Матеріали конференції “Науковий і мистецький світ Федора Потушняка” побачили світ окремою книжкою

Сесія Закарпатської обласної ради V скликання прийняла рішення, згідно з яким 2010 рік у краї було проголошено Роком Потушняка. З цієї нагоди у лютому 2010 року літературно-мистецька, наукова громадськість усієї України відзначила 100-річчя від дня народження видатного закарпатського письменника, вченого-археолога, етнографа, філософа, культурного діяча Федора Михайловича Потушняка.

Матеріали конференції “Науковий і мистецький світ Федора Потушняка” побачили світ окремою книжкою

Знаковим став вихід у світ бібліографічного покажчика "Федір Потушняк: до 100-річчя від дня народження", підготовленого працівниками Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки разом з управлінням культури облдержадміністрації.

Широкого розголосу в регіональних та всеукраїнських ЗМІ набуло проведення ініційованою обласною організацією Національної спілки письменників України та aуправлінням культури ОДА Другого міжнародного літературного фестивалю "Карпатська ватра", присвяченого 100-річчю від дня народження Ф. Потушняка. У ньому взяли участь письменники Закарпаття, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Дніпропетровської областей, українські майстри художнього слова зі Словаччини, письменники і видавці з Угорщини. Вони побували на батьківщині нашого земляка в Іршавському районі, зокрема у Кушниці, Довгому, його рідному селі Осій, де ознайомилися у місцевій школі з експозицією меморіального музею письменника і науковця.

Особливо важливою і яскравою для увічнення пам'яті та вшанування його літературно-наукової спадщини стала міжнародна конференція "Науковий і мистецький світ Федора Потушняка", що відбулася 15–16 квітня 2010 року в Ужгородському національному університеті. Її ініціатори і найактивніші організатори – кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків та української літератури. А нещодавно побачив світ об'ємний том матеріалів цієї конференції. Його зібрання й упорядкування здійснив завідувач кафедри історії Стародавнього світу і середніх віків УжНУ Ігор Ліхтей.

У книзі – чотири розділи: літературознавство, журналістикознавство та мовознавство, етнографія (етнологія), археологія. У цих напрямках – майже вся його науково-творча діяльність. Кожен матеріал має велике пізнавальне значення, відкриває нові, незнані досі сторінки Потушнякової долі і творчості. Такими є статті кандидата філологічних наук, доцента кафедри української літератури УжНУ Наталії Вигодованець "Дві незавершені поеми Федора Потушняка: "Довгович" і "Павлович"", доктора філологічних наук, професора цієї ж кафедри Лідії Голомб "Таємнича Саломея лірики Федора Потушняка", завідувача кафедри української літератури Валентини Барчан "Поетика повісті "Совість" Федора Потушняка" та інших авторів.

Обсяжний пласт інформації отримає читач, ознайомившись із дослідженнями директора Інституту русистики, україністики і славістики Пряшівського університету (Словаччина) Любиці Баботи "Доробок Федора Потушняка в часописі "Літературна неділя" та в журналі "Зоря-Hajnal"", доктора філологічних наук Валентини Статєєвої "Мовознавчі праці Федора Потушняка".

Цікавими і важливими для сучасних науковців є вміщені у збірнику матеріали доктора історичних наук, професора кафедри історії стародавнього світу і середніх віків УжНУ Михайла Тиводара "Етнографічна спадщина Федора Потушняка" та Ігоря Ліхтея "Федір Потушняк як фундатор етнографічних досліджень в Ужгородському університеті", кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Інституту українознавства НАН України ім. І. Крип'якевича Павла Пеняка "Федір Потушняк як археолог", кандидата історичних наук, завідувача відділу археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосипа Кобаля "Археологи Потушняки – від батька до сина", завідувача кафедри російської літератури УжНУ Івана Сенька "Роман Федора Потушняка "Повінь": хронотипи, прототипи та етнологічні аспекти". Серед статей збірника чимало таких, що належать перу зарубіжних науковців (Валерії Юричкової, Михайла Капраля, Томаша Косєка, Ігнація Юзвяка, Мар'яна Віздала, Антона Карабіньоша тощо).

Випуск матеріалів міжнародної наукової конференції належно увінчав Рік Федора Потушняка і переконливо засвідчив, що його проведення духовно збагатило не лише Закарпаття.

Василь Чорногор

26 січня 2011р.

Теги: Потушняк, археологія, етнографія, конференція

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини