У Мукачеві відкрили різдвяно-новорічну виставку та презентували альбом-каталог творчості Золтана Мички

16 грудня, в четвер, Мукачівська картинна галерея порадувала чисельних шанувальників образотворчого мистецтва відкриттям традиційної для міста над Латорицею різдвяно-новорічної виставки творчих робіт художників міста, членів Національної спілки художників України та ще однієї вельми приємної події – презентації альбому-каталогу творчості народного художника України, депутата Мукачівської міської ради, колишнього організатора та директора міської картинної галереї Золтана Мички.

У Мукачеві відкрили різдвяно-новорічну виставку та презентували альбом-каталог творчості Золтана Мички

Мукачівці та гості нашого міста, поціновувачі образотворчого мистецтва та митці зібралися цього чудового вечора, щоб отримати насолоду від малярського мистецтва наших земляків, поспілкуватися один з одним, поділитися своїми думками з приводу побаченого та власними творчими задумами, підтримати побратимів по пензлю доброзичливими порадами та щирими побажаннями подальших успіхів на творчій ниві.

Родзинкою цьогорічної святкової події, яка додала їй нового звучання стала презентація альбому творчого доробку мукачівського митця Золтана Мички, який побачив світ, завдячуючи меценатській підтримці двох мукачівців – Почесного громадянина міста Віктора Балоги та Надзвичайного і Повноважного Посла України  в Словацькій Республіці Олега Гаваші у видавництві Олександри Гаркуші.

Статті Олександра Федорука "Тріумфальна хода кольорів: сутність пленерного фактора у малярстві Золтана Мички" та Імре Пака "Я радий назвати Золтана Мичку своїм другом", які відкривають видання дозволяють ще краще розуміти творчість художника, його становлення,  стиль, характер та уподобання, як митця і людини. "Золі мій учень і я пишаюся ним. Він істинний маляр, що несе і зберігає традиції Ерделі, Коцки та інших великих. Ми з ним з'їли разом немало баношу і бринзи на полонинах, у лісах, гірських селах... Він у малярстві – з чистою не закаламученою свідомістю... Воістину, справжній закарпатець",- читаємо ми слова Ернеста Контратовича.

"Пленеризм Золтана Мички – невичерпне джерело його натхнення та уяви, це той пленеризм, завдяки якому сформувалася закарпатська малярська школа, увібравши досвід французького пленеризму Адальберта Ерделі і досвід надьбанської школи. Цю школу пленеризму пройшло старше покоління закарпатських митців – А.Коцка, А.Борецький, Г.Глюк, З.Шолтес, Е.Контратович. В.Габда, згодом молодші від них – А.Кашшай, В.Микита. Сьогодні уже Золтан Мичка бере активну у часть у роботі вітчизняних та зарубіжнх пленерів живопису", - стверджує доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Олександр Федорук.

" Художник Золтан Мичка, або як я його особисто називаю – Золі, - мій друг дитинства... Ми ніби ніколи й не розлучалися з Золтаном, тепер уже талановитим і видатним художником України. Організована у 2007-му році ювілейна виставка картин художника Мігая Мункачі в Мукачівському замку, яка мала великий успіх, була ідеєю Золтана Мички...У моїй приватній колекції живопису знаходиться не одна картина Золтана Мички. Роботами художника з Мукачева поповнили свої колекції і мої друзі-колекціонери. Його твори наповнені філософським змістом, збагачені модерною технікою. Митець добре знає кожну галузь мистецтва", - ділиться своїми думками про художника Почесний громадянин Мукачева, відомий меценат та колекціонер Імре Пак, який нині проживає у США. Тож статті знавців образотворчого мистецтва наповнюють ілюстроване видання глибоким фаховим змістом, дають нам змогу краще зрозуміти репродукції пленерного, модерного та сакрального циклу, вміщені в альбомі, а сімейні фото також додають нового колориту до постаті митця.

Заступник Мукачівського голови Михайло Лабош, голова Закарпатської організації Національної спілки художників України, заслужений художник України Борис Кузьма, ректор Закарпатського художнього інституту, професор Іван Небесник, Олександра Гаркуша, голова однойменного видавництва, завідувач кафедрою Закарпатського художнього інституту, кандидат мистецтвознавства Аттіла Коприва привітали учасників різдвяно-новорічної виставки та Золтана Мичку, зокрема,  з успіхами на мистецькій ниві, побажали нових творчих знахідок та вдячних шанувальників. З словами подяки до присутніх звернувся і народний художник України Золтан Мичка. 

А піднесеній атмосфері на цьому творчо-мистецькому дійстві сприяв виступ народного фольклорного ансамблю "Руснаки", за що їм також щира вдячність від мукачівців та наших шанованих гостей, які цього вечора були разом з нами.

 


 
 

Іван Лендьєл, для Закарпаття онлайн

17 грудня 2010р.

Теги: виставка, різдвяно-новорічна, презентація, художники

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини