Торік на виробництвах Закарпаття загальний травматизм зменшився, а смертельний - зріс

На підприємствах Закарпатської області у 2010 році травмувалося 62 особи проти 69 у 2009-ому.

Торік на виробництвах Закарпаття загальний травматизм зменшився, а смертельний - зріс

Як повідомили Закарпаття онлайн в Управлінні Держгірпромнагляду по Закарпатській області, найбільш травмонебезпечними у регіоні традиційно залишаються деревообробна та лісозаготівельна галузі. У першій  кількість травмованих  зросла з 9   у 2009  до 12 у 2010 році, у другій –  відповідно з 1 до 4. Збільшилася кількість травмованих також на будівництві 7 (проти 5), у ЖКГ-1 3 (1), на автодорожньому транспорті 3(1),  у харчовій промисловості 3(2), з одного до двох випадків -  у легкій промисловості та зв'язку.

При стійкій тенденції до зниження загального травматизму майже наполовину збільшилася  кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком – протягом 2010 року  їх налічується 11 проти 6. Смертельний травматизм   у регіоні зареєстровано  на підприємствах  будівельної (2), харчової (2), деревообробної (2), енергетичної (2) галузей та у соціально-культурній сфері (2). На стадії розслідування перебуває наразі й  випадок зникнення працівника під час виконання службових обов'язків, що стався наприкінці минулого року на одному з підприємств будівельної галузі. Основними причинами смертельного виробничого травматизму у  2010 році є організаційні (7 випадків). Три випадки сталися з технічних причин, один - з психофізичних. Серед основних подій, що призвели до загибелі працівників, були  дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються, падіння з висоти, обрушення матеріалів, породи, ураження електричним струмом, дорожньо-транспортні пригоди та  травма, заподіяна іншою особою.

Майже кожен шостий нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом на Закарпатті - зі смертельним наслідком, тоді як у  країнах  Євросоюзу зі смертельним наслідком один - на сотні нещасних випадків. Насторожує факт зменшення нещасних випадків  із легкими наслідками, які розслідуються підприємствами, оскільки аналіз повідомлень про них показує, що майже кожен другий потерпілий втрачає працездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві  більш ніж на 60 робочих днів.

З метою попередження виробничого травматизму та підвищення рівня промислової безпеки інспекторським складом  Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області у 2010 році здійснено 2002 обстеження підприємств, організацій та установ, з них 72  всебічних та 1930 оперативних. Виявлено 18108 порушень нормативних актів з  охорони праці, призупинено  роботу на 1791 об'єкті виконання робіт. За порушення вимог чинного законодавства з охорони праці та промислової безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 1026 працівників підприємств, установ та організацій ( з них 460 – керівників).

За результатами проведених спеціальних розслідувань розроблені  заходи з усунення причин, які призвели до нещасних випадків, ведеться  контроль за їх виконанням. На всіх підприємствах, де сталися нещасні випадки, проведені позапланові перевірки додержання вимог нормативно – правових актів з охорони  праці, ведеться контроль за усуненням виявлених в ході перевірок порушень чинного законодавства. Всі матеріали спеціальних розслідувань нещасних випадків  направлені роботодавцями в органи прокуратури відповідно до вимог Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.
Протягом 2010 року на підприємствах області, крім 11 нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов'язаних з виробництвом, сталося 12 нещасних випадків зі смертельними випадками, за результатами розслідувань яких, комісії спеціальних розслідувань склали акти форми " нещасні випадки не пов'язані з виробництвом". З вищезгаданих 12 нещасних випадків, 8 сталися в результаті незадовільного стану здоров'я потерпілих (природна смерть), 3 – внаслідок  алкогольного сп'яніння потерпілих, 1 випадок – навмисне вбивство, що сталося з особистих мотивів.

- Точкою докладання особливих зусиль у році, що минув, - констатує начальник Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайло Саварин, - стала участь інспекторського складу в технічних розслідуваннях обставин та причин аварій при використанні газу у побуті. Маємо наразі 6 випадків вибуху газу у помешканнях краян Тячівського (4)  та Іршавського (2) районів, в яких потерпіло 5 осіб. А також отруєння чадним газом внаслідок експлуатації пальника інфрачервоного випромінювання трьох осіб у с. Нові Лучки на Мукачівщині. Версія "газового сліду" резонансного вибуху у п'ятиповерховому житловому будинку на Першотравневій набережній в Мукачеві наразі підтвердження не отримала. Розроблено заходи з попередження нещасних випадків та аварій при використанні газу у побуті, контроль за їх виконанням покладено на першого заступника голови правління ВАТ "Закарпатгаз" Павла Нагірного. Посилено також нагляд державними газотехнічними інспекторами за виконанням графіків планово-технічного обслуговування внутрішньо будинкових мереж газопостачання спеціалізованими підприємствами ВАТ "Закарпатгаз".

05 січня 2011р.

Теги: травма, деревообробна, смертельний, нещасний випадок

НОВИНИ: Соціо

20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
17:00
В Ужгороді відкрився офіс для підтримки бізнесу "Зроблено в Україні"
21:09
/ 12
У Калинах на Тячівщині недобросовісний бізнес знову намагається знищити Тересву мініГЕСами
20:14
/ 1
Толстого – Чендея, Пушкіна – Лаборця: в Ужгороді на сесії перейменували 9 вулиць і площу
17:32
/ 19
Депутати Тур’є-Реметівської сільради дозволили забудувати Полонину Руну 30-ма вітряками
11:21
/ 1
У Берегові прощатимуться з полеглим на війні з росією Василем Канайлом
11:01
/ 4
Господарі кордону. Як сотні гектарів Ужанського нацпарку таємно переходять до Держприкордонслужби
14:52
/ 13
У Тур’їх Реметах винесуть на голосування рішення про затвердження скандальної містобудівної документації для вітряків на полонині Руна
11:47
/ 1
На Закарпатті функціонують 7 закладів фахової передвищої освіти та 7 закладів вищої освіти
11:39
Індекс споживчих цін на Закарпатті у квітні залишилися на рівні березня
23:38
/ 8
Британець пішки прийшов з Будапешта, щоби потрапити в ЗСУ
15:23
33-й: У Тисі виявили тіло чоловіка, яке пролежало у воді близько півроку
15:00
/ 1
На війні поліг уродженець Горінчова Іван Кавка
14:33
В Ужгороді відкрили 67-у мініскульптурку – "Бджілка Майя"
10:51
/ 1
У Бедевлі на Тячівщині прощатимуться з Григорієм Герасименком
22:02
/ 1
У вівторок у Мукачеві попрощаються з полеглим ще у 2022-му Героєм Русланом Янчевським
22:44
/ 1
На війні з росією поліг Іван Чупак з Великого Бичкова
17:11
Першу на Закарпатті печерну стоянку людей кам'яного віку взяли під охорону
22:29
/ 9
Львів вніс до держреєстру 1862 пам'ятки, Ужгород – 0
18:28
На Закарпаття в нове приміщення переїхав Луганський обласний будинок дитини №2
23:23
/ 3
ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці
» Всі новини