Європейський Союз готує програму «Карпатський простір»

Як відомо, Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи у жовтні 2010 року прийняв, Резолюцію 315 (2010) та Рекомендацію 296 (2010) «Сталий розвиток гірських регіонів та досвід Карпатських гір». У них - заклик до Європейського Союзу розробити програму «Карпатський простір» за прикладом програми «Альпійський простір».

Європейський Союз готує програму «Карпатський простір»

Першим кроком з реалізації прийнятих Конгресом документів покликаний стати консультаційний семінар "На шляху до Карпатської стратегії", організований Програмою Організації Об''єднаних Націй та Тимчасовим секретаріатом Карпатської конвенції у співпраці з Європейською Академією Больцано, Асоціацією європейських прикордонних регіонів та Асоціацією представників гірських регіонів, який сьогодні, 25 січня ц.р., відбувся в Представництві Єврорегіону "Тіроль - Південний Тіроль – Трентіно" у столиці Бельгії Брюсселі.

На семінар запрошено представників гірських регіонів усіх країн, що підписали Карпатську конвенцію. За дорученням Закарпатської обласної ради в ньому взяв участь голова постійної комісії з питань транскордонного співробітництва обласної ради, голова Ради "Карпатського єврорегіону" Михайло Кічковський. 

Відбулася широка дискусія щодо шляхів реалізації майбутньої Стратегії ЄС для Дунайського регіону в Карпатському регіоні та головних пріоритетів програми "Карпатський простір", в якій взяли участь експерти Ради Європи та представники регіонів. 

Михайло Кічковський у своєму виступі наголосив на стратегічному екологічному, соціальному та культурному значенні Карпат, які разом з цим стикаються з серйозними екологічними і соціально-економічними проблемами. Тому головні зусилля і засоби такої програми мають бути спрямовані, перш за все, на захист довкілля та боротьбу із забрудненням водних ресурсів регіону, його збалансований економічний розвиток, доступність і привабливість для туристів, безпечність і надійність регіону.

Список різних європейських і національних проектів у вищевказаних галузях і напрямках повинен бути зібраний в послідовний і повний план дій по Карпатах у рамках прийнятої Європейською комісією макрорегіональної стратегії. Це буде сприяти узгодженості та послідовності запропонованих заходів і політики територіального впливу з тим, щоб зберігати і розвивати потенціал регіону, підвищувати його стійкість з урахуванням його специфіки, (тобто поєднати збереження природи з економічним використанням природних і культурних ресурсів). Тільки такий підхід може призвести до довгострокового і сталого розвитку Карпатського регіону в цілому. Тому при програмуванні на період 2014-2020 роки Європейськиий Союз має створити повноцінну автономну програму "Карпатський простір". При цьому головна увага має бути звернена на ті напрями і ті проекти, які забезпечують підвищення екологічної та енергетичної безпеки, досягнення визначених проектом Дунайської стратегії параметрів показників у пріоритетних напрямках співробітництва. 

- Закарпатська обласна рада також ухвалила відповідне рішення про реалізацію зазначених вище документів Конгресу, - наголосив М. Кічковський. - Ми виходимо з того, що питання сталого розвитку в гірських регіонах необхідно інтегрувати в національні та регіональні політики і стратегії розвитку, з залученням місцевих і регіональних органів влади в їх розробці та здійсненні.

Він також звернув увагу на положення Резолюції Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи по Карпатах, що екологічна стабільність і сталий розвиток гірських регіонів не може бути досягнута зусиллями однієї або декількох країн, а вимагає розширення і поглиблення транскордонного та міжрегіонального співробітництва між регіонами країн Європейського Союзу. Прикладом цього може служити Закарпаття, яке бере активну участь у різних програмах європейської співпраці та в рамках діяльності Міжрегіональної асоціації "Карпатський Єврорегіон". Саме в рамках "Карпатського Єврорегіону" нам вдалося здійснити низку цікавих транскордонних Проектів, серед яких Проект розширення і вдосконалення мережі прикордонних переходів між сусідніми державами. На найближчий період перспективними є проекти по захисту водних ресурсів і регулювання русла великих гірських річок, природного середовища і, зокрема – спільний Проект по створенню протипаводкової системи гідроспоруд у прикордонних регіонах басейну вередливої гірської річки Тиси, яка, окрім Закарпаття, протікає через кілька регіонів сусідніх країн тощо.

На основі результатів семінару його організатори розроблять остаточні рекомендації, що будуть представлені для їх прийняття на третій Конференції Сторін Карпатської конвенції (КС-3), яка відбудеться в травні 2011 року в Братиславі. Ці рекомендації повинні стати основою для просування Європейским Союзом макрорегіональної стратегії Карпат.

Іван Діус

25 січня 2011р.

Теги: Карпати, сталий розвиток, Європейський Союз, транскордонний

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини