Сесія Закарпатської облради: виклад прес-служби

Сьогодні, 16 грудня ц.р. під головуванням Івана Балоги відбулося перше пленарне засідання другої сесії облради VІ скликання.

Сесія Закарпатської облради: виклад прес-служби

На сесію були запрошені: голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида та його заступники, народні депутати України, голови районних державних адміністрацій, голови районних рад та міські голови, керівники правоохоронних органів, окремих управлінь ОДА, установ і організацій області, а також представники акредитованих в обласній раді ЗМІ.

У роботі пленарного засідання взяв також участь заступник голови Держкомзему України Микола Калюжний.

Насамперед, Іван Балога повідомив, що цими днями він разом із головою ОДА взяв участь у розширеному засіданні Ради регіонів, яке відбулося під головуванням Президента України Віктора Януковича. На ньому Президент України сказав: "Ми взяли на себе відповідальне завдання – модернізувати країну, зробити її сучасною, конкурентоздатною і динамічною. А для цього необхідно втілити в життя Програму реформ на 2010 - 2014 роки, яка дає чіткі відповіді, як це нелегке завдання виконати". У цьому контексті Віктор Федорович звернувся до новообраних керівників міст, обласних рад з проханням, аби ті подивилися на свій штатний розпис: "Якщо ми з вами повернемо хоча б чисельність п'яти-шестирічної давнини, це буде абсолютно нормально".

- Сьогодні, - сказав Іван Іванович, - я підписав відповідне розпорядження (№62/01-49) "Про оптимізацію штатної структури виконавчого апарату обласної ради". Рекомендую Ужгородському, Берегівському, Мукачівському, Хустському та Чопському міським головам та головам райрад області привести у відповідність штатні структури рад до рівня за станом на 1 січня 2005 року.

Відтак керівник облради інформував про новообраних міських голів і голів райрад за результатами останніх виборів і привітав їх з перемогою.

Так, Ужгородським міським головою обрано Віктора Погорелова, Мукачівським - Золтана Ленд'єла, Берегівським - Іштвана Гайдоша, Хустським - Володимира Кащука, Чопським - Галину Цар. Головою Берегівської районної ради став Андрій Бігарі, Великоберезнянської - Василь Канюк, Виноградівської - Олег Любімов, Воловецької - Василь Култан, Іршавської - Станіслав Сухан, Міжгірської - Іван Ярема, Мукачівської - Іван Михайло, Перечинської - Анатолій Перцев, Рахівської - Микола Беркела, Свалявської - Іван Гартавел, Тячівської - Михайло Данилюк, Ужгородської - Михайло Фединець, Хустської - Василь Губаль.

Депутатські запити – як пульс дії

Далі було сформовано і затверджено секретаріат пленарного засідання.

Згідно з регламентом обласної ради Іван Балога оприлюднив низку депутатських запитів.

Так, депутати обласної ради Михайло Цірик, Михайло Шелевер та Олег Палінкаш звернулися стосовно сприяння виділення коштів для виконання першочергових робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 7-10 грудня 2010 року, з метою відновлення проїзду присілків Яблуничниця та Прочка в с. Лопухово Тячівського району.

Про включення в перелік доріг, будівництво яких буде фінансуватись у 2011 році, що дасть змогу забезпечити проїзд автотранспорту в паводковий період по автодорозі Хуст-Виноградово-Сільце звернулися депутати Мирослав Білецький, Василь Пригара, Іван Горба, Володимир Роман.

У депутатському зверненні Андрія Сербайла, Владислава Адама, Антона Ліврінца, Івана Кураха, Михайла Качура та Петра Голубки йшлося про вирішення питання безпеки руху автотранспорту та пішоходів, зокрема про встановлення світлофору на перехресті вулиць Минайська та Можайського в Ужгороді.

У зв'язку з чисельними скаргами населення області щодо функціонування підпільних гральних закладів голова облради звернувся із депутатським запитом до начальника ГУМВС України в Закарпатській області Віктора Русина та прокурора області Анатолія Петруні про вжиття заходів із забезпечення реалізації на території краю вимог чинного законодавства стосовно заборони грального бізнесу в Україні. Таке ж звернення подала й група інших депутатів.

Депутатський корпус більшістю голосів підтримав звернення своїх колег - Івана Горби, Василя Пригари, Мирослава Білецького, Володимира Романа, Валерія Лунченка та Йосипа Браєра щодо вирішення питання з берегоукріплення правого берега р. Тиса на ділянці від моста смт. Вишково до впадання в річку Тиса вод р. Байлово ( Хустський район).

Іван Балога оприлюднив також звернення депутатів Володимира Чубірко, Володимира Суліми та Ольги Півоварнік стосовно кадрового посилення Чопського відділення Ужгородського РВ УМВС України в Закарпатській області та забезпечення правопорядку на території міста. Ще одне їх звернення стосувалося незадовільного санітарного стану Чопського ринку, порушень правил пожежної безпеки.

Оскільки до порядку денного увійшло близько 40 питань, то головуючий наголосив, що всі вони були детально розглянуті та опрацьовані на засіданнях усіх 12 постійних комісій, а також ретельно вивчені на засіданні президії обласної ради 15 грудня ц.р.

Грудневий паводок 2010 досяг історичного

Президія обласної ради стурбована недавнім паводком, рекомендувала також заслухати на пленарному засіданні інформацію про ситуацію, що склалася внаслідок зливних дощів 7-10 грудня 2010 року. Тож головуючий запросив до трибуни начальника Закарпатського облводгоспу Володимира Чіпака з тим, аби депутати знали про реальний стан справ на сьогодні. Віктор Петрович зазначив, що 7-10 грудня ц.р. унаслідок дуже сильних опадів на річках Закарпатської області сформувався потужний сніго-дощовий паводок.

За три доби з 7 по 9 грудня за даними автоматизованих станцій АІВС "ТИСА" по території області випав дощ високої інтенсивності. Кількість опадів становила до 230 мм, що вдвічі перевищує місячну норму. Найбільше в багатьох місцях розлились річки Іршавка, Боржава, Латориця, Тиса. Кількість та інтенсивність опадів та підняття рівнів дозволяють констатувати, що цей паводок близький до історичного паводку 2001 року. По водпосту в м.Чоп на р.Латориця рівень води досяг історичного рівня (750 см), а по басейну р.Боржава на кордоні Іршавського та Берегівського районів перевищив показник 2001 року. Необхідно зазначити, що всі рішення, які приймались обласною державною адміністрацією, райдержадміністраціями, органами місцевого самоврядування та відповідними службами були технічно-грамотними і обґрунтованими, що дало змогу звести до мінімуму можливі підтоплення та збитки.

Найбільші затоплення та підтоплення дворогосподарств та сільськогосподарських угідь стались на незахищених протипаводковими спорудами ділянках, там, де захист забезпечують старі, не реконструйовані дамби, по причині відсутності згоди сільських рад на відвод земель під споруди, а також в населених пунктах, де не влаштовані системи поверхневого водовідведення. Саме там, найбільші підтоплення сільськогосподарських угідь, дворогосподарств та будинків через високу водність стались в басейні р.Боржави (ділянка с. Вільхівка - с. В.Ком'яти) та Іршавки (с. Заріччя, с. Сільце, с. Кам'янське).

Ми повинні зрозуміти, - наголосив виступаючий, - що річці необхідно поступитись, адже таку кількість води р.Боржава просто не може помістити у міждамбовому просторі. Необхідність вирішення земельних питань, а саме надання згоди сільськими радами на проектування та будівництво захисних споруд стосується і Свалявського району, де не отримано відповідного дозволу на влаштування акумулюючої протипаводкової ємності в с. Березники.

При проходженні паводку у верхів'ях приток р.Тиси було пошкоджено ряд захисних споруд, які ще не реконструйовані, (підмив дамб, розмив берегоукріплень). Об'єкти, збудовані в рамках державної програми протипаводкового захисту, в умовах розвитку високого паводку, що проходив на р.Тиса та її притоках, забезпечили надійний захист населених пунктів та територій.

Яка ситуація спостерігається на даний час? Найбільша ступінь протипаводкового захисту залишається на р.Латориця та р.Тиса біля м.Чоп, де продовжується повільний спад рівнів води. Проводиться відкачка води стаціонарними насосним станціями, а також роботи після паводкового періоду - обеззараження колодязів, обстеження порушених об'єктів, складання дефектних актів та здійснюються аварійно-відновлювальні роботи.

Які завдання стоять перед нами сьогодні? Насамперед, - зазначив Володимир Петрович, - необхідно відновити порушені ділянки захисних споруд, автомобільних доріг та споруд життєдіяльності населення. З цією метою необхідно сконцентрувати залишки коштів місцевих бюджетів та в межах повноважень прийняти відповідні рішення щодо першочергової закупівлі паливно-мастильних матеріалів та каменю для виконання аварійно-відновлювальних робіт.

Питання переросло в дискусію. Головуючий був гранично відвертим:

- Якщо окремі сільські громади чи ради не дозволяють будувати дамби з якихось причин, через що відтак топить десятки населених пунктів, то це потребує чітких, навіть рішучих дій з боку виконавчої та самоврядної влад. Слід провести виїзні спільні засідання на місцях за участі фахівців та керівництва профільних управлінь ОДА, депутатів облради, членів відповідних комісій облради і по суті прийняти обґрунтовані рішення.

Депутати підтримали пропозицію Івана Івановича та рекомендували підготувати відповідну інформацію на наступне пленарне засідання, яке відбудеться 28 грудня ц.р. На вимогу заступника голови облради Андрія Сербайла прийнято також рішення заслухати з повеневих проблем інформацію керівництва облсанепідемстанції.

За рекомендаціями постійних комісій та президії обласної ради головуючий рекомендував перенести на чергове, друге пленарне засідання, разом із іншими питаннями і такі: "Про обласний бюджет на 2011 рік" та "Про Програму економічного і соціального розвитку області на 2011 рік", "Про укладення Угоди між Кабінетом Міністрів України та Закарпатською обласною радою щодо регіонального розвитку Закарпатської області", "Про делегування повноважень обласної ради VI скликання обласній державній адміністрації", "Про внесення змін до Програми реалізації природоохоронних заходів на 2010 рік", "Про орієнтовний план роботи обласної ради на 2011 рік". З чим депутати погодилися.

Важливі рішення стосуються долі багатьох людей

Також хочу наголосити, - далі вів Іван Балога,- що президією обласної ради дано протокольне доручення управлінню з питань майна комунальної власності, управлінню освіти і науки, головному фінансовому управлінню ОДА підготувати на чергове засідання відповідний проект рішення щодо передачі палацу дітей та юнацтва "ПАДІЮН" м.Ужгород в обласну комунальну власність.

Розгляд питань порядку денного другої сесії розпочався з питання "Про вступ до Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад "Українська асоціація місцевих та регіональних влад". Рішення було ухвалено більшістю голосів".

Ухвалили депутати і такі важливі рішення як "Про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за ІІІ квартал 2010 року", а також Про внесення змін до рішення обласної ради від 7 травня 2010 року №1109 "Про обласний бюджет на 2010 рік" (зі змінами від 8 липня, 27 серпня та 23 листопада 2010 року)".

Підтримали народні обранці й низку обласних програм з питань охорони здоров'я. Насамперед "Про Обласну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року". В області щороку вперше реєструється біля 3 000 випадків злоякісних новоутворень. . від злоякісних новоутворень помирає 1600 осіб.

Не менш важливими є рішення для закарпатців і "Про Програму розвитку та вдосконалення нефрологічної служби в області на 2011- 2015 роки", "Про Програму забезпечення медикаментами ветеранів Великої Вітчизняної війни та виробами медичного призначення пільгової категорії населення на 2011-2016 роки", "Про Програму зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я комунальної власності області на 2011-2016 роки".

Схвалили депутати і рішення "Про Програму розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року". Адже у сучасних умовах значення позашкільної освіти для гармонійного фізичного та духовного розвитку особистості постійно зростає. Попит на освітні послуги позашкільних навчальних закладів у різносторонньому вихованні та навчанні дітей, здобутті допрофесійної підготовки стає вагомішим і стимулює організацію цієї діяльності на якісно новому рівні.

На засіданні було також внесено зміни та доповнень до Обласної програми "Шкільний автобус" (зі змінами від 7 серпня 2009 року). Метою прийняття даного рішення є виконання вимог чинного законодавства щодо забезпечення у сільській місцевості регулярного безоплатного перевезення до місць навчання, роботи і додому учнів та педагогічних працівників, підвищення освітнього рівня населення, раціональне використання кадрового потенціалу педагогів у сільській місцевості.

Одностайними були депутати і при прийнятті рішення "Про Програму "Турбота" щодо посилення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян у 2011 році".І це природно. Йдеться ж про соціальний захист населення, надання матеріальної допомоги малозабезпеченим, непрацездатним, важко і хронічно хворим, багатодітним, ветеранам війни і праці тощо. Також депутати внесли зміни та доповнення до низки діючих програм, у т.ч. до Обласної програми "Спортивний майданчик" на 2010-2014 роки (зі змінами і доповненнями). Відтепер за рекомендацією президії облради погоджувати зміни, пов'язані із будівництвом, облаштуванням та місцем розташування майданчиків доведеться з профільною комісією, з подальшим затвердженням на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Прийняли депутати відповідні рішення про надра та майно. До слова, коли зайшлося про відчуження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (м. Ужгород, пл. Ш.Петефі, 14 (приміщення першого поверху та підвал), то Іван Балога запропонував виручені кошти направити на реконструкцію неврологічного відділення обласної лікарні зі створенням інсультного блоку, де виходжуватимуть хворих на цю важку недугу.

Обласні парламентарі ухвалили рішення "Про реалізацію Резолюції та Рекомендації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи "Сталий розвиток гірських регіонів та досвід Карпатських гір", про яку доповів голова постійної комісії з питань транскордонного співробітництва Михайло Кічковський. На сесії затверджено ряд звернень до вищих органів влади. Зокрема, звернення депутатів обласної ради до Прем'єр-міністра України щодо Мужіївського золотодобувного комплексу; щодо ситуації, яка склалася на ДП "Солотвинський солерудник"; щодо передачі майнового комплексу колишнього Будинку офіцерів (військове містечко №15) зі сфери управління Міністерства оборони України у комунальну власність територіальної громади м.Мукачево.

Ухвалено також Звернення депутатів обласної ради до Прем'єр-міністра України і стосовно Ужгородського стадіону "Авангард".

Як йшлося на початку пленарного засідання, депутати вирішили направити звернення до Президента України щодо фінансування заходів, передбачених державною Програмою комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2006-2015 роки.

Інше звернення, адресоване Прем'єр-міністру України та Голові Верховної Ради України, стосується ситуації з ліквідації наслідків паводку 7 - 10 грудня 2010. Адже його руйнівного впливу зазнали 12 районів області, на територіях яких відбулося пошкодження та часткове руйнування дамб і берегоукріплень, автомобільних мостів, доріг, підтоплення дворогосподарств, житлових будинків та сільськогосподарських угідь, сходження селевих потоків та зсувів, відключення населених пунктів від електро-, газо-, водопостачання та зв'язку, 711 осіб довелося евакуювати, були порушені нормальні умови життєдіяльності понад 7 тис. осіб на термін від 1 до 3 діб.

Загалом у наведених районах, згідно з оперативними даними, завдано збитків у сумі понад 60 млн. гривень. Зважаючи на викладене, обласна рада просить передбачити у проекті Державного бюджету України на 2011рік кошти у розмірі 140 млн. гривень для ліквідації наслідків грудневого паводку 2010 року. На завершення роботи першого пленарного засідання Іван Балога подякував депутатам за конструктивну роботу, а Олександр Ледида інформував присутніх депутатів, що сьогодні Закарпаття покинула остання машина з "преміксами", який був головним болем жителів краю. Цю суміш вивезено не тільки за межі області, а й країни - його транспортували до Польщі.

Прес-служба Закарпатської облради

16 грудня 2010р.

Теги: облрада, депутат, сесія

Коментарі

іван іванович 2010-12-19 / 21:29:00
Русинство області не згідно з тими рішеннями , які вони приймають .

ГОЛОС НАРОДА 2010-12-17 / 12:50:00
ПРОПОНУЄМО, ВСІ ЗБИТКИ НАНЕСЕНІ ПОВІНЬЮ, КОМПЕНСУВАТИ ЗА РАХУНОК ТИХ ,ХТО ЗА 19 РОКІВ РУБАВ ЛІС І ВИВОЗИВ ЗА КОРДОН.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини