкращого поета Закарпаття Петра Мідянки. Зауважу - українського поета з нашим глибинним руським корінням...

Учитель 2011-01-31 / 20:35:00
А може, сорі, вы – истинный украінськый петріот! Бийте в бубен, гойкайте што є силы:

Люде! Народе муй! Не берьте гроші од Америкы! Обо русины не мали морального права брати грошы од Росії!
Ци так, сорі?

Учитель 2011-01-31 / 20:31:00
сорі,
вже сьте склали свої рученята човником?
Готові сьте просити собі долары?
Беріт, сорі, беріт – тото не рус(с)ькі рублі!
І діло такоє благородноє – демократія!!!

Учитель 2011-01-31 / 20:16:00
Сорі,
за яку резіґнацію туй репетуєте?
Ниже вже м вам писав: назад дустали сьме великі гроші, так што роботы нам доста – перевчиниме Україну в Демократію!!!

Свіжа статя:"124 мільйони доларів на розвиток демократії" (У цьому році Україна отримає від Сполучених Штатів Америки 124 мільйонів доларів на розвиток демократії...).

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини