Цьогоріч закарпатців подали до суду 90 позовів на міліцію

Черговий “круглий стіл” в закарпатській міліції був присвячений темі прав та обов’язків громадян і дотриманню їх працівниками органів внутрішніх справ. На запитання журналістів з цього приводу відповідала начальник сектору юридичного забезпечення УМВС України в Закарпатській області майор міліції Світлана Щадей.

Цьогоріч закарпатців подали до суду 90 позовів на міліцію

Цими днями в Україні відзначається тиждень права. 10 грудня 1948 року була прийнята й набула чинності міжнародна  Декларація прав людини, яку підписала й наша держава. З цієї нагоди в Україні тепер святкується тиждень прав людини.

Міліція як державний озброєний орган виконавчої влади насамперед покликана захищати права та свободи громадян, їхні інтереси, захищати природнє середовище, суспільство, державу. З нагоди відзначення згадуваного свята права в закарпатській міліції  відбулися "круглі столи", зустрічі та навчання з особовим складом. Зокрема, на цих навчаннях було вивчено міжнародну  Конвенцію з прав людини, яка була прийнята Радою Європи в 1950 році.

Найбільш поширеними серед прав людини є право на життя та  свободу, право на приватну власність, на освіту, відпочинок тощо. Водночас на ці права й найбільше посягають зловмисники. А міліція створена для того, аби виявляти ці порушення й захищати громадян від злочинців.

Права міліції закріплено, зокрема, в Законі "Про міліцію". Там же вказано й обов'язки працівника органів внутрішніх справ. Адже кожні обов'язки породжують права, і навпаки:  права тягнуть за собою дотримання обов'язків. У ст.5 згаданого закону закріплена діяльність, тобто правове поле працівників міліції. Де, зокрема, вказано, що міліція іноді обмежує права інших осіб для того, щоб виявити правопорушення та  злочини. Це стосується затримання осіб, доставлення їх у міськрайвідділ, відкликання з роботи для дачі пояснень тощо. Без цього не можна розкрити злочин. Але декотрі люди цього не усвідомлюють, вважаючи, що працівник міліції цими діями порушує їхні права. Як приклад, майор Щадей навела одну справу, по якій працівникам їхнього юридичного відділу довелося захищати права міліції в суді. Працівники  ОВС, в рамках оперативно-розшукової діяльності,   мають право здійснювати фото та відеозйомку. Нічого дивного в цьому немає. Камери спостереження стоять нині в державних установах, магазинах, банках, на вулицях. Це загальноприйнята європейська норма, так власник захищає своє майно від злочинних посягань. Однак деяких людей ці відеокамери чомусь лякають. А позаяк Адмінкодекс України забороняє  проводити зйомку без згоди людини, то в УМВС надійшов запит журналістки однієї з газет. Представник ЗМІ цікавиться,  де саме міліція встановила такі засоби відеозйомки й просить надати їй відомості, як саме міліція використовує відзняті матеріали.

-- Ми надали по цьому зверненню вичерпну відповідь, однак по цій справі вже третій рік тягнеться судовий процес, бо журналістка не погодилася з такою відповіддю і вважає, що ми порушуємо таким чином права громадян,--каже пані Світлана.   

На міліцію доволі часто подають в суд. Найбільша категорія таких справ--це позови самих колишніх працівників ОВС, а нині пенсіонерів, щодо нарахування їм пенсій та вихідної допомоги. Позаяк пенсійне законодавство постійно змінюється, дехто вважає, що його незаслужено обділили з пенсією й подає позов у суд.  Однак виграних справ--обмаль. Міліцейські юристи практично не програють в кінцевому підсумку справ у суді, що свідчить про їх високу кваліфікацію.

Друга категорія судових справ--це скарги громадян на незаконні дії працівників міліції. Третя--це вирішення в суді неврегульованих відносин між громадянами та працівниками міліції. Зокрема, звертаються до суду батьки дитини, коли необхідно видати закордонний паспорт для неї, а батько чи мати дитини відсутні (скажімо, перебувають за кордоном) і від них нема можливості отримати заяву. Ці питання врегульовує суд.

Загалом цьогоріч зменшився потік позовів на міліцію до суду, пік яких припав на 2004-2005 роки. Тепер маємо близько 90 звернень у суди різних інстанцій, в яких відповідачем є УМВС.  Великих грошей за цими позовами міліція поки не програвала. Водночас самі правоохоронці очищають власні ряди від тих, хто своїми діями компрометує це високе звання.  За інформацією Світлани Щадей, з початку року з УМВС звільнено вже 17 чоловік з негативних мотивів.

Щодо так званого пенсійного ажіотажу, який тепер переживає українська міліція (чутки про те, що міліціонерам  продовжать пенсійний вік, відмінять виплату вихідної допомоги і т.д.), то начальник юридичного відділу УМВС закликала своїх колег залишатися служити в міліції, оскільки жодних офіційних роз'яснень щодо можливих змін наразі не надходило. А якщо всі кращі кадри одночасно підуть на пенсію, то міліція втратить своє професійне ядро, яке за останні роки й без того занадто послабилося.

В роботі закарпатської  міліції цьогоріч сталися й певні зміни. Скажімо, замість колишнього Ужгородського приймальника-розподільника для осіб, затриманих за бродяжництво (ПРЗБП УМВС) відтепер діятиме спеціальний приймальник для осіб, які притягнуті судом до відповідальності за скоєння адміністративних правопорушень. Хоча суть справи від того не міняється. Водночас  Конституційний Суд України заборонив проведення відеозйомки під час затримання "бомжів", відбирання у них відбитків пальців рук тощо. З інших "сюрпризів", які приніс правоохоронцям вітчизяний законодавець, міліція, окрім своїх попередніх функцій щодо розкриття злочинів та затримання злочинців,  відтепер ще й контролюватиме стан доріг, вулиць, дворів та прибудинкових територій, поводження громадян із тваринами, слідкуватиме за додержанням тиші в громадських місцях тощо. Чи прибавиться від того порядку в суспільстві--сумнівно, проте роботи правоохоронцям, безумовно, додасться...   


 

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
 

09 грудня 2010р.

Теги: позов, право, суд, міліція

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини