УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА ПРО ДОСТРОКОВІ ВИБОРИ ПІДТРИМАЛИ ВСІ РАЙОНИ ЗАКАРПАТТЯ

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші, який щойно повернувся з наради голів облдержадміністрацій, що відбулася в Києві під головуванням Віктора Ющенка, висловив своє бачення причин, які викликали цю політичну кризу, а відтак окреслив завдання, що стоять перед органами місцевого самоврядування у зв’язку із Указом «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання», який Президент України підписав 2 квітня (Указ опублікований в “Офіційному віснику Президента України”).

— Ситуація в усіх областях стабільна, органами влади проводиться планомірна робота, — підкреслив Олег Гаваші. — На сьогодні в державі нема надзвичайного стану – є політична криза.
Як відомо, вибори до парламенту 2006 року були визнані, в тому числі й світовою спільнотою, як одні з найдемократичніших та найчесніших в новітній історії України. Тому сумнівів про їхню легітимність ніколи не виникало. Дотримання результатів волевиявлення людей гарантувалося Конституцією України, законами нашої держави. Обранці ж народу у Верховну Раду мали закріпити їх створенням фракцій. Що ж відбулося насправді? За обіцяні посади або через підкуп депутати почали зраджувати своїх виборців, змінювати фракції.

Тобто маємо пряму підміну результатів виборів.
Верховною Радою і урядом за весь цей час не були закріплені жодні домовленості політичних сил, жоден пункт Універсалу. Зрештою, народні депутати почали приймати неконституційні закони, один з яких – Закон про Кабмін.

Президент України зробив ще одну спробу знайти спільну мову з коаліцією - провести переговори, під час яких домовитися і прийняти рішення про врегулювання всіх цих питань. Глава держави пропонував створити єдину комісію, в яку би входили представники і Кабміну, і Верховної Ради, і Секретаріату Президента, і громадських організацій, а очолила б її відома і шанована людина, котрій довіряють усі ці інституції. Ця комісія узагальнювала б і при необхідності вносила зміни до Конституції із попереднім їх обговоренням та проведенням референдуму.

Президент наполягав, щоб норми, записані в Універсалі, були сформульовані як закони, тоді б ніхто не піддавав сумніву, треба чи ні виконувати їх, і не виникали б різні тлумачення положень. Здавалось би, сторони дійшли згоди і у вівторок парламент мав розглянути низку питань, зокрема переглянути Закон про Кабінет Міністрів. Але через півгодини після зустрічі лідерів політичних сил з Президентом з’ясувалось, що депутатів зібрано на позачергове засідання Верховної Ради. Що там відбувалось, українці бачили з екранів телевізорів.

Таким чином коаліція продемонструвала своє небажання шляхом компромісу шукати вихід із політичної кризи. У Президента України не було іншого шляху, як видати Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, розуміючи, що справа зайшла у глухий кут і ніхто не збирається виконувати домовленості.
Позицію глави держави практично одноголосно підтримали керівники облдержадміністрацій, крім міських голів Києва, Севастополя та голови Кабінету Міністрів Автономної Республіки Крим.

У середу, 4 квітня, відбулася нарада керівництва Закарпатської облдержадміністрації та облради з головами районних рад і державних адміністрацій. Йшлося про суспільно-політичну ситуацію в державі й області зокрема, реакцію місцевих органів влади Закарпаття на підписання Президентом України Указу «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання». Учасники наради прийняли заяву на підтримку дій Президента України, яку підписали голови державних адміністрацій та рад усіх 13 районів області.

В заяві, зокрема, йдеться: «Сьогоднішня ситуація в країні вимагає від усіх нас чіткої громадянської позиції та національної свідомості. Ми заявляємо про повне схвалення і підтримку позиції Глави держави. І готові неухильно виконувати Указ Президента України та положення чинного законодавства щодо проведення чесних і демократичних виборів до Верховної Ради.

Від імені легітимних органів державного управління та місцевого самоврядування області заявляємо про те, що громади міст і сіл краю проявлять належну згуртованість, твердість і послідовність у відстоюванні демократичних свобод, інтересів держави і рідного Закарпаття.

У цей визначальний для демократії час звертаємось до лідерів громадсько-політичних, національно-патріотичних сил, до кожного закарпатця згуртуватися довкола Президента України і єдиною силою протистояти спробам узурпації влади. Закликаємо вас до толерантності, виваженості й мудрості, щоб громадянська позиція кожного закарпатця була державницькою і патріотичною.

Український народ – це єдине джерело влади в державі. Ми глибоко переконані, що дострокові вибори до Верховної Ради України повернуть йому контроль над діяльністю вищих гілок владних структур і сприятимуть подальшій побудові сучасної демократичної країни.

Заявляємо, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечать вільне волевиявлення всіх громадян, економічну та політичну стабільність в області, дотримання конституційного ладу».
Офіційний сайт Закарпатської облдержадміністрації
06 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини