Закарпатці взяли участь у форумі молодіжних організацій інвалідів у Києві

Нещодавно у Києві Національна Асамблея інвалідів України провела інтегрований форум молодіжних організацій інвалідів. Основна тема форуму, в якому брали участь представники 24 регіонів міст Києва, Севастополя та автономної республіки Крим, а також запрошені гості з Білорусі – інтеграція людей з інвалідністю у суспільство, вирішення питань їх адаптації.

Закарпатці взяли участь у форумі молодіжних організацій інвалідів у Києві

Можливість навчання та працевлаштування, а також інші форми інтеграції у суспільстві. Про цілі та завдання форуму нашому кореспондентові розповіла виконавчий директор Асамблеї Наталя Скрипка: "Суть форуму – зібрати молодь як з різними вадами, так і без них, і дати можливість інтегруватися їм у суспільство, стати лідерами не лише по життю, але й у громадських організаціях. Друге наше завдання – надання інформації молоді про їх права на навчання, працю, проінформувати їх до кого можна звернутися у випадку зміни професії, подальшої профорієнтації, куди потрібно звертатися у разі порушення їх прав. У форумі брали участь не лише лідери громадських організацій, але й представники інститутів, університетів, реабілітаційних центрів тощо."

Учасників форуму прийшли привітати народний депутат України, Голова Національної Асамблеї інвалідів України, Валерій Сушкевич, представник секрітаріату Міністерства праці та соціальної політики з діяльності підприємств громадських організацій інвалідів Вікторія Назаренко, представники Міністерства освіти, директор Державного центру по роботі з молоддю.

У вітальному слові до присутніх, Валерій Михайлович відмітив активну позицію голови молодіжної організації "Схід-Захід" Тетяни Баранцової, яка розпочала молодіжний рух не лише у Луганській області, але й по всій Україні. Він також відмітив, що сьогодні існує багато лідерів інвалідного руху та громадських організацій.

Про допомогу інвалідам та їх організаціям державної служби для дітей та молоді розповіла присутнім директор Наталя Лук'янова. "Два роки тому – сказала у своєму зверненні Наталя Леонідівна, служба акцентувала увагу на роботі з інвалідами. Тоді ж почали відкриватися центри соціально-психологічної реабілітації для людей з інвалідністю. Сьогодні відкрито 13 центрів в Вінницькій, Одеській, Закарпатській, Івано-Франківській областях та місті Києві". За словами директора Служби проводяться фестивалі для дітей – інвалідів "Повір у себе". В центрах працює волонтерська група у складі 17 тисяч чоловік. Вона проводить свої фестивалі та форуми. Наталя Леонідівна запросила присутніх молодих інвалідів звертатися до волонтерів за допомогою. Особливу увагу служба акцентувала на підтримці сімей, особливо сімей, де є інваліди. Основне завдання – забезпечити безперешкодний доступ цих сімей та інвалідів до всіх можливих послуг. Зупинилася Наталя Лук'янова і на співпраці державної служби з представниками Асамблеї у роботі над Конвенцією про права інвалідів та втілення її положень у життя.

Особливу роль в інтеграції інвалідів у суспільство відіграє їх працевлаштування. "27 стаття Конвенції про права інвалідів передбачає право інвалідів на працю "Держави-учасники визнають право інвалідів на можливість заробляти собі на життя професією, яку інвалід собі обрав і яка є доступною для нього". За словами представника центру зайнятості робота по працевлаштуванню визнана пріоритетною і повинна будуватися на відкритій моделі, залучаючи інвалідів як рівноправних партнерів. "98 відсотків центрів обладнанні пандусами та кнопками виклику, - відзначила представник центру. - Центри обладнанні спеціалізованими місцями для пошуку роботи. При необхідності інвалід може викликати представника Центру, який допоможе у пошуку роботи". Знайти роботу сьогодні інвалід може і за безкоштовним мобільним зв'язком або гарячою лінією. Для цього інвалідові достатньо надіслати СМС-повідомлення, в якому вказати професію, за якою він бажає працювати. Служба зайнятості може допомогти змінити професію інваліду, якщо він того побажає. Так, цього року за словами представника центру зайнятості професійне навчання пройшло 2.5 тисячі інвалідів, 2/3 з яких працевлаштовані. Регулярно службою зайнятості провадяться ярмарки вакансій для людей з інвалідністю.

Олег Кульчі – Голова правління Гомельського громадського об'єднання "Белорусское общество инвалидов" м. Гомеля зачитав привітання від Голови громадського об'єднання білоруських інвалідів та побажав успішної роботи форуму. Розповідаючи про проблеми інвалідів Білорусі Олег Васильович відмітив тотожність проблем України та Білорусі. Основними проблемами інвалідів Білорусі Кульчі назвав відсутність фінансування програм та об'єднання всіх соціальних програм в одну. Для більш ефективного виконання програм в державі створена координаційна рада, куди входять як громадські організації інвалідів, так і представники міністерств, які повинні вирішувати проблеми інвалідів. За словами Олега Кульчі відбувається державний моніторинг бар'єрності, по результатам якого буде вироблена програма, за якою буде зроблено безбар'єрне середовище. Говорячи про працевлаштування, Олег Васильович відмітив, що в державі підприємці закривають квоти – а в Білорусі це 5 відсотків – інвалідами з легкою формою захворюваності, не бажаючи зв'язуватися з інвалідами тяжких захворювань. За словами Олега Васильовича спорт інвалідів розвивається, проходять змагання, іде відбір на паралімпійські ігри, але жодна спортивна школа не пристосована для інвалідів, "Ми сьогодні стикаємося з тим, що в школах відсутні спеціалісти, які готові працювати зі спортсменами різних нозологій. Програма начебто існує, але коли справа доходить до практичної реалізації програм, з'ясовується, що в штатах шкіл відсутні дефектологи, сурдоперекладачі та фахівці інших спеціальностей." Торкнувся Олег Кульчі і проблем навчання інвалідів у вищих навчальних закладах. Основними проблемами тут є архітектурна доступність, відсутність кадрів університетів, які могли б працювати з інвалідами, а основне – адаптація інвалідів в студентському середовищі.

У наступні дні учасники форуму працювали у наступних секціях: "Соціальне партнерство у сфері соціального захисту молоді з інвалідністю", "Освіта, професійне навчання, працевлаштування та зайнятість молоді з інвалідністю", Молода сім'я та батьківство" та "Соціальна інтеграція в навколишнє середовище". Мова йшла про соціальну інтеграцію інвалідів у суспільство. Виступаючі розповіли про роботу окремих громадських організацій, центрів для сім'ї та молоді. Багато часу було приділено реабілітації інвалідів і зокрема активної реабілітації. Модератор секції Олег Полозюк розповів як проходить активна реабілітація інвалідів, на базі Національного пара- та дефлімпійського центру реабілітації інвалідів, що в місті Євпаторії. Відзначив він роль Фонду соціального захисту інвалідів у фінансуванні програм по реабілітації і сказав, що закриття Фонду поставить під сумнів виконання багатьох програм з реабілітації. Олег Миколайович ознайомив присутніх з роботою шкіл активної реабілітації, які є дуже важливими для тих хто вперше сів у візок. "Школи активної реабілітації – сказав у своїй презентації Олег Миколайович, - та перша сходинка, яку інвалід повинен подолати, щоб у майбутньому стати професійним спортсменом." Школи дають дуже багато активної інтеграції інвалідів у суспільство.

У четвертий день форуму були підведені підсумки роботи.
 
 

Костянтин П'ятилєтов, invak.info

30 грудня 2010р.

Теги: інваліди, форум, інтегрований

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини