Повінь на Закарпатті. Доповідь начальника Закарпатського облводгоспу на сесії Закарпатської облради

7-10 грудня поточного року внаслідок дуже сильних опадів на річках Закарпатської області сформувався потужний сніго-дощовий паводок.

Повінь на Закарпатті. Доповідь начальника Закарпатського облводгоспу на сесії Закарпатської облради

За три доби з 7 по 9 грудня за даними автоматизованих станцій АІВС ТИСА по території області випав дощ високої інтенсивності. Кількість опадів становила до 230 мм, що вдвічі перевищує місячну норму. (141 мм (басейн р.Боржава с.Довге), 154 мм (р. Піня с.Поляна басейн р.Латориці) , до 230мм (басейн Тересва - смт. Усть-Чорна)).

Амплітуда підняття рівнів в р.Тиса за паводок склала з 2,85м (Тиса-Рахів), 6,2 м (Тиса-Тячів), до 7,6 м (Тиса-Вилок). Вона була сформована на фоні підвищеної водності річок.

Кількість та інтенсивність опадів та підняття рівнів дозволяють констатувати, що цей паводок близький до історичного паводку 2001 року. По водпосту в м.Чоп на р.Латориця рівень води досяг історичного рівня (750см), а по басейну р.Боржава на кордоні Іршавського та Берегівського районів перевищив показник 2001 року.

Як дії були прийнято? Обласною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було:

1. Завчасно доведено до всіх зацікавлених організацій та місцевих органів влади попередження про формування надзвичайної ситуації.

2. В населених пунктах, які ще не захищені, сконцентровано аварійний запас матеріалів мішків та сипучих матеріалів, проводились невідкладні захисні роботи. Підготовлено пересувні насосні станції.

3. Завчасно включено в роботу до 30 стаціонарних польдерних насосних станцій. Об'єм перекачаної води склав більше 37 млн. м3. Робота насосних станцій продовжується по цей час.

4. В акумулюючих протипаводкових водосховищах системи "Чорний Мочар" заакумульовано максимально можливий об'єм паводку - 22,5 млн. м3.

 

 Необхідно зазначити, що всі рішення, які приймались обласною державною адміністрацією, райдержадміністраціями, органами місцевого самоврядування та відповідними службами були технічно-грамотними і обґрунтованими, що дало змогу звести до мінімуму можливі підтоплення та збитки.

 

Найбільші затоплення та підтоплення дворогосподарств та сільськогосподарських угідь стались на незахищених протипаводковими спорудами ділянках, там, де захист забезпечують старі не реконструйовані дамби, по причині відсутності згоди сільських рад на відвод земель під споруди, а також в населених пунктах, де не влаштовані системи поверхневого водовідведення. Саме там, найбільші підтоплення сільськогосподарських угідь, дворогосподарств та будинків через високу водність стались в басейні р.Боржави (ділянка с.Вільхівка - с.В.Ком'яти) та Іршавки (с.Заріччя, с.Сільце, с.Кам'янське).

 

Ми повинні зрозуміти, що річці необхідно поступитись, адже таку кількість води р.Боржава просто не може помістити у міждамбовому просторі. Необхідність вирішення земельних питань, а саме надання згоди сільськими радами на проектування та будівництво захисних споруд стосується і Свалявського району, де не отримано відповідного дозволу на влаштування акумулюючої протипаводкової ємності в с.Березники.

Також, при проходженні паводку ряд захисних споруд у верхів'ях приток р.Тиси, які ще не реконструйовані, було пошкоджено (підмив дамб, розмив берегоукріплень).

Новозбудовані об'єкти Програми протипаводкового захисту в умовах розвитку високого паводку, що проходив на р.Тиса та її притоках забезпечили надійний захист населених пунктів та територій.

Яка ситуація спостерігається на даний час? Найбільша ступінь протипаводкового захисту залишається на р.Латориця та р.Тиса біля м.Чоп, там продовжується повільний спад рівнів води. Проводиться відкачка води стаціонарними насосним станціями, а також роботи після паводкового періоду - обеззараження колодязів, обстеження порушених об'єктів, складання дефектних актів та здійснюються аварійно-відновлювальні роботи.

Слід зазначити, що говорити про паводок грудня 2010 року як близький до історичного 2001 року необхідно не тільки з позицій рівнів води та об'єму стоку, а з порівнянням нанесених збитків.

Так, при проходженні паводку 1998 року збитки склали - 800 млн. гривень, історичний паводок 2001 року (вищий за паводок 1998 року) - збитки 300 млн. гривень, паводок 2008 року - 169 млн. гривень, паводок 2010 року, який прирівнюється до паводку 2001 року - збитки склали біля 73 млн. гривень. Таким чином, можна зазначити, що однозначно ефект від реалізації Програми Тиса є, хоч вона і недостатньо фінансується і іншої альтернативи захисту населених пунктів та територій області не має.

Які завдання стоять перед нами зараз? Звичайно, в першу чергу, необхідно відновити порушені ділянки захисних споруд, автомобільних доріг та споруд життєдіяльності населення.

На нашу думку необхідно сконцентрувати залишки коштів місцевих бюджетів та в межах повноважень прийняти відповідні рішення щодо першочергової закупівлі паливно-мастильних матеріалів та каменю для виконання аварійно-відновлювальних робіт.

На даний час ситуація в області є контрольованою.

В.П.Чіпак, начальник облводгоспу

16 грудня 2010р.

Теги: паводок, сесія

Коментарі

Znajuchyj 2010-12-16 / 21:40:00
Як людей заздрість їсть!!!Жах!
а ви попробуйте виграти європейські гроші, виконати все і відзвітуватися за кожну копійку.
Чи думаете, що вони не контролюють свої гроші? Чи ви думаете що європейський аудит взятки бере?Чи ви думаете що якщо хтось копійку украде, вони йому давати роками??
Патякати легко, а ви самі спробуйте!
А заздрість поганий порадник, і не чорніть чесних людей, не беріть гріх на душу..

Grant 2010-12-16 / 14:27:00
Чипак - это вор, каждый год под маркой нужных мероприятий ворует с европейских программ помощи по 500 тисяч евро. Каждый год имеем паводки а виной всему бездонный карман этого старпера!

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини