Літературний процес на Закарпатті: «Ми маємо, чим дивувати» (ФОТО)

У вівторок у прес-центрі «Закарпаття» з журналістами зустрілися лауреати премії імені Федора Потушняка в галузі літератури.

Літературний процес на Закарпатті:  «Ми маємо, чим дивувати» (ФОТО)

Про особливості літературного процесу в краї говорили прозаїк, історик Сергій Федака, поетеса, літературознавець Лідія Повх, поетеса Надія Панчук та прозаїк Петро Ходанич. Ця зустріч стала першою з серії прес-конференцій, присвячених розвитку літературного процесу в краї, які пройдуть у прес-центрі "Закарпаття".

Петро Ходанич, голова Закарпатського осередку Національної Спілки письменників України, одразу зауважив, що за останні 5-6 років у Закарпатті спостерігається своєрідний підйом літератури та ріст інтересу до неї. Втім наголосив, що водночас сьогодні присутній момент змагання літератури із засобами масової інформації. "Сьогодні ми маємо своєрідну трансформацію слова – від традиційної книжки, роману, повісті ми переходимо до слова універсального, яке формують синтетичні види культури", – сказав пан Петро. Він коротко розповів про антології закарпатської поезії та літератури, упорядковані протягом останніх років членами СП, які підсумували літературний процес у краї протягом 20 ст. Зауважив Петро Ходанич, що всі ці збірки вийшли у світ за підтримки ОДА, що є дуже важливим, адже "ми знайшли порозуміння з владою. А саме держава є основним замовником культурних цінностей і культура формує державу, – це ще Руссо сказав."

Далі пан Петро, який став лауреатом міжнародної премії "Карпатська корона" (Україна-Румунія), оголосив список лауреатів літературних премій за минулий рік та розповів про літературні фестивалі, які пройшли в різних містах краю протягом минулого року ("Карпатська корона" та "Карпатська ватра"). "Ми маємо, чим дивувати, – сказав Петро Ходанич. – Наша біда тільки в тому, що ми маємо слабке інформаційне поле. Спілка не може собі фінансово дозволити випускати власну газету чи журнал..." Ще однією проблемою СП Петро Ходанич назвав відсутність літературної критики. "Літературну критику зараз підмінила журналістика," – додав пан Петро.

Стосовно плідності закарпатських письменників промовець зауважив, що особливий прорив у крайовій літературі стався в сфері романістики: за два останні роки було написано 6 романів (С. Федака "Карпатський кросворд" та "Валет Валентина Другета"; М. Дочинець "Лис у винограднику" та "Вічний", що вийшов у світ минулого місяця; Д. Кешеля "Візьміть у свідки мої сльози"; А. Дурунда "Вічний Дон Кіхот", П. Ходанич "Таємниця капища Перуна").

Лідія Повх, яка отримала премію Потушняка в галузі літературознавства за книгу "Виховний потенціал дитячої літератури Закарпаття", розповіла про етапи випробовування будь-якого літературного твору, зауваживши, що останнє і найважливіше випробовування – часом – пройдуть справді вибрані твори, які з роками стають документами епохи. "І сьогодні ми спостерігаємо, як на літературну арену виходять одні, а залишаються там зовсім інші," – додала вона.

Про своєрідну взаємодію та перегукування в творчості нинішніх письменників розповів Сергій Федака, який здобув премію ім. Потушняка в галузі прози за історичний роман "Валет Валентина Другета". В добі середньовіччя відбуваються події в творах Єви Берніцкі "Ключ від замку", Мирослава Дочинця "Лис у винограднику" та, власне, у "Валеті..." С. Федаки. "Тема замку викликає інтерес, – каже він, – щось на кшталт Собору Паризької Богоматері у французів є й в ужгородців стосовно Ужгородського замку." З твором Дочинця пан Федака наголосив на певній схожості у сюжетних колізіях, "багато спільної чортівні" автор знаходить і з романом "Таємниця капища Перуна" П.Ходанича. "Це прояв певного спільного потоку думки", – зазначає автор.

Кількома словами розповів пан Сергій про роман Кешелі "Візьміть у свідки мої сльози", який вийшов друком у львівському журналі "Дзвін". Для нашого читача роман поки що недоступний, саме через відсутність подібного крайового літературного альманаху, який знайомив би читачів із новинками рідної літератури. "Але на фоні інших областей Закарпаття дуже серйозно виглядає в літературному плані", – зауважив письменник, маючи на увазі в той же час і активність молодих людей, які пробують перо.

Про плани та нові літературні акції розповіла Надія Панчук, лауреатка премії Федора Потушняка за дві поетичні збірки "Скоромороз" та "Притулок простору". "Літературний процес молодіє, – сказала вона, – і підростає покоління, яке має, що сказати."

Відповідаючи на питання, поставлені читачами ресурсу Закарпаття онлайн про те, чому кількість письменників зростає, а читачів – дедалі зменшується, пані Надія, яка є науковим працівником Закарпатської обласної універсальної бібліотеки, зауважила, що це, на її думку, нормальний процес. "Зараз зростає кількість молоді, яка приходить читати не за програмою, а шукає те, про що почули в пресі, вичитали в інтернеті. А ще я спостерігаю, що діти, підлітки більше пишуть."

Сергій Федака додав, що нині просто змінюється тип читання: "зараз більше людей читають в інтернеті, або роздруківки, або ж просто з екрану. А сам інтерес до текстів залишається."

"А ще ми не завжди маємо можливості почитати", – додав Петро Ходанич, зауваживши відсутність періодики, яка б публікувала нові твори та нерозвиненість системи книгорозповсюдження. "Відсутність літературної періодики, чи хоча б літературної сторінки в газеті нас дуже болить, – каже Петро Михайлович. – Та редактори в один голос питають: "Хто це буде читати?"..." Наявність такого видання, чи бодай сторінки, за словами письменника, дозволило б друкувати літературні новинки, літературну критику і заявити про творчу молодь.

В продовження теми творчої молоді розмова торкнулася і традиційного вже фестивалю "Березневі коти". "На засіданні Спілки ми вирішили, що втручатися в "Березневі коти" не варто, – сказав Петро Ходанич. – Це прекрасно, що таке літературне вогнище з'явилося і в нас. Нехай молодь відчує смак до літератури. З часом, сподіваємося, ті "коти" або здряхліють, або подорослішають і найсильніші з них перетворяться на пантер чи левів у літературі. Повинно пройти змужніння."

* Ближчим часом на сторінці прес-центру "Закарпаття" буде викладено повний авдіозапис цієї зустрічі

Петро Ходанич

Лідія Повх

Сергій Федака

Надія Панчук

19 січня 2011р.

Теги: прес-центр, література, письменник, Ходанич, Повх, Федака, Панчук

Коментарі

сорри 2011-01-29 / 00:36:00
Гарна, гідна відповідь українського поета Закарпаття представникам "нації" лакеїв і колаборантів. нації без героїв і без поетів:

"До мене підходили, -- розповідає письменник, -- представники русинських громадських організації з проханням взяти участь в їх діяльності, проте я пояснив, що, хоча я й використовую закарпатську говірку, моя мова, алфавіт, який я використовую – все залишається українськими". Власне, зі слів літератора, проблема русинства не стоїть руба на Закарпатті. "Як би там не було, -- говорить він, -- а 78 – 80% шкіл є українськими. І якщо десь відкривається русинська школа, це не означає, що всі поспішають нести туди документи. Така ж ситуація і в літературі. Взагалі, все, що є найкращого, найякіснішого – то все є українське. Все, що не дотягує до цього рівня, є русинським"."
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-78569-Petro-Midianka-Vse-shcho-ie-naikrashchoho-naiiakisnishoho-na-Zakarpatti-ie-ukrainskym-FOTO

Учитель 2011-01-26 / 21:59:00
Я.Оросу
Ци вы нароком не той Орос, што ся родив у с. Шырокый Луг на Подкарпатю, айбо котрый изыйшов на псы у Києві, мало ся звихнув на антисемітстві, а теперь всягде ся вышкіряє на русинів? До своїх літературных опусів доста примітивно матеріал усе черяєте лем из інтернета. Смітя позбераєте, пак го тіражуєте!!!

ярослав орос 2011-01-26 / 21:11:00

***** "учителю", твоя "віфлеємська звізда" така ликова, як і кремлівська...


а чого ти, драний "учителю", не зважаєш на гору Говерлу...


*****.. "учителю"...

Учитель 2011-01-25 / 11:31:00
сорри,
русины звыкнуті орієнтовати ся на Віфлеємську звізду, вна єдина, а не на звізды на кремлях...
Выдумали сьте собі тот міф, жеби сам себе удгваряти од роботи на хосен того народа, язык котрого туй хоснуєте.
И добрі хоснуєте, дає ся вам.
И воздаст ся вам по заслугах вашых.

сорри 2011-01-24 / 23:31:00
Учитель, 24.01.2011 23:02
Сорри,
што я чуву, небо небесноє,
тать вы печеный русин!!! (с)

Май печений, ги ви собі мислите. Нем не чекайте, ож буду стояти з вами на єннів кремлівськів сувенірнів полиці. Підробляйте сувеніром самі...

Учитель 2011-01-24 / 23:11:00
КК,
вас из собов не возьмеме. Зато же сьте ушыток у помаранчах. (Тота фарба днесь уйшла из моды). Изясь за то не береме, же сьте назвали майпопуларного на Подкарпатській Руси поета Помістным поетом.
Помістный – то штось середньоє межи русинським поетом и поетом українським.
Єден пише по русинськы,
Другый – по вкраїнськы,
но а кіть місный пише по містному,
Быти му поетом Помістным!!!!

Учитель 2011-01-24 / 23:02:00
Сорри,
што я чуву, небо небесноє,
тать вы печеный русин!!!
Ищи піціцько, лем півгода такої свады туй, на сайті, и мы з вами в рокаши у "Деці" на трьох із Поетом над гробом "почившої в Бозі спілки письменників" (місто уже резервованоє) затягнеме собі трьома голосами "Я русин был, єсмь и буду!"
Лем за кадило не забудьте, за мнов псалтыря, но а Поет уставит децю.

KK 2011-01-24 / 21:04:00
Учителю - я себе не числю 'літорознавцем' сучасного закарпатського краю. І не знанйомий з книгою
'Закарпатська поезія 20-го століття' і які критерії редактори вживали коли вибирали авторів для книжки. Але із всйого що я бачу, то і у 'іроничні' прози Чучки, то справді захований дуже інтелігентний письменик. По моєму, він часами пише свої твори на літературну українську мову, а часами на локальні 'русинські' діалекти української мови. І слава богу що ще хтось, кроме Мідянки, ще зберігає цю нашу глибоку спадщину!

сорри 2011-01-24 / 20:58:00
Учитель, 24.01.2011 13:16
Подля вас тоти інваліды и богобойні трудягы – лем быдлота ("лакеї та колаборанти"). (с)

Вшитко'сьте зметали в єнну русинську"кучу", неборятко... :)

Ко вам повів, ош "тоти інваліды и богобойні трудягы" записали ся в вашу націю лакею і колаборанту (по-вашому - бидла) і ходят вмісті з вами на сповідь до Сидора?.. :)

Кіби сися чилядь знала, ож записали'сьте ї в русини иппен так, ги Павла Павловича, збила би вас на квасноє яблоко...:)

KK 2011-01-24 / 20:48:00
Учителю - я себе не числю 'літорознавцем' сучасного закарпатського краю. І не знанйомий з книгою 'Закарпатська поезія 20-го століття' і які критерії редактори вживали коли вибирали авторів для книжки. Але із всйого що я бачу, то і у 'іроничні' прози Чучки, то справді захований дуже інтелігентний письменик. По моєму, він часами пише свої твори на літературну українську мову, а часами на локальні 'русинські' діалекти української мови. І слава богу що ще хтось, кроме Мідянки, ще зберігає цю нашу глибоку спадщину!

сорри 2011-01-24 / 20:41:00
учителю, ищи вам Чучка по смольох не надавав, ож ви го до русину тулите?.. :)

Зайдіть в "Децу" і дайте за ся знати: довго чекати не будете - порве вас на паздіря... :)))

Учитель 2011-01-24 / 20:06:00
КК,
позад вашых коментарів уже м затямив, же:
1) П. Чучка тримле ся українцём,
2) його творы суль частёв українського літпроцеса,
3) стихы свої пише по українськы,
4) помежи другі українські поети Подкарпатя вын є май успішный, айбо:
5) другі українські писателі іґнорувут го як успішного конкурента и
6) не дали го до антолоґії "Закарпатська поезія 20-го століття",
бо:

1) хоть він и тримле ся українцём,
2) його творы суль частёв русинського літпроцеса,
3) стихы свої пише по русинськы,
4) не мож го капчати до другых українськых поетів Подкарпатя (межи собов вни не конкуренты),
5) зато другі українські писателі іґнорувут го и
6) як русина не дали го (правду мавут!)) до антолоґії "Закарпатська поезія 20-го століття",

Но, теперь всё чотко!!!

KK 2011-01-24 / 16:32:00
Учителю - з того що я читав про Павла Чучка, то він себе вважає українцем, і о ту книжку яку я згадав в низу (Русинський Кобзар), нічого більше чим колецкія іроничних статтій про чин русинства який ухоплює таких придставників як і ви. Думаю що можна було б рахувати Чучку як людину яка вважає 'русинів' як гілка українського народу. А про ваші якісь зауваження що якимсь чином я 'мерзенно дриляєте антисемітство', то би радив вам вставати ранком і перши вдягати калисони одну ношку, а тоді другу. :-)

Учитель 2011-01-24 / 13:24:00
до я

У поета П. Чучки прізвище пишеться з великої буквы. Всі мої опоненти тут виказують "...глибинне, природне українство ..." , але це прізвище пишуть з малої букви. Ви – не виключення.

Учитель 2011-01-24 / 13:16:00
сори,
вы – професіоналный революціёнер. Рано, коли ідете метати свою бомбу у кочію из презідентом (царём), вы то робите, бо ваш царь гейбы уже и не ваш царь, а царь "залишкового державного бренду".
На путьови стрічат ся вам косарь, котрый косит ґазоны, жебы мати гроші выошколовати свої діти, дале – інвалід, котрый стратив на войні (по вашому на войні за царя) ногу и ходит теперь из культёв, дале – ґаздиня, котра купила патент и пече уночи кіфликы, обы израна, свіженькі, продати и мати даякый гріш. Подля вас тоти інваліды и богобойні трудягы – лем быдлота ("лакеї та колаборанти").
Айбо коли вы ся дорвете до власти и покладете на трон свого "в доску" царя, першоє, што вы (герой) вчините, зачнете паразітовати на трудові тых "лакеїв". Чом так? Бо вни привчені робити, а вы – лем бомбы метати.
Як на мене, то што робите – то дурна забавка у "руську рулетку".

я 2011-01-24 / 12:31:00
+учителю, якби чучка знав, що ви тут використовуєте його ім"я для розкручування русинства, то, певно, видер би вам усі ваші пейси і файно набив би писка

сорри 2011-01-24 / 12:10:00
Учитель, 24.01.2011 11:25
...так жиды файно подпорувут русинів (у т. ч. русинські школы!), айбо нич не мавут до діла из українцями, а чом? (с)

Це ваше запитання, псевдовчителю, від все тої ж дрімучої неошколованості, від нездатності піднятися над буденним, на яку страждає так зване русинство вцілому...

Євреї (певна річ, говоримо не про простих євреїв. якими також маніпулюють) фінансують будь-який рух, який ослаблює монолітність потужних націй, що представляють для них загрозу. В даному разі йдеться навіть не про не про загрозу фізичну, хоча коли семіти відчували загрозу фізичну, ґвалт і фінансування зростали у рази. Мова про те, що українці молода і потужна нація, яка ще не пройшла піку свого розвитку, як це сталося, до прикладу, з народами Європи, яких "умиротворили" і котрі вже давно не належать самим собі. Народний вибух 2004-го показав, що українці здатні виходити за межі навязаних їм схем, а тому можуть принести "планувальникам" певні несподіванки, котрі потім доведеться ліквідовувати довго і старанно, як це робили у випадку Ющенка - першого і наразі єдиного неєврейського президента України. Зрештою, divide et impera ще ніхто не відміняв. А оскільки і в українському середовищі є достатньо людей, ладних за гроші записатися хоч у русини, хоч у гобліни, маємо, в кінцевому підсумку, і таких "учителів", як ви...

Чому дивуватися? Я ж увесь час кажу, що ви - "нація" лакеїв та колаборантів. Ну а на те, хто замовляв і проплачує її створення, ви вже самі відповіли. Росія і Угорщина як залишкові державні бренди тут лише проміжні ланки...

Учитель 2011-01-24 / 11:43:00
КК, туй на сьому конарю мала би іти літературна діскусія, айбо
нико не годен уповісти, коли ся родив майпопуларный писатель Закарпатської области Павло Чучка? И чом го іґнорувут не аж так успішні (у читательськів аудиторії) другі українсько-подкарпатські писателі. Приміром, В. Густі ушорив (за гроші спілки писателів) антолоґію, де суть и тексты, и автобіоґрафії місных писателів (коли ся родили і коли стали лавреатами Д. Вакарова, Ф. Потушняка, Т. Мельничука, "Лицар слова", "якась там Коронація... – сам собі цар)" и так дале.
От я и звідаву, аж ми кортит знати, чом двакрат и двакратпотушнякові лавреаты нияк не хвалят свого братняка по перові Павла Чучку, котрый добрі (!) пише. І як го маєме тримати у нашому русинсько-українському літературному окруженю? Як українського поета? А може, честованый п. В. Густі вчинив принципіално (і політично далекоглядно!), же не пустив у свій рокаш русинського поета П.Чучку?

Учитель 2011-01-24 / 11:25:00
КК,
А на моїх хрестинах ци были сьте, же так туй мерзенно дриляєте антисемітство? Ци, вы бетежный? Ци, може, чекаєте, же зажену вам на ранчо свою метрику? Не дочекаєте ся!

Были би сьте горді, коби вашоє українськоє соборноє дриляня-рух подпоровав мадяр, словак, німець, росіянин і жид?
Но так жиды файно подпорувут русинів (у т. ч. русинські школы!), айбо нич не мавут до діла из українцями, а чом?

Андрей 2011-01-24 / 10:54:00
2 ФП:
нібито і не до тебе звертався...
ух ти: "мала б іти мова", "а хто не бажає...той...", "...мучать приватні невдоволення..." - а 2им пунктом порядку денного в вас традиційно "положєніє угнєтьонних народов Афрікі", 3ім - "разноє" ? "міністерство правди" нігадує?

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини