На Закарпатті створять крайовий сигарний клуб

Сьогодні усюди можна побачити людину, що затягується сигаретою, але дуже рідко – що набиває люльку або димить сигарою. Куди поділася культура споживання якісного тютюну та сам закарпатський тютюн?

На Закарпатті створять крайовий сигарний клуб

Історія промислового виробництва тютюну в Закарпатті починається у 1746 році коли Євген-Ервін Шенборн побудував в Мукачеві тютюнову фабрику. У ХIХ ст. - у крайовій тютюновій промисловостi працювали вже 688 чоловік. Хоча треба зазначити, що загалом виробництво тоді було спрямоване на внутрішній ринок.

Якщо говорити про сучасну історію закарпатського тютюну, то ще 30 років тому він скуповувався тютюновими підприємствами Угорщини, Молдови(!) та Росії. Вирощені в Закарпатті сорти мають високий (3,5%) вміст нікотину. Завдяки кліматичним умовам ця рослина "вимахує" до двох метрів, розмір листя сягає 75—80 на 30—35 сантиметрів. Крім того, спеціалісти лабораторії тютюну Закарпатського інституту агропромислового виробництва селекційним шляхом отримали готовий напівароматичний тип сировини. Закарпатські вчені змогли вивести навіть нові сорти, котрі при купажуванні заміняють тютюн трьох-чотирьох інших видів.

За настільки очевидних переваг і низької витратності виробництва порівняно з імпортною сировиною (приблизно на 35—40%) відбувається тотальне зниження обсягів посівних площ під тютюнові культури. Якщо за Радянського Союзу в Закарпатті тютюн вирощували на 5 тисячах гектарів, то тепер площі посіву вимірюються кількома сотнями га. 2002 року засіяли 200, нинішнього — усього 54.

Великі господарства, що зібрали пристойний врожай, поки до послуг посередників не вдаються, а самі відвозять вирощений тютюн на заводи. Останнім часом — на Тернопільщину, оскільки власний, Берегівський завод трансформувався в заготівника і тютюн уже не ферментує.

Вчені Закарпатського інституті агропромислового виробництва пропонують налагодити в області випуск незвичних для вітчизняних курців сигар і сигарил. Схоже, цей проект залишиться на папері, оскільки інвесторів, навіть на горизонті, не видно. Хіба що вітчизняний...

Разом із зникненням якісного тютюну зникла і культура паління. В 18-19 сторіччях звичним було побачити в кав'ярнях та ресторанчиках закарпатських міст поважних дядьок, які з розумним виглядом пускали тютюновий дим люлькою або сигарою. Серед відомих закарпатців, які полюбляли якісний тютюн були Ерделі (вірджинські сигари), Бокшай (люлька і сигари), Теодор Ромжа (люлька). Волошин теж дозволяв собі вечорами розкурити сигару під келих хересу.
Нажаль зараз в дуже небагатьох крайових розважальних закладах можна побачити хороший хьюмідор, а тютюн для люльки можна купити тільки в спеціалізованому магазині. Тому власник Ландшафтного центру Ярослав Недолуженко та управитель мілітарі-садиби "Grun Hof" Євген Сухецький виступили з ініціативою перед туристично-інформаційним центром Закарпаття та кафедрою туризму УжНУ про створення Закарпатського сигарного клубу. Перші збори любителів якісного тютюну заплановано на кінець січня. За словами пана Ярослава в наступному році біля Ужгороду планується посадити кілька десятків тютюнових рослин, а потім зробити з урожаю пробну партію ручних сигар. До клубу запрошуються всі небайдужі до якісного тютюну та просто бажаючі відроджувати закарпатські традиції. Інформація за тел: +38 067 506 99 94; e-mail: info@hof.net.ua.
hof.net.ua
 

Ужгород.нет.уа

09 грудня 2010р.

Теги: тютюн, ферментація, сигара, люлька

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини