У закарпатському Берегові відкрили пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам (ФОТО)

29 грудня відзначається тридцять перша річниця вводу радянських військ в Афганістан. Майже десять років молоді хлопці підіймалися на скелясті височенні гори, займали перевали, охороняли воєнні бази, ходили в розвідку, стріляли в душманів, і їх також „косили” ворожі кулі. Військовий контингент в Афганістані нараховував понад сто тисяч. На тій „невідомій” війні в цій азіатській країні залишилися назавжди 2374 українці, а загалом утрати становили майже 15 тисяч радянських воїнів. Багато солдатів та офіцерів повернулося зраненими, каліками. Серед тих, хто воював у цій азіатській країні, були й берегівчани.

У закарпатському Берегові відкрили пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам (ФОТО)

На щастя, ніхто з них не загинув, але наші воїни-інтернаціоналісти кожної миті дивилися смерті у вічі, щоденно самовіддано виконували свій священний обов'язок. У багатьох із них уже є онуки, але вони завжди пам'ятатимуть бойових побратимів, довго-довго сумуватимуть за всіма, хто поліг смертю хоробрих у кишлаках чи в горах Кандагара або на перевалі Саланг. Про тогочасну службу в гарячій точці часто згадує голова міськрайонної спілки ветеранів війни в Афганістані Леонід Климов. Три роки провів на тій жорстокій війні, де щоденно заглядав у очі смерті. За бої на афганській землі отримав високі урядові нагороди. Часто зустрічається з молоддю, проявляє активність у патріотичному вихованні юнаків і дівчат.

У минуле відходять трагічні події в Афганістані, але рани, завдані війною, не забуваються. Той прохолодний грудневий день 1979-го року назавжди запам'ятається тисячам і тисячам солдатів, сержантів, прапорщиків, офіцерів, які вступили у двобій із жорстоким ворогом. Вони чесно воювали на неправедній, неоголошеній війні далекої країни цього східного континенту. Вони опинилися на війні, де пізнали всі страхіття військових буднів, де змішалося все воєдино – і фронт, і тил, і бойові подвиги зі скупими чоловічими сльозами, горе і біль втрат, міцна військова дружба та братство. Хто вижив, той вважав себе щасливим. А поранені фізично та душевно ще й дотепер не звикнуть до мирного життя. І таких, на жаль, більшість! Але приємно, що завжди пам'ятають бойових побратимів, тих, кого додому привезли в домовинах.

І невипадково саме 29 грудня у парку Бойової Слави, що на площі Героїв у центрі міста, зібралося його багато мешканців, найперше колишніх афганців, ветеранів локальних війн, щоби разом із берегівською владою в урочистій атмосфері відкрити пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам. Автор монумента, який символізує солдата війни в Афганістані, – скульптор-аматор, який теж, до речі, пройшов через афганське пекло, Степан Гергель із Чоми. Міський голова Іштван Гайдош на відкритті цього пам'ятника, зокрема, наголосив: „ Афганська війна залишилася для тисяч родин знаком біди та горя, тому згадуємо тих, хто загинув, виконуючи свій військовий обов'язок, із сумом та скорботою. Наша щира вдячність ветеранам бойових дій, які й сьогодні продовжують робити все для розбудови нашої країни, рідного міста в тому числі. Нехай цей обеліск стане символом пам'яті про героїв-афганців, нагадуватиме нам і майбутнім поколінням, що необхідно берегти мир, аби ніколи не було війни". Мав слово і заступник голови РДА Степан Медвідь, а також відповідальні працівники афганських організацій з Ужгорода. Відтак пам'ятник освятив православний священик о. Василій, а реформатський, о. Роберт, прочитав поминальну молитву. На завершення хвилюючої церемонії пролунав військовий салют.

До речі, пам'ятник встановлено за підтримки міської ради та райдержадміністрації, активного „афганця", керівника міськвідділу МНС Адама Понго, депутатів обласної та міської рад, членів виконкому Чоби Пейтера, Олександра Лабойка, Івана Войтовича, Миколи Якимця, Олександра Секереша та інших.   

Тут завжди будуть квіти та палатимуть свічки, проводитимуться поминальні заходи, згадуватимуть тих, хто не повернувся до рідних домівок, віддавши життя при виконанні інтернаціонального обов'язку як в Афганістані, так і в інших гарячих точках планети.
 
 

Валерій Разгулов, "Берегово"

18 січня 2011р.

Теги: пам'ятник, афганці, воїни-інтернаціоналісти

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини